因為消防死,大家已經失去左理智

1001 回覆
142 Like 738 Dislike
算把啦樓主
以前高登都仲可能有幾個同你撐
但係呢個雙重標準 小學雞mk 氾濫既地方
一邊屌人大愛左膠 一就唔理法律屌左先算手
你撐到咁多頁已經算係咁

試下黑警同消防對調啲人會點講
冇計,_登系列一向都係人云亦云

黑警會話搜索困難 等天光天氣好會即刻大規模搜索

依樣真 如果係政府高官直升機都出埋
算把啦樓主
你撐到咁多頁已經算係咁

啲人講到行非正常路線就要屌
點條路本身存在既目的係咩?
你地又點知黑警唔識行山?
雖然家陣做差佬門檻低,
但係根據上面資料,人地做機場特警
體能各方面都應該好過樓上各位自認既行山好手/鍵盤前既毒撚,起碼會舉下鐵
你地又憑咩去judge人有咩可以做,有咩唔做得?
除非黑警自白話特登去玩命,想死,咁你地就可以屌佢,因為佢將想死嫁禍落消防員身上,
意外就係意外,都唔知屌乜鳩,咁多港女著平底鞋行山唔屌,走黎屌單意外。
講真,我夢想做消防員,但今次出事真係唔怪哂兩隻狗。只可以講消防總隊目盡責 永遠尊敬任何一位消防員

你啱
算把啦樓主
你撐到咁多頁已經算係咁

關咩事,未公開職業之前已經屌咗好多版啦,
好心啲有心人唔好企圖將視線轉移去職業度混淆視聽啦

唔夠人講咪屈人地針對黑警囉

就連呢點都有得駁:
http://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20160125/s00001/1453690095926

唔係黑警一樣被人罵,一樣被人起底。
根本唔關黑唔黑警事
屌人地行非正常路,行乜撚野街啊on9
算把啦樓主
你撐到咁多頁已經算係咁

家陣明黑個黑警咁又點?
黑警大曬?
佢錯可以唔駛同殉職消防員道歉?
黑警係咪可以鍾意就的人去暗角駛用私暴?
算把啦樓主
你撐到咁多頁已經算係咁

咁你又係促進討論既

Points就人地出,你負責係隔離抽水
算把啦樓主
你撐到咁多頁已經算係咁

就連呢點都有得駁:
[url]http://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20160125/s00001/1453690095926
[/url]
唔係黑警一樣被人罵,一樣被人起底。
根本唔關黑唔黑警事

自膠,仲有,呢次已經係警察阻人上山,我無見過有人插警察

唔係佢地不負責任去行埋啲不正常路線
消防員使因爲咁而出發去救佢地,繼而發生意外? 佢地係導致消防員死嘅主因啵

又係依個謬誤
你爬文睇下Mla個例子先

假如個兩條友唔求救
消防員會唔會因而跌死?

講緊呢個case 而唔係其他時間

果個小明例子道理一樣
除左果2個人行危險路有責任之外
消防員都有責任評估救定唔救
可能佢裝備唔夠先係直接原因
反正係意外 加上都話消防員墜既原因係咩都未知
咁樣消防員殉職直接推向因爲果2個人求救
會唔會唔太妥當

唔係佢地求救消防唔使出動而唔會導致有消防員跌落山呢樣野出現
冇a唔會有b
既然a係一件可以控制到嘅事而去令到b唔會發生 咁a呢件事嘅主因係咪有最大責任?
咁樣你明唔明?

邊有咁多先知同可控制既事?
如果有我相信世界無咁多意外
件事發生左先係度事後孔明
未有人死果陣又點知消防員自己會失足?
一直都講緊果2個人行非正常路線係抵屌
但消防員殉職係意外 果2個人係有責任 但未至於要死全家點點點

行山條路點行我諗唔係去到望到就見步行步 抱呢種心態係好不負責任
你行山發覺好撚崎嶇嘅話你都會諗係咪應該停低甚至拆返? 呢啲係咪你能力內控制到? 到你因爲不自量力而出事時係咪抵屌先? 再者 因為你不自量力而搞到一個救你嘅人死左 你出事就係因為不自量力 人地出事係因為為左救你 咁個兩條友係咪抵死先? 再者講佢死全家係得個講字 但人地消防而家真係死左 係咪連講下都唔撚得?

其實佢要賠償比消防員家屬囉我覺得
算把啦樓主
你撐到咁多頁已經算係咁

雖然家陣做差佬門檻低,
體能各方面都應該好過樓上各位自認既行山好手/鍵盤前既毒撚,起碼會舉下鐵
除非黑警自白話特登去玩命,想死,咁你地就可以屌佢,因為佢將想死嫁禍落消防員身上,
意外就係意外,都唔知屌乜鳩,咁多港女著平底鞋行山唔屌,走黎屌單意外。

行非正常路線本來就有問題 ,你體能好無岀事又另一回事,唔代表件事本質上無錯 ,係度混淆視聽
更何況而家係佢嘅不自量力害死人,點解唔屌得?
算把啦樓主
你撐到咁多頁已經算係咁

雖然家陣做差佬門檻低,

港女著平底鞋行山之前咪屌過囉,不過未出事所以未屌到咁勁咋嘛
如果出事又累到有人命傷亡的話咪一樣比人起底,
成件事同職業根本唔大關係
仲有人地大大個牌寫住危險勿前往,佢地仲要貢上去,而家出事喇,搞到有人犧牲喇,唔屌柒佢地任性屌邊個呀?
算把啦樓主
你撐到咁多頁已經算係咁

扮乜撚野老屎忽提高登呀
以往發生紅黑雨或者十號風球
總會有堆撚樣追風,去沙灘游水甚至滑浪
高登仔每每都會屌呢班撚樣搞事
而唔單係因為佢地係黑警
唔好諗住搬黑警呢個職業出黎就可以轉移視線
我屌你老母臭閪
祝你快d死老豆
算把啦樓主
你撐到咁多頁已經算係咁

雖然家陣做差佬門檻低,

黑警係掂嘅就唔使求救啦
不自量力搞到出左事死左人唔屌得?
港女著平底鞋行山冇事冇搞出人命點解要屌先?
咁樣講啦

成件事 去到而家終於水落石出 連事發嘅機場特警 都有自責 承認係自己行山經驗不足 重要女朋友發燒 而導致錯誤發生

咁喺分析呢次事件係唔係意外 兩位機場特警要負上幾多責任 終於有少少明閣嘅根據

而事實又真係佢哋戇鳩咗啲嘅

但係 我睇到好多人 尤其是喺facebook comment 成件事啱啱發生 新聞淨係得news feed果陣已經屌到兩條友殺人犯咁

真係不寒而慄
算把啦樓主
你撐到咁多頁已經算係咁

雖然家陣做差佬門檻低,

行非正常路線本來就有問題 ,你體能好無岀事又另一回事,唔代表件事本質上無錯 ,係度混淆視聽

個問題係邊?政府係唔想比人行,封撚左佢好簡單,唔係插塊牌講有幾危險。
你地判官黎,又知佢地不自量力?講黎講去三篤屁,淨係識用結果論黎拗,On9
算把啦樓主
你撐到咁多頁已經算係咁

咁你又係促進討論既

Points就人地出,你負責係隔離抽水

屌你木耳閪碌上去睇下我講左啲咩先啦
屌緊兩隻黑警不自量力搞出人命呀
邊個出事都應該救 但都改變唔到果兩條弱智間接殺人嘅事實
痴線護警護到
做人無哂道德,哲學變科學

失去哂理智,不過你地囉
冷血到心寒
BLOCKED 唔想睇
算把啦樓主
你撐到咁多頁已經算係咁

雖然家陣做差佬門檻低,

黑警係掂嘅就唔使求救啦

Logic fail
算把啦樓主
你撐到咁多頁已經算係咁

雖然家陣做差佬門檻低,

個問題係邊?政府係唔想比人行,封撚左佢好簡單,唔係插塊牌講有幾危險。
你地判官黎,又知佢地不自量力?講黎講去三篤屁,淨係識用結果論黎拗,On9

寫住請勿前往但又唔聽人講係要上去,出咗事反而係怪政府唔封咗條路佢?

算啦,樓主會繼續死撐架喇
如果對情侶喺穩定嘅天氣下沿正常行山路線但發生危險而求救,消防員救佢地而犧牲,呢個情況下我相信無人會屌囉!
樓主到而家都仲未識分,定佢一直喺度扮傻?

我嘅立場係無論佢地咩原因去行山,消防員自己失足死唔應該怪晒落佢地到

唔係佢地不負責任去行埋啲不正常路線
消防員使因爲咁而出發去救佢地,繼而發生意外? 佢地係導致消防員死嘅主因啵

又係依個謬誤
你爬文睇下Mla個例子先

假如個兩條友唔求救
消防員會唔會因而跌死?

講緊呢個case 而唔係其他時間

果個小明例子道理一樣
除左果2個人行危險路有責任之外
消防員都有責任評估救定唔救
可能佢裝備唔夠先係直接原因
反正係意外 加上都話消防員墜既原因係咩都未知
咁樣消防員殉職直接推向因爲果2個人求救
會唔會唔太妥當

唔係佢地求救消防唔使出動而唔會導致有消防員跌落山呢樣野出現
冇a唔會有b
既然a係一件可以控制到嘅事而去令到b唔會發生 咁a呢件事嘅主因係咪有最大責任?
咁樣你明唔明?

咁樣講真係講唔通
首先你擺左好多assumption落去 包括個消防總隊目度
其次 按你邏輯 消防員救人個陣 做一切決定 , 包括岩或者錯都skip晒 總之有人殉職就係求助人既錯
就係犯左上面小明個堆因果謬誤
算把啦樓主
你撐到咁多頁已經算係咁

雖然家陣做差佬門檻低,

佢係有能力嘅話會出事要人救?
上面都有柒頭舉例話條路好多人行過都冇事 係得兩隻黑警出事 係咪佢地行個陣條路特別難行?定係佢地真係冇能力去行呀?

樓主會話雖然入黑後天氣惡劣,但下午時天朗氣清氣溫有三十度,好適合遠足,相信對情侶已經做足準備

樓主知道得咁清楚人地做足準備
樓主會唔會當時都係現場呢

你夠知人地無準備啦
你又係現場呀?

已經講左好多唔使係現場都可以睇得出的無準備:
[唔行正常路線]
[天氣預報有講天黑後天氣惡劣]
[天黑前未落到山,等到天黑後先求救]
等等
追下post先啦,唔好當前面幾十版係死既至得嫁

如果跟樓主邏輯,佢會話佢地其實已經做足準備,計左有90% 會發生意外,但係仲有10% 會無事,唔係必死,所以照行無誤亦無錯

樓主我咁講岩唔岩?唔岩既你介唔介意覆下

高機率唔代表必然

樓豬 有咩野係必然?

咁咪啫係明知山有虎 偏向虎山行,自己去玩命囉
算把啦樓主
你撐到咁多頁已經算係咁

雖然家陣做差佬門檻低,

黑警係掂嘅就唔使求救啦

Logic fail

Fail係邊度 講黎聽下?
而家係屌緊警犬不自量力搞到人地死左而唔係屌人著咩行山喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞