因為消防死,大家已經失去左理智

1001 回覆
142 Like 738 Dislike

賊捉唔到可以唔捉wo 但人一定要救 你呢個比喻都唔岩 去番第一步 佢去行高風險既山路係佢自己拎黎 但係有人比人搶野or偷野 唔係求助者自己造成呱

賊唔係可以唔捉, 係唔一定即刻捉
救人都係
係有小小責任, 但最大責任唔係求助人度

如果普通咁行山就會意同你講法,
但可惜呢次係明知危險都要行條危險既路。

都係loop返困果謬誤, 呢樣不是主因

謬誤左係邊?

loop post la homa

小明感冒後吃了些感冒藥,後來就發燒了。一定是這感冒藥讓他惡化的!
發燒可能是感冒本身造成,未必是感冒藥造成的。(參見後此謬誤)

小明考試成績那麼差,一定是因為他天天玩遊戲機的關係。
考試成績差除了可能天天玩遊戲機而排擠讀書時間以外,可能還有其他原因,例如一時大意、試題太難、發生其他大事導致小明沒時間讀書等等,天天玩遊戲機不一定是唯一原因,也不一定是主因。(參見單因謬誤)

咁個直接答案呢 你同黎明有咩分別 唔直接答你 用例子答你

咁你咁講,其實既原因係乜野?除左天氣,行非正常路線

樓主知道得咁清楚人地做足準備
樓主會唔會當時都係現場呢

你夠知人地無準備啦
你又係現場呀?

已經講左好多唔使係現場都可以睇得出的無準備:
[唔行正常路線]
[天氣預報有講天黑後天氣惡劣]
[天黑前未落到山,等到天黑後先求救]
等等
追下post先啦,唔好當前面幾十版係死既至得嫁

如果跟樓主邏輯,佢會話佢地其實已經做足準備,計左有90% 會發生意外,但係仲有10% 會無事,唔係必死,所以照行無誤亦無錯

樓主我咁講岩唔岩?唔岩既你介唔介意覆下

高機率唔代表必然

樓豬 有咩野係必然?

科學嘅定律

講緊事件 就轉左科學定律
我正式宣布樓主智障 此post已完

自己有做足準備既情況下都出現預期之外既事情
唔知你對意外既定義又係咩呢

咁你又點知佢地無準備?

好簡單
尋日天文台已經講左夜晚天氣會轉差,佢地照行山
咁都唔叫冇準備?冇去評估天氣
如果有既就仲on9 自己特登去玩命

同埋問你對意外既定義係乜你又唔答

意外未就係無預計過囉

on撚9
咁你明知山有虎都要照行,結果被老虎食左係咪意外呀?
唔好同我講佢唔知,你點解釋佢地行非正常路線呀?

如果行上山被老虎食係必然嘅,未唔係意外囉
咁依家佢行果個位係未一定會被困?
但事實係有其他行山嘅人無事

大大個牌係到叫人唔好入,你覺得會有幾多人走入去呀

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

算啦,樓主會繼續死撐架喇
如果對情侶喺穩定嘅天氣下沿正常行山路線但發生危險而求救,消防員救佢地而犧牲,呢個情況下我相信無人會屌囉!
樓主到而家都仲未識分,定佢一直喺度扮傻?

我嘅立場係無論佢地咩原因去行山,消防員自己失足死唔應該怪晒落佢地到

唔係佢地不負責任去行埋啲不正常路線
消防員使因爲咁而出發去救佢地,繼而發生意外? 佢地係導致消防員死嘅主因啵

仲係到偷換概念話唔係主因

你夠知人地無準備啦
你又係現場呀?

[唔行正常路線]
等等

如果跟樓主邏輯,佢會話佢地其實已經做足準備,計左有90% 會發生意外,但係仲有10% 會無事,唔係必死,所以照行無誤亦無錯

高機率唔代表必然

樓豬 有咩野係必然?

科學嘅定律

社會有呢種人好恐怖,害死自己之餘隨時害死其他人
我以為樓主係大愛撚,原來其實係科學家
此post已完

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

天文台話夜晚會差
但佢地求救係7點,啱啱日落
姐係佢地係晏就行啦
再睇返now當日天氣預報
晏就會好暖同出太陽
咁佢地晏就行山有咩問題?

唔同你講天氣,同你講路線,佢地行咗條非正常行山路線搞到出事你又點睇?
仲有明明已經有個牌警告話有危險仲要上去,呢個又點解釋?
你咪再咩都拉埋去下晝天晴三十度講呀!!!

姐係如果行條易嘅路線
個消防跌死左就無人怪佢地?
到時你未又話人跟風行山累死人

你咁樣假設有用咩?都話左係因為佢地依d行為累死人先會屌佢地,正正常常冇人會屌

樓豬仲可以將個籠門搬去邊, 係咪咁都唔係事實?

樓主會話雖然入黑後天氣惡劣,但下午時天朗氣清氣溫有三十度,好適合遠足,相信對情侶已經做足準備

你夠知人地無準備啦
你又係現場呀?

[唔行正常路線]
等等

高機率唔代表必然

樓豬 有咩野係必然?

必然要同黑警洗白

其實佢up乜姐,駁緊佢無做足準備
下面條友就話照樓主logic預左九成會出事都叫做足左準備
跟住佢又話[啱,高機率唔代表必然]
啱乜野姐,講野有可以降低風險唔做叫無準備

樓主又將個論點spin左去唔知邊度

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

意外未就係無預計過囉

on撚9

大大個牌係到叫人唔好入,你覺得會有幾多人走入去呀

新聞講佢地都唔係係行山徑行, 自己開路唔知行左去邊, 連牌都睇唔到.
仲唔係自作孳? 正宗累人累物, 行唔出黎唔想太ON9就報有人發燒, 家下就係想等人爆料個女係咪真係有發燒, 要消防一定要夜麻麻上山救佢地

[唔行正常路線]
等等

高機率唔代表必然

樓豬 有咩野係必然?

科學嘅定律

社會有呢種人好恐怖,害死自己之餘隨時害死其他人
我以為樓主係大愛撚,原來其實係科學家
此post已完

佢家下黃色衫 又變左做綠色衫

樓主會話雖然入黑後天氣惡劣,但下午時天朗氣清氣溫有三十度,好適合遠足,相信對情侶已經做足準備

你夠知人地無準備啦
你又係現場呀?

[唔行正常路線]
等等

高機率唔代表必然

樓豬 有咩野係必然?

必然要同黑警洗白

其實佢up乜姐,駁緊佢無做足準備
下面條友就話照樓主logic預左九成會出事都叫做足左準備
跟住佢又話[啱,高機率唔代表必然]
啱乜野姐,講有野可以降低風險唔做叫無準備

樓主又將個論點spin左去唔知邊度
樓主潛到缺氧未?是咪腦細胞已死變左智障?出黎現下身啦
有point 果d 佢就唔覆, 俾人叉開話題 或者對佢有利既就覆到足, 你都係返去你既大愛世界啦 客觀撚
樓主真係正宗傻鳩

好簡單

算啦,樓主會繼續死撐架喇
如果對情侶喺穩定嘅天氣下沿正常行山路線但發生危險而求救,消防員救佢地而犧牲,呢個情況下我相信無人會屌囉!
樓主到而家都仲未識分,定佢一直喺度扮傻?

我嘅立場係無論佢地咩原因去行山,消防員自己失足死唔應該怪晒落佢地到

唔係佢地不負責任去行埋啲不正常路線
消防員使因爲咁而出發去救佢地,繼而發生意外? 佢地係導致消防員死嘅主因啵

又係依個謬誤
你爬文睇下Mla個例子先

假如個兩條友唔求救
消防員會唔會因而跌死?

講緊呢個case 而唔係其他時間

果個小明例子道理一樣
除左果2個人行危險路有責任之外
消防員都有責任評估救定唔救
可能佢裝備唔夠先係直接原因
反正係意外 加上都話消防員墜既原因係咩都未知
咁樣消防員殉職直接推向因爲果2個人求救
會唔會唔太妥當

裝備唔夠係直接原因
咁點樣比你推到唔夠裝備先
佢唔出車救人咪冇風險
咁點解佢要出車救人?
咪就係因為個兩個傻西瓜行埋d非正常路線
唔好講話咩消防既職責係救人,咁個兩條友責任係咩?佢地文盲?連牌都唔識睇?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

意外未就係無預計過囉

on撚9

衝紅燈唔係必然出事 咁衝紅燈比車撞死既人 都係一個意外 大家唔應該怪衝燈條友

應該係話條友衝紅燈,司機為左避佢撞車而死,我地唔應該怪衝紅燈個人
咁講貼切d

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

天文台話夜晚會差
但佢地求救係7點,啱啱日落
姐係佢地係晏就行啦
再睇返now當日天氣預報
晏就會好暖同出太陽
咁佢地晏就行山有咩問題?

唔同你講天氣,同你講路線,佢地行咗條非正常行山路線搞到出事你又點睇?
仲有明明已經有個牌警告話有危險仲要上去,呢個又點解釋?
你咪再咩都拉埋去下晝天晴三十度講呀!!!

姐係如果行條易嘅路線
個消防跌死左就無人怪佢地?
到時你未又話人跟風行山累死人

做咩幫埋人發言
你邏輯有問題唔代表人地都會
同埋唔係難易既問題,而係條路係咪正常路線
如果真係正常路線死,至少我唔會怪當時人
不過而家唔係

係喎,無啦啦屈我話人地跟風行山,
真係唔知邊個唔理智

係屈哂全部既opponents
算把啦樓主
以前高登都仲可能有幾個同你撐
但係呢個雙重標準 小學雞mk 氾濫既地方
一邊屌人大愛左膠 一就唔理法律屌左先算手
你撐到咁多頁已經算係咁

試下黑警同消防對調啲人會點講
冇計,_登系列一向都係人云亦云
唔block柒你都唔係人
白痴扮理智
算把啦樓主
你撐到咁多頁已經算係咁

黑警會話搜索困難 等天光天氣好會即刻大規模搜索
算把啦樓主
你撐到咁多頁已經算係咁

關咩事,未公開職業之前已經屌咗好多版啦,
好心啲有心人唔好企圖將視線轉移去職業度混淆視聽啦
講真,我夢想做消防員,但今次出事真係唔怪哂兩隻狗。只可以講消防總隊目盡責 永遠尊敬任何一位消防員
算把啦樓主
你撐到咁多頁已經算係咁

關咩事,未公開職業之前已經屌咗好多版啦,
好心啲有心人唔好企圖將視線轉移去職業度混淆視聽啦

唔夠人講咪屈人地針對黑警囉

on撚9

消防處助理處長(新界)邱偉强表示:「初步知道這兩個行山人士經過非正常的行山路徑,行到迷路,而在叢林中去到山澗,山澗絕對是很偏僻、布滿碎石,非一般行山人士正常會行的途徑。我們今次事件,消防人員面對很大困難,包括天雨以及在山澗中有碎石、陡峭斜坡、很多叢林。我們又要用工具開路,才可抵達被困人士。飛行服務隊已出動五架次直升機,目前整個行動徒步四公里距難,上下坡高度三百五十米。如剛才所說,大家想像到,叢林中有很多碎石、陡峭斜坡,消防人員要花費很多長時間及很小心前進。」

你夠知人地無準備啦
你又係現場呀?

咁唔講有冇準備啦,唔睇牌上去行又點講呀
個情況就好似你個朋友叫你出街
點知你行到一半被高空雜物整死左
然後啲人就怪個朋友
Make sense?

之後大家就討論行山果兩個人嘅職業、人格
話佢地無資格求救
要奪走佢地嘅公民權利

將自己嘅個人觀點滲入法律入面
法律面前仲會人人平等?

有權利係事實, 但點用權利就決定左你係人定係仆街

人人都有權笑, 與生俱來, 但你會去人地喪禮度笑?有權架喎, 大撚晒架喎, 乜唔係架咩?

人人都有權行山, 柒左有權打電話搵人救, 消防收錢返工有責任救人, 但使用權利之前, 會唔會考慮下係咪適合既情況去用權, 就決定左你係人定係仆街了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞