因為消防死,大家已經失去左理智

1001 回覆
142 Like 738 Dislike
個情況就好似你個朋友叫你出街
點知你行到一半被高空雜物整死左
然後啲人就怪個朋友
Make sense?

之後大家就討論行山果兩個人嘅職業、人格
話佢地無資格求救
要奪走佢地嘅公民權利

將自己嘅個人觀點滲入法律入面
法律面前仲會人人平等?

你拎"落雨天氣唔好去都走去行個講到明難度高既山",去同"普通朋友出街"比
Make sense?
你都on撚99

未又係意外
你估果兩個人特登殺人咩?

「未」你老母咩

「咪」呀矇撚

認字特警
標題已經fail, 又係以偏蓋全既典型錯誤, 你點知我點諗? 一部份人咁諗就講大家, on99

洗唔洗逐個post咁搵返啲人名出黎?
樓主,你論點薄唔識運用比喻,好心就捐返入老母個閪入面,唔好學人出嚟幫口。
你講個例子,好明顯係意外,係無妄之災,但今次呢樣唔係叫意外,係叫自作孽。
因為對情侶嘅任意妄為(第一天氣不穩去行山,第二逞強去行非正常路線),而搞到有消防員因爲佢地嘅任性而犧牲,呢樣絕對係令大家咁嬲嘅一點。
佢地當然無諗過消防員會為咗救佢地而死,但佢地咁大個人,做事唔顧後果,因而累死人,人已經死咗,我地起對情侶底並唔係要追究責任,而係想屌柒對情侶,等其他人知道,呢兩個年過三十嘅人,因為唔成熟同任性而累死一條人命。

件事前日下午發生,當時真係天氣不穩?成30度晴天喎

不過唔跟路線行係抵鬧,但我覺得未至於要成班人湧去起人底,咁就叫主持公道?定係趕住搶佔道德高地

我極度懷疑有堆人想極端化連登,呢輪差唔多日日都有起公審post
成件事係兩個意外做成,當然,果兩條友在情,絕對唔啱,佢無設身處地諗其他人,而去以身犯險,但在理,無犯法之下,又真係錯唔哂,今次第一個意外係迷路,第二個係救人時發生既意外。

天雨時去行唔係比人行山既路的確係錯,但係迷路係意外,另外,消防依照正確程序同評估後作出救援,但出事,引致殉職,係另一個意外,無得直接怪責果兩條友。

或者我嘗試下比喻,等大家多角度去諗下,好似有個人唔係好識用煤氣爐,用錯令煤氣洩漏,後來消防到,以正常程序入屋搞掂個爐,但因為消防員意外疏忽而令第一個入去既消防殉職,又可唔可以完全怪哂個人"唔識就咪撚用啦,宜家用錯又要人救"?

消防出意外係無人想既,行山果兩個又真係間接造成傷亡,只可以話,行山出事,搞到消防有機會要冒生命危險係好自私,但最後因意外而殉職又計埋落佢地身上,好似講唔通。

樓上有份人身攻擊,無故鬧人果班,睇下樓主標題打咩,咪就係失去理智囉,認真思考下個問題好過啦。

代入行山果兩個度諗就會覺得好無奈
你估佢地又想個消防死
將意外責任全部歸因到兩人身上係叫遷怒

佢地事前有冇做好準備先出發我就唔知
但到時間環境都去到惡劣先求救,最後仲間接害死個消防

佢地尋刺激同挑戰,消防就冇左條命

如果佢地無做好準備,都可以生存到。
點解一個準備去救援嘅人員會遇到意外,係我對整個消防員系統嘅質疑。(非對消防員個體)

呢個都係我最大疑惑既地方
樓豬知道柒左但因為要死撐,已經失去理智
樓主啲logic好on9
況且消防發言已經講咗
樓主,你論點薄唔識運用比喻,好心就捐返入老母個閪入面,唔好學人出嚟幫口。
你講個例子,好明顯係意外,係無妄之災,但今次呢樣唔係叫意外,係叫自作孽。
因為對情侶嘅任意妄為(第一天氣不穩去行山,第二逞強去行非正常路線),而搞到有消防員因爲佢地嘅任性而犧牲,呢樣絕對係令大家咁嬲嘅一點。
佢地當然無諗過消防員會為咗救佢地而死,但佢地咁大個人,做事唔顧後果,因而累死人,人已經死咗,我地起對情侶底並唔係要追究責任,而係想屌柒對情侶,等其他人知道,呢兩個年過三十嘅人,因為唔成熟同任性而累死一條人命。

都唔知你講乜
我個例子條友被高空雜物壓死
咁都唔係意外?
今次自作孽係講緊邊個?
點解講講下死者又轉左去消防?
睇黎柒果個係你

你講行行下街比高空擲物壓死係意外,無錯呀,我認同呢點,我講緊對情侶因爲天氣不穩同行非正常路線搞到迷路,佢地呢樣叫自作孽呀!
消防員因爲救呢兩隻自作孽而犧牲,所以搞到我地咁憤怒呀!
唔識字定閱讀理解零分呀你?

我更加唔明
原來救人都要分扺唔抵死

所以咪基於消防既責任,對情侶間接令到位消防員犧牲左囉

咁都唔抵屌?

所以如果有人報警,個差佬途中出意外
報警嘅人又要被人屌呀?

要睇下件事係點囉,
你個比喻,係意外係無人預料到係無妄之災咪無人屌囉!!!
但明知有危險但都仲要做,搞到出事累到人地,呢啲咪要屌囉!!!
我地唔係係又屌唔係又屌架,你分清楚未呀?

唔用個腦諗野
都麻煩追下post
講左好耐,要分返純意外定自己攞黎
去衡量兩個人抵唔抵屌
想大家理性討論下
首先 總隊目rip,下面準盡量唔講得太難聽

究竟行危險山路 係咪應該禁止? 如果係就應該立法, 珠峰都唔應該俾人爬
但如果你覺得有知識,有準備同裝備就可以 咁你點知2位傷者冇?

其次 就算佢係飛虎 佢有冇飛虎既裝備? 跌左落山,佢要係蜘蛛俠先救到自己

第三, 總隊目係點受傷? 同傷者有冇直接關係例如傷者爭扎時推左落去?
打個比喻 接到單case, 前往其間出左意外, 係報案人的錯嗎?

ps好好奇 如果而家拎返11年中環示威警察殉職意外出黎, 大家會講d咩

你咩logic黎
唔夠料上珠峰累撚死人
追風追出禍累撚死人
呢班仆街係咪底死?

其實咩叫唔夠料? 有意外就係唔夠料?
有晒裝備, 經驗上山都可以出事, 咪叫意外
呢個poat好多人assume左 2位冇裝備冇經驗先行, 事實又係咪?
如果咁夾硬將殉職同2位形成因果關係, 不如賴埋2位既阿爸阿媽做咩生佢出黎

都唔知你講乜
咁都唔係意外?
今次自作孽係講緊邊個?
睇黎柒果個係你

你講行行下街比高空擲物壓死係意外,無錯呀,我認同呢點,我講緊對情侶因爲天氣不穩同行非正常路線搞到迷路,佢地呢樣叫自作孽呀!

我更加唔明
原來救人都要分扺唔抵死

咁都唔抵屌?

報警嘅人又要被人屌呀?

要睇下件事係點囉,
但明知有危險但都仲要做,搞到出事累到人地,呢啲咪要屌囉!!!

如果唔係遇到危險咁我求救黎做乜?
如果有危險就唔救咁要啲消防黎做?
咁日後差佬接線果個係未要做返個詳細電話訪問睇下人地係未抵死?
係差佬眼入面佔中班人都好抵死架喎
咁佔中啲人出事差佬又係未唔應該幫?
唔好同我講差佬無得say no
佢地大把方法耍你
d 比喻真係on9

跟樓主講法,
一個人買盒東菇食完中毒,
同一個人係山上自己摘東菇食完中毒一樣。

一個人去街市買牛肉食完肚痛,
同一個人係野外殺野生動物食完肚痛一樣。

但正常人會覺得前者係無辜,後者係抵死自己攞黎衰,只係而家衰既唔係自己而係人地。
成件事係兩個意外做成,當然,果兩條友在情,絕對唔啱,佢無設身處地諗其他人,而去以身犯險,但在理,無犯法之下,又真係錯唔哂,今次第一個意外係迷路,第二個係救人時發生既意外。

天雨時去行唔係比人行山既路的確係錯,但係迷路係意外,另外,消防依照正確程序同評估後作出救援,但出事,引致殉職,係另一個意外,無得直接怪責果兩條友。

或者我嘗試下比喻,等大家多角度去諗下,好似有個人唔係好識用煤氣爐,用錯令煤氣洩漏,後來消防到,以正常程序入屋搞掂個爐,但因為消防員意外疏忽而令第一個入去既消防殉職,又可唔可以完全怪哂個人"唔識就咪撚用啦,宜家用錯又要人救"?

消防出意外係無人想既,行山果兩個又真係間接造成傷亡,只可以話,行山出事,搞到消防有機會要冒生命危險係好自私,但最後因意外而殉職又計埋落佢地身上,好似講唔通。

樓上有份人身攻擊,無故鬧人果班,睇下樓主標題打咩,咪就係失去理智囉,認真思考下個問題好過啦。

代入行山果兩個度諗就會覺得好無奈
你估佢地又想個消防死
將意外責任全部歸因到兩人身上係叫遷怒

佢地事前有冇做好準備先出發我就唔知
但到時間環境都去到惡劣先求救,最後仲間接害死個消防

佢地尋刺激同挑戰,消防就冇左條命

如果佢地無做好準備,都可以生存到。
點解一個準備去救援嘅人員會遇到意外,係我對整個消防員系統嘅質疑。(非對消防員個體)

呢個都係我最大疑惑既地方

無人知件事點
可能個消防自己行左去啲好危險嘅位去搵佢地

都唔知你講乜
咁都唔係意外?
今次自作孽係講緊邊個?
睇黎柒果個係你

我更加唔明
原來救人都要分扺唔抵死

咁都唔抵屌?

報警嘅人又要被人屌呀?

要睇下件事係點囉,

唔用個腦諗野
都麻煩追下post
講左好耐,要分返純意外定自己攞黎
去衡量兩個人抵唔抵屌

請問你係話我定話樓主
我一直企得好硬,如果係意外係無妄之災嘅,無人會屌被救者,
但呢對情侶所做嘅野,同明知煲蠟係錯但偏要去做一樣,搞到出事累死救佢地嘅人,我極度支持起底同大大力咁屌
d 比喻真係on9

跟樓主講法,

但正常人會覺得前者係無辜,後者係抵死自己攞黎衰,只係而家衰既唔係自己而係人地。

點會一樣?賣果個人有義務去保證食物品質
同韓國套電影相似
救人死左就屌死者
我覺得果2個行山既人係有責任 因為行埋啲危險路
但始終消防員一向都係危險地方工作
識保護自己都係職責之一
標題已經fail, 又係以偏蓋全既典型錯誤, 你點知我點諗? 一部份人咁諗就講大家, on99

洗唔洗逐個post咁搵返啲人名出黎?

我理得你幾多個, 純屌你用d 邏輯謬論黎引發罵戰

On9
所以報紙話中學生大壓力係錯
因為唔係人人都大壓力

你用上文下理都分到我講邊個啦
畫公仔畫出腸?
想大家理性討論下
首先 總隊目rip,下面準盡量唔講得太難聽

究竟行危險山路 係咪應該禁止? 如果係就應該立法, 珠峰都唔應該俾人爬
但如果你覺得有知識,有準備同裝備就可以 咁你點知2位傷者冇?

其次 就算佢係飛虎 佢有冇飛虎既裝備? 跌左落山,佢要係蜘蛛俠先救到自己

第三, 總隊目係點受傷? 同傷者有冇直接關係例如傷者爭扎時推左落去?
打個比喻 接到單case, 前往其間出左意外, 係報案人的錯嗎?

ps好好奇 如果而家拎返11年中環示威警察殉職意外出黎, 大家會講d咩

你咩logic黎
唔夠料上珠峰累撚死人
追風追出禍累撚死人
呢班仆街係咪底死?

其實咩叫唔夠料? 有意外就係唔夠料?
有晒裝備, 經驗上山都可以出事, 咪叫意外
呢個poat好多人assume左 2位冇裝備冇經驗先行, 事實又係咪?
如果咁夾硬將殉職同2位形成因果關係, 不如賴埋2位既阿爸阿媽做咩生佢出黎

而家個重點唔係佢夠唔夠料 係佢地係天氣唔好既情況下照行山再加埋行不正常路線
你亂過馬路而俾車撞都俾人屌啦,更何況依家累死個消防
天雨路滑去行條要落手爬同要搵路既路線 同啲人打風去滑浪咪一樣
如果佢地係有經驗都唔留意天氣就仲抵屌
因為你玩命而令人犧牲去救你 係屌都係屌呢樣姐
上年大帽山結冰都冇消防出事 啲人咪一樣俾人屌
同韓國套電影相似
救人死左就屌死者
我覺得果2個行山既人係有責任 因為行埋啲危險路
但始終消防員一向都係危險地方工作
識保護自己都係職責之一

識得做同做唔做到係兩回事
天雨路滑去行條要落手爬同要搵路既路線 同啲人打風去滑浪咪一樣
如果佢地係有經驗都唔留意天氣就仲抵屌
因為你玩命而令人犧牲去救你 係屌都係屌呢樣姐
上年大帽山結冰都冇消防出事 啲人咪一樣俾人屌

Agree
睇fb d 人真係批鬥咁款

機場特警可能係行山高手?
如果係意外 點解要屌

行山高手要人救?
你搵食蟲果條友睇下洗唔洗人救佢呀

唔好柒,高手都有機會要人救
行山邊個敢講做足準備行開就100%無意外?

咩叫意外先?
自己迷路叫意外呀

行山高手唔識路?
講緊笑?

行山高手連地圖都唔識睇?
連自己行到邊都講得唔清唔楚?
比個叻你

香港山路蕩得失路連地圖都唔識用啦
行山高手

地圖都唔識睇?
source?
d 比喻真係on9

跟樓主講法,

點會一樣?賣果個人有義務去保證食物品質

跟你個講法咪一樣,
行山既人跟返條路行都唔小心碌落山叫意外,
行山既人無做好準備就專登去d無路難行既地方行山叫抵死,不過呢次死既唔係自己。
消防處助理處長(新界)邱偉强表示:「初步知道這兩個行山人士經過非正常的行山路徑,行到迷路,而在叢林中去到山澗,山澗絕對是很偏僻、布滿碎石,非一般行山人士正常會行的途徑。我們今次事件,消防人員面對很大困難,包括天雨以及在山澗中有碎石、陡峭斜坡、很多叢林。我們又要用工具開路,才可抵達被困人士。飛行服務隊已出動五架次直升機,目前整個行動徒步四公里距難,上下坡高度三百五十米。如剛才所說,大家想像到,叢林中有很多碎石、陡峭斜坡,消防人員要花費很多長時間及很小心前進。」

咁係未唔救?

唔係唔救,係屌緊佢地無評估自己能力,行山路線同天氣情況就行上山, 不自量力,累死消防

其實尋日天氣係好,夜晚先突然轉壞
根本無預過會迷路

乜撚野冇預過迷路?
你行唔睇地圖?
仲要行非正常路線?

其實wfc 事主係因咩事而要call 飛行服務隊。
如果以你嘅邏輯,上次場大火燒死消防員咁要鬧邊個?
其實做得消防員都預左有風險會死㗎啦。

預左要死?咩logic
你出世都有風險都預左要死ga la
我係唔明點解有人唔比為消防員不值
下下都要將自己果套諗法强加落人地度
你自己覺得唔值咪唔值囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞