因為消防死,大家已經失去左理智

1001 回覆
142 Like 738 Dislike

代入行山果兩個度諗就會覺得好無奈
你估佢地又想個消防死
將意外責任全部歸因到兩人身上係叫遷怒

佢地事前有冇做好準備先出發我就唔知
但到時間環境都去到惡劣先求救,最後仲間接害死個消防

佢地尋刺激同挑戰,消防就冇左條命

佢地都係見就快天黑,自己搞唔掂先求救
你話佢地間接害死個消防,原因有一部份係佢地身上,但當時消防用既策略﹑裝備﹑時機係咪恰當,我地都仲未知,暫時我見到既資訊淨係得「跟足指引做」。咁指引係咪都有問題?仲有出事果陣係凌晨,點解要呢個時間出動,唔知,但值得細究。

係,佢地係抵俾人屌,但有冇必要叫佢地死全家,有冇必要起底,有冇必要逼到佢地自殺咁款,我除左嘆氣都唔知講咩好。

仍然相信連登會有理性討論

消防咪出黎講左有哂裝備同當時環境惡劣

你講指引我諗大家仲火滾

一心搵仲搏想去救兩條柒頭,冇左條仲仲比人質疑返有冇依程序指引,你冇病下話?

我意思係,指引﹑裝備本身係咪真係足夠保障消防安全。正正係因為跟足指引,有哂裝備都出事,先至更加要再細睇。

而家消防大佬死我唔痛心?佢個仔仲讀緊幼稚園啊。但係咪你屌到兩條友落地獄,下次就唔會有同樣情況?一個意外有好多原因,淨係怪哂兩條友,下次又死多件先黎再檢討?

你係咪覺得現今科技可以咁勁抽?

唔好屌果兩個仆街,我地不如屌柒d科學家做咩唔研究智能消防員

你up得出佢地策略﹑裝備既具體限制,我可能會服。但如果你既思維本身已經定死左:係咁架啦,冇辦法,下次消防又要搵命搏,咁唔係解決緊問題,只係純粹發緊脾氣。
你屌果兩條友間接令大家行山安全意識增加係冇錯,但都係果句,程度問題,起埋底真係太over,亦唔代表你可以避開消防做法有冇不足呢個問題。

兩條友法律上好大可能唔駛負責,你叫群眾點樣先可以服氣?

服唔服氣本身就係來自自己點理解件事,令群眾服氣而做既事都未必岩。如果係為左令群眾服氣,咁要法律黎做乜,直接拎佢兩個做活祭算啦。
咁如果十號風球啲傻閪堅持要去碼頭追風然後比浪捲走
最後佢無事 但係救佢嗰個岀左事係咪應該blame追風嗰個人呀
跟本上天氣差行條唔熟又唔正路嘅山路就係好容易發生意外

依個比喻幾好

救人都要量力而為

你識講救人要量力而為
點解唔識講,行山要量力而為?好鬼好笑呀你

班撚樣藍絲真係痴鳩線
救佢地救到死左個火記仲要比人串返轉頭
想大家理性討論下
首先 總隊目rip,下面準盡量唔講得太難聽

究竟行危險山路 係咪應該禁止? 如果係就應該立法, 珠峰都唔應該俾人爬
但如果你覺得有知識,有準備同裝備就可以 咁你點知2位傷者冇?

其次 就算佢係飛虎 佢有冇飛虎既裝備? 跌左落山,佢要係蜘蛛俠先救到自己

第三, 總隊目係點受傷? 同傷者有冇直接關係例如傷者爭扎時推左落去?
打個比喻 接到單case, 前往其間出左意外, 係報案人的錯嗎?

ps好好奇 如果而家拎返11年中環示威警察殉職意外出黎, 大家會講d咩

是的,法例允許佢哋進行危險活動,但法例同樣允許起底啊!

如果你嘅邏輯係,法例允許等於合理,或者可接受,或者不應該受到譴責

咁起底都係合法,你係咪都認同法例允許就應該係合理,可接受,唔應該譴責大家起底呢?
咁如果十號風球啲傻閪堅持要去碼頭追風然後比浪捲走
最後佢無事 但係救佢嗰個岀左事係咪應該blame追風嗰個人呀
跟本上天氣差行條唔熟又唔正路嘅山路就係好容易發生意外

依個比喻幾好

救人都要量力而為

你識講救人要量力而為
點解唔識講,行山要量力而為?好鬼好笑呀你

班撚樣藍絲真係痴鳩線
救佢地救到死左個火記仲要比人串返轉頭

何必為藍絲勞氣?根本就兩個世界

佢地都係見就快天黑,自己搞唔掂先求救
你話佢地間接害死個消防,原因有一部份係佢地身上,但當時消防用既策略﹑裝備﹑時機係咪恰當,我地都仲未知,暫時我見到既資訊淨係得「跟足指引做」。咁指引係咪都有問題?仲有出事果陣係凌晨,點解要呢個時間出動,唔知,但值得細究。

係,佢地係抵俾人屌,但有冇必要叫佢地死全家,有冇必要起底,有冇必要逼到佢地自殺咁款,我除左嘆氣都唔知講咩好。

仍然相信連登會有理性討論

消防咪出黎講左有哂裝備同當時環境惡劣

你講指引我諗大家仲火滾

一心搵仲搏想去救兩條柒頭,冇左條仲仲比人質疑返有冇依程序指引,你冇病下話?

我意思係,指引﹑裝備本身係咪真係足夠保障消防安全。正正係因為跟足指引,有哂裝備都出事,先至更加要再細睇。

而家消防大佬死我唔痛心?佢個仔仲讀緊幼稚園啊。但係咪你屌到兩條友落地獄,下次就唔會有同樣情況?一個意外有好多原因,淨係怪哂兩條友,下次又死多件先黎再檢討?

你係咪覺得現今科技可以咁勁抽?

唔好屌果兩個仆街,我地不如屌柒d科學家做咩唔研究智能消防員

你up得出佢地策略﹑裝備既具體限制,我可能會服。但如果你既思維本身已經定死左:係咁架啦,冇辦法,下次消防又要搵命搏,咁唔係解決緊問題,只係純粹發緊脾氣。
你屌果兩條友間接令大家行山安全意識增加係冇錯,但都係果句,程度問題,起埋底真係太over,亦唔代表你可以避開消防做法有冇不足呢個問題。

兩條友法律上好大可能唔駛負責,你叫群眾點樣先可以服氣?

服唔服氣本身就係來自自己點理解件事,令群眾服氣而做既事都未必岩。如果係為左令群眾服氣,咁要法律黎做乜,直接拎佢兩個做活祭算啦。

你食撚屎啦屌你老母
起佢地底同用公論屌柒佢地到你批評咩?
同樣呢度大把人都想屌你老母

你鳩up都比個譜成日偷換概念論法律

我地批鬥佢法律上都係冇錯

你死淨個point就係話佢地法律上冇錯,我地要尊重法律

同樣地我地屌佢地同埋你法律上都冇錯 咁你仲講咩撚野
同埋想問下大家,你地求救果一刻真係會諗救人者安全?你地遇到危險係咪會諗消防差佬民安佢地黎到安唔安全?你之所以求救係因為信任佢地既專業判斷,相信佢地救到自己。如果仲要諗埋佢地安危,咁以後遇到危險係咪都要靠自己?咁仲駛唔駛有999服務

唔好滑坡

依家講緊佢地既求救係建基於自身的疏忽同大意。

嗯,可能係我誤會左大家,真係覺得「救就一定救」就好了。

佢地的確係抵屌在先,疏忽大意絕對係,你地而家每屌多一句,大眾既安全意識又多一分。

但點屌都好,總係難保下次唔會再發生類似意外。將所有責任歸咎於求救者本身,當你係咁諗,有日到你自己疏忽,要求救,消防大佬不幸身亡,然後連登仔審你,你又咩感受?俾人審固然係慘,最慘係有良知既話,一定覺得好對個消防大佬唔住,極內疚。係咁既情況下係咪仲要落井下石?

另外我問呢個問題,係因為大家有意無意間都俾緊一種意識讀者:自己衰就唔應該求救累人。如果係我get錯,任屌唔嬲,只係唔想呢種意識漫延開去。
老老豆豆

公道在人心

公了唔倒,社會大眾咪私了

唔係網路欺凌,只大家都睇唔過眼

唔明嘈咩

公了唔倒係因為香港法例都比較寧縱無枉

法律正確不代表道德正確

班撚樣唔好再偷換概念
老老豆豆

公道在人心

公了唔倒,社會大眾咪私了

唔係網路欺凌,只大家都睇唔過眼

唔明嘈咩

公了唔倒係因為香港法例都比較寧縱無枉

法律正確不代表道德正確

班撚樣唔好再偷換概念

講得好
同埋想問下大家,你地求救果一刻真係會諗救人者安全?你地遇到危險係咪會諗消防差佬民安佢地黎到安唔安全?你之所以求救係因為信任佢地既專業判斷,相信佢地救到自己。如果仲要諗埋佢地安危,咁以後遇到危險係咪都要靠自己?咁仲駛唔駛有999服務

唔好滑坡

佢地的確係抵屌在先,疏忽大意絕對係,你地而家每屌多一句,大眾既安全意識又多一分。

但點屌都好,總係難保下次唔會再發生類似意外。將所有責任歸咎於求救者本身,當你係咁諗,有日到你自己疏忽,要求救,消防大佬不幸身亡,然後連登仔審你,你又咩感受?俾人審固然係慘,最慘係有良知既話,一定覺得好對個消防大佬唔住,極內疚。係咁既情況下係咪仲要落井下石?

另外我問呢個問題,係因為大家有意無意間都俾緊一種意識讀者:自己衰就唔應該求救累人。如果係我get錯,任屌唔嬲,只係唔想呢種意識漫延開去。

唔係唔畀你唔小心,唔係話出咗意外唔應該求救,而係明知有危險都要照做某樣嘢,就應該接受其他人會譴責,而唔係,一句我有權去邊就去邊作為擋箭牌要大家禁聲,你有權去邊就去邊,咁其他人都有權想鬧你就鬧你姐

點解行動自由就咁高舉,其他人評判嘅自由又會被限制呢?

唔好滑坡

你唔好再轉移視線

人地屌緊兩個仆街你道轉移視線屌返消防都有責任
話自己讀書攞A個個真係人唔笑 狗都吠
正一高分低能加讀屎片
首先2個3張既所謂紀律部隊做得紀律部隊係咪要有啲應有既知識呀?
第一,你唔睇天氣報告都有睇電視話黎緊2日會凍同落雨啦 加上呢幾日朝濕同大霧呢啲唔洗睇新聞啦掛
呢啲條件下,你唔熟路又唔係專家,你走去行咁高難度既山?
第二 電視都有賣啦,碎石同溪澗唔好亂行,但又行曬
第三 細個老母都有教啦,一蕩失路正停係原地立即求救,咁suppose你行正路而蕩失路後,救援人員係最易搵到你。但個2個on9就拖到入黑死要面。

唔係話唔救
但想比下,死呢2個我覺得會抵啲囉
同埋你係乜撚野比喻?
淨係講面對危險既機會率都唔知差幾遠
幫大家整理下
Op中心思想:一兩個屌就okay, 全個社會一齊屌就唔得

譴責可以,但唔可以強烈譴責

口交部收皮
係度扮咩野理智分析,
救人係消防員的職責之一,
所以我地周不時都聽到有消防員殉職的新聞,
但係唔係單單都會責怪個事主,
原因係咩?因為我地知道個啲係意外,
無人想發生,亦無人想件事變得越黎越差。
但反過黎睇番今次件,其實一開始係可以避免,
但正正係因為個两個人的自私,
而令到呢件悲劇的發生。
話個日朝早天氣好,佢地行山無錯個啲,
真係short 上腦,近呢幾星期都係大霧濕氣重的天氣,山野地區本來就植被茂盛,濕氣比市區重好多,得個半日陽光根本蒸發唔到啲水氣,
正常人都唔會簡呢個時候行山啦,啲路善死你啊。
再黎話佢地夜晚打電話求救,消防員夜晚唔應該入山個啲。大佬,有因先有果啊,點解佢地夜晚先求救,因為佢地自己蕩失路蕩到夜晚,點解會蕩失路到夜晚,自己行唔番出去,因為佢地無plan過要點行,行非正常的路徑,根本個两條友就係有問題。
睇番啲留言話條女發燒,最大可能係個两個人想人快啲黎救佢地,作到幾大得幾大,咁的情況消防可以唔夜晚入山?一陣發燒死左邊個負責?

人無知唔緊要,但起碼唔好累人。
消防員為左佢地两個犧牲左真係唔抵,
而家仲要俾呢個post某啲柒頭話佢不自量力,
做人要有良心啊扑街

巴打好有心打咁多字
可惜樓主呢種選擇性回應既撚樣會視而不見

1.發燒? 有無source 行行下山發燒幾怪
2.幾時call 同幾時救無關
決定幾時救點樣救有無急切性係消防專業
我發燒打999入醫院有無得即刻睇?
搞清楚唔好老作劇情 咁會差好遠

我依家嘅睇法係 我行行下山迷路
我求救
我原本都諗住你可能聽朝先上黎
你摸黑上黎玩高難度動作遊繩
你出事 我唔夠膽講咩但你賴我求救我就好難搞

亦有可能係

條女病病地 行條新路高難度加要自己開路
無計時間落山出事仲發緊燒越發越勁
條仔似住自己係警察狂俾壓力消防

所以點解fact check係咁仲要唔係靠屌

btw 消防話消防裝備充足你就信我唔知點講
今時今日嘅香港政府部門發言會認自己有問題?

其實每次有消防死事後第一樣野要做係要檢查所有指引有無問題
點解有人跟足指引會出事
係咪咁critical嘅環境
咁都有60正皮,原來都幾多黑警鐘意上連登
幫大家整理下
Op中心思想:一兩個屌就okay, 全個社會一齊屌就唔得

譴責可以,但唔可以強烈譴責

口交部收皮

班疑藍色轉身射個三分波

屌返消防垃圾先死人,兩件藍色求救唔夠裝備發埋燒都仲在生就知藍色好抽過消防

我想問真係有冇天理同藍色知唔知賤同醜
我明白樓主想表達嘅論點,不過個例子可能爭少少

試吓將件事反轉咁諗
如果因為呢次意外,消防員有非常突出嘅表現,安全地成功救出事主

啲人又會唔會話
因為如果唔係因為事主不自量力,造成意外
個消防員都唔會有咁嘅機會表現能力

如果你嘅答案係唔會嘅話,咁你又點解可以將單意外同消防員嘅死直接扯上關係呢?
係度扮咩野理智分析,
而令到呢件悲劇的發生。
真係short 上腦,近呢幾星期都係大霧濕氣重的天氣,山野地區本來就植被茂盛,濕氣比市區重好多,得個半日陽光根本蒸發唔到啲水氣,
再黎話佢地夜晚打電話求救,消防員夜晚唔應該入山個啲。大佬,有因先有果啊,點解佢地夜晚先求救,因為佢地自己蕩失路蕩到夜晚,點解會蕩失路到夜晚,自己行唔番出去,因為佢地無plan過要點行,行非正常的路徑,根本個两條友就係有問題。
睇番啲留言話條女發燒,最大可能係個两個人想人快啲黎救佢地,作到幾大得幾大,咁的情況消防可以唔夜晚入山?一陣發燒死左邊個負責?

做人要有良心啊扑街

巴打好有心打咁多字
可惜樓主呢種選擇性回應既撚樣會視而不見

1.發燒? 有無source 行行下山發燒幾怪
2.幾時call 同幾時救無關
決定幾時救點樣救有無急切性係消防專業
我發燒打999入醫院有無得即刻睇?
搞清楚唔好老作劇情 咁會差好遠

我依家嘅睇法係 我行行下山迷路
我求救
我原本都諗住你可能聽朝先上黎
你摸黑上黎玩高難度動作遊繩
你出事 我唔夠膽講咩但你賴我求救我就好難搞

亦有可能係

條女病病地 行條新路高難度加要自己開路
無計時間落山出事仲發緊燒越發越勁
條仔似住自己係警察狂俾壓力消防

所以點解fact check係咁要唔係靠屌

btw 消防話消防裝備充足你就信我唔知點講
今時今日嘅香港政府部門發言會認自己有問題?

其實每次有消防死事後第一樣野要做係要檢查所有指引有無問題
點解有人跟足指引會出事
係咪咁critical嘅環境
係度扮咩野理智分析,
而令到呢件悲劇的發生。

做人要有良心啊扑街

巴打 我完全同意 簡直係心聲
我明白樓主想表達嘅論點,不過個例子可能爭少少

試吓將件事反轉咁諗
如果因為呢次意外,消防員有非常突出嘅表現,安全地成功救出事主

啲人又會唔會話
因為如果唔係因為事主不自量力,造成意外
個消防員都唔會有咁嘅機會表現能力

如果你嘅答案係唔會嘅話,咁你又點解可以將單意外同消防員嘅死直接扯上關係呢?

無直接關係,但如果佢哋唔行危險嘅山路,消防員出事嘅機會可以降低,而點解消防員要咁冒險?因為樓主話對情侶有權行邊就行邊,無犯法就可以做,咁我個問題就係,咁大家依家無話你犯法啊,係質疑緊點解唔可以起你底?

既然樓主覺得無犯法嘅嘢就算點影響人都可以,咁起底都無犯法啊,咁點解又唔應該呢?
睇fb d 人真係批鬥咁款

機場特警可能係行山高手?
如果係意外 點解要屌

行山高手要人救?
你搵食蟲果條友睇下洗唔洗人救佢呀

唔好柒,高手都有機會要人救
行山邊個敢講做足準備行開就100%無意外?

咩叫意外先?
自己迷路叫意外呀

行山高手唔識路?
講緊笑?

行山高手連地圖都唔識睇?
連自己行到邊都講得唔清唔楚?
比個叻你

香港山路蕩得失路連地圖都唔識用啦
行山高手
樓主消費今次消防員既死黎擦存在感,可悲又可恥
樓主你都係死撚左去吧啦 你講呢d 咁既野真係無良心
屌你老母喇 樓主

對情侶係件事上面就錯晒
救係要救 但屌對情侶都好合情理
天氣根本上就唔岩行山
又唔跟足指示行 又唔熟路又無搵有經驗人士帶路
仲要有個警察 識得運用基本地圖知識都唔會迷路?

佢鍾意點行係佢自由,邊有對錯?

佢係差佬,上山前行特別路徑唔去差館備定案?
行山前無規劃路線?
Cub Scout 遠足都識呢啲嘢啦
仲有 有消息話消防搵到佢地時 佢地表現不屑 更加責備消防咁耐先搵到佢地

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞