因為消防死,大家已經失去左理智

1001 回覆
142 Like 738 Dislike
消防處助理處長(新界)邱偉强表示:「初步知道這兩個行山人士經過非正常的行山路徑,行到迷路,而在叢林中去到山澗,山澗絕對是很偏僻、布滿碎石,非一般行山人士正常會行的途徑。我們今次事件,消防人員面對很大困難,包括天雨以及在山澗中有碎石、陡峭斜坡、很多叢林。我們又要用工具開路,才可抵達被困人士。飛行服務隊已出動五架次直升機,目前整個行動徒步四公里距難,上下坡高度三百五十米。如剛才所說,大家想像到,叢林中有很多碎石、陡峭斜坡,消防人員要花費很多長時間及很小心前進。」

咁係未唔救?

唔係唔救,係屌緊佢地無評估自己能力,行山路線同天氣情況就行上山, 不自量力,累死消防

其實尋日天氣係好,夜晚先突然轉壞
根本無預過會迷路

乜撚野冇預過迷路?
你行唔睇地圖?
仲要行非正常路線?

其實wfc 事主係因咩事而要call 飛行服務隊。
如果以你嘅邏輯,上次場大火燒死消防員咁要鬧邊個?
其實做得消防員都預左有風險會死㗎啦。

大火咪屌有人喺迷你倉偷擺易燃物品
政府都做左嘢,睇下新聞先啦

個比喻應該係

有條友玩火搞到火燭,消防員為左救佢殉職。

咁你話果條友抵唔抵屌。

仲有,出事果兩個其中一個係機場特警,受過半軍事化訓練,連基本評估自身風險既能力都冇
你唔去啲咁危險地方會唔會死啊?

但出咗事 消防會因為救你冇命喎

你係有得揀唔去 但消防冇得揀唔救你

你正正常常行山意外 冇人會屌你

你選擇去危險地方行就預咗承擔風險

但消防冇必要承擔你製造嘅風險

所以呢啲人咪自撚私囉

咩叫消防冇得揀
唔想做咪辭職囉

做人做到你咁都幾可憐

想講呢樣好耐 不過唔敢開post 講
行唔正常路線 天氣預告左夜晚轉壞
咁都唔係自己問題?
樓主你生存左咁樣個腦裝屎架?
個兩件人渣打個比喻就係旺角鬧市跳樓
佢地想死架 不過跳落去唔小心壓死左個消防員
咁如果十號風球啲傻閪堅持要去碼頭追風然後比浪捲走
最後佢無事 但係救佢嗰個岀左事係咪應該blame追風嗰個人呀
跟本上天氣差行條唔熟又唔正路嘅山路就係好容易發生意外

依個比喻幾好

救人都要量力而為

你條撚樣暗示個消防出事係因為唔量力而為?

未同你話行山友出意外一樣囉
落雨行山
十號風救人
咁如果十號風球啲傻閪堅持要去碼頭追風然後比浪捲走
最後佢無事 但係救佢嗰個岀左事係咪應該blame追風嗰個人呀
跟本上天氣差行條唔熟又唔正路嘅山路就係好容易發生意外

依個比喻幾好

救人都要量力而為

入夜行非正常山徑同救人兩個動機好唔同

動機唔同未又係要量力而為

所以呢啲人咪自撚私囉

咩叫消防冇得揀
唔想做咪辭職囉

屌你老母你真心定假膠呀
咁都講得出
而家做消防就預左要死呀

所以呢啲人咪自撚私囉

咩叫消防冇得揀
唔想做咪辭職囉

做人做到你咁都幾可憐

消防係有責任救人
但2位事主如果唔係咁無知就唔會累死人
天氣預報又唔睇
地圖又唔識睇,連自己行左去邊都講唔清楚
入黑仲唔落山,玩埋d非正常路線
咁無知都唔抵鬧?
有冇人失去理智我唔敢講
但講話做得消防預左死、辭職咪有得揀係好冇良心
從來冇人講過遇險唔可以call 999
同我地屌對情侶玩出火有咩直接關係
而家係屌對情侶玩命呀
由頭到尾個消防係盡忠職守
個條路明顯係極度危險
邊個去到都會有生命危險
個消息係盡義務去救人而死

咁樣都算消防有責任?
咁都唔係自己問題?

佢地專登想個消防死?
佢地最多未無考慮他人無同理心
咁又要起底公審?
邊個俾權力你做判官?
由頭到尾個消防係盡忠職守
個條路明顯係極度危險
邊個去到都會有生命危險
個消息係盡義務去救人而死

咁樣都算消防有責任?

人人都要對自己生命負責
有冇人失去理智我唔敢講
但講話做得消防預左死、辭職咪有得揀係好冇良心
從來冇人講過遇險唔可以call 999
同我地屌對情侶玩出火有咩直接關係
而家係屌對情侶玩命呀

有人話佢地濫用呀
咁都唔係自己問題?

佢地專登想個消防死?
咁又要起底公審?
邊個俾權力你做判官?

我好唔理性咁同你講,個黑警玩命蕩失路出路返黎應該自己跳落山死左佢。
咁都唔係自己問題?

佢地專登想個消防死?
咁又要起底公審?
邊個俾權力你做判官?

我好唔理性咁同你講,個黑警玩命蕩失路出唔返黎應該自己跳落山死左佢。
唔好舉例
事實係有兩個人無做好準備亂咁行
到自己開始驚就搵人救
之後救佢果個死左
一句到尾
出左事都唔應該救?

就係無得簡唔救先搞到無左條命呀
咪撚on9呀樓豬
想大家理性討論下
首先 總隊目rip,下面準盡量唔講得太難聽

究竟行危險山路 係咪應該禁止? 如果係就應該立法, 珠峰都唔應該俾人爬
但如果你覺得有知識,有準備同裝備就可以 咁你點知2位傷者冇?

其次 就算佢係飛虎 佢有冇飛虎既裝備? 跌左落山,佢要係蜘蛛俠先救到自己

第三, 總隊目係點受傷? 同傷者有冇直接關係例如傷者爭扎時推左落去?
打個比喻 接到單case, 前往其間出左意外, 係報案人的錯嗎?

ps好好奇 如果而家拎返11年中環示威警察殉職意外出黎, 大家會講d咩

所以呢啲人咪自撚私囉

咩叫消防冇得揀
唔想做咪辭職囉

做人做到你咁都幾可憐

消防係有責任救人
天氣預報又唔睇
咁無知都唔抵鬧?

其實個日晏晝天氣唔錯...
同埋你知佢係天黑先上山?
個消防係你屋企人你會唔會咁樣講
一句到尾
出左事都唔應該救?

就係無得簡唔救先搞到無左條命呀
咪撚on9呀樓豬

點會無得揀?
隔離post提過過往會叫人過夜
消防處助理處長(新界)邱偉强表示:「初步知道這兩個行山人士經過非正常的行山路徑,行到迷路,而在叢林中去到山澗,山澗絕對是很偏僻、布滿碎石,非一般行山人士正常會行的途徑。我們今次事件,消防人員面對很大困難,包括天雨以及在山澗中有碎石、陡峭斜坡、很多叢林。我們又要用工具開路,才可抵達被困人士。飛行服務隊已出動五架次直升機,目前整個行動徒步四公里距難,上下坡高度三百五十米。如剛才所說,大家想像到,叢林中有很多碎石、陡峭斜坡,消防人員要花費很多長時間及很小心前進。」

咁係未唔救?

唔係唔救,係屌緊佢地無評估自己能力,行山路線同天氣情況就行上山, 不自量力,累死消防

其實尋日天氣係好,夜晚先突然轉壞
根本無預過會迷路

乜撚野冇預過迷路?
你行唔睇地圖?
仲要行非正常路線?

其實wfc 事主係因咩事而要call 飛行服務隊。
如果以你嘅邏輯,上次場大火燒死消防員咁要鬧邊個?
其實做得消防員都預左有風險會死㗎啦。

大火咪屌有人喺迷你倉偷擺易燃物品
政府都做左嘢,睇下新聞先啦

咁條友亂咁擺搞到火燭消防係咪唔應該救?
從來冇話兩條友冇錯
但係消防既責任就係救人。話之你咩事,你覺得危險既,咪唔好救囉,唔好本末倒置到話唔應該救人,得罪啲講句,就算佢係殺人犯你都要救,何況依加唔係,咁有咩理由唔救佢?因為佢on9?你地會唔會幼稚左少少呀?
想大家理性討論下
首先 總隊目rip,下面準盡量唔講得太難聽

究竟行危險山路 係咪應該禁止? 如果係就應該立法, 珠峰都唔應該俾人爬
但如果你覺得有知識,有準備同裝備就可以 咁你點知2位傷者冇?

其次 就算佢係飛虎 佢有冇飛虎既裝備? 跌左落山,佢要係蜘蛛俠先救到自己

第三, 總隊目係點受傷? 同傷者有冇直接關係例如傷者爭扎時推左落去?
打個比喻 接到單case, 前往其間出左意外, 係報案人的錯嗎?

ps好好奇 如果而家拎返11年中環示威警察殉職意外出黎, 大家會講d咩

佢唔搵人求救
個消防員就唔洗死
呢個因果係事實
負評係畀你個比喻的

所以呢啲人咪自撚私囉

咩叫消防冇得揀
唔想做咪辭職囉

做人做到你咁都幾可憐

消防係有責任救人
天氣預報又唔睇
咁無知都唔抵鬧?

其實個日晏晝天氣唔錯...
同埋你知佢係天黑先上山?

6點左右會天黑,幼稚園都知啦 戇鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞