因為消防死,大家已經失去左理智

1001 回覆
142 Like 738 Dislike
我奇怪嘅係大家居然用結果睇件事
而唔係用動機
特別係我地嘅法治係用動機去判罪

間接殺人同有預謀殺人有何分別
一樣係殺左個人 一樣係有受害者有犯人
果兩條友其實點都有罪
你個post個比喻差到無極限
朋友叫你出街但你比高空雜物壓到
同呢件事都唔可以相提並論
喻體本體兩者都唔合理
係天氣唔好情況下用唔正確既路上山已經有問題,仲要累死人.唔賴佢賴邊個?賴座山太容易跌落去?
係話人唔理智之前你學下分析先啦

我只可以講我所有有關analysis同critical thinking嘅科都係A range
你可能要諗下身個有問題

如果你講你修呢啲科有A 嘅,我好懷疑你個分係呃番黎。因為你本身個科成績係點,唔影響到個問題有冇出錯。 你冇指出到模糊不清地方,就話人有問題。

高分低能
成件事係兩個意外做成,當然,果兩條友在情,絕對唔啱,佢無設身處地諗其他人,而去以身犯險,但在理,無犯法之下,又真係錯唔哂,今次第一個意外係迷路,第二個係救人時發生既意外。

天雨時去行唔係比人行山既路的確係錯,但係迷路係意外,另外,消防依照正確程序同評估後作出救援,但出事,引致殉職,係另一個意外,無得直接怪責果兩條友。

或者我嘗試下比喻,等大家多角度去諗下,好似有個人唔係好識用煤氣爐,用錯令煤氣洩漏,後來消防到,以正常程序入屋搞掂個爐,但因為消防員意外疏忽而令第一個入去既消防殉職,又可唔可以完全怪哂個人"唔識就咪撚用啦,宜家用錯又要人救"?

消防出意外係無人想既,行山果兩個又真係間接造成傷亡,只可以話,行山出事,搞到消防有機會要冒生命危險係好自私,但最後因意外而殉職又計埋落佢地身上,好似講唔通。

樓上有份人身攻擊,無故鬧人果班,睇下樓主標題打咩,咪就係失去理智囉,認真思考下個問題好過啦。

代入行山果兩個度諗就會覺得好無奈
你估佢地又想個消防死
將意外責任全部歸因到兩人身上係叫遷怒

佢地事前有冇做好準備先出發我就唔知
但到時間環境都去到惡劣先求救,最後仲間接害死個消防

佢地尋刺激同挑戰,消防就冇左條命

如果佢地無做好準備,都可以生存到。
點解一個準備去救援嘅人員會遇到意外,係我對整個消防員系統嘅質疑。(非對消防員個體)

人地消防去救人會搜索,仲要環境去到惡劣既時候開工

兩條仆街環境未去到最惡劣既時候仲行緊行到迷路, 到天氣惡劣就原地等人搜索

點樣比?
Btw 樓豬打手收咗幾多錢
係度扮咩野理智分析,
救人係消防員的職責之一,
所以我地周不時都聽到有消防員殉職的新聞,
但係唔係單單都會責怪個事主,
原因係咩?因為我地知道個啲係意外,
無人想發生,亦無人想件事變得越黎越差。
但反過黎睇番今次件,其實一開始係可以避免,
但正正係因為個两個人的自私,
而令到呢件悲劇的發生。
話個日朝早天氣好,佢地行山無錯個啲,
真係short 上腦,近呢幾星期都係大霧濕氣重的天氣,山野地區本來就植被茂盛,濕氣比市區重好多,得個半日陽光根本蒸發唔到啲水氣,
正常人都唔會簡呢個時候行山啦,啲路善死你啊。
再黎話佢地夜晚打電話求救,消防員夜晚唔應該入山個啲。大佬,有因先有果啊,點解佢地夜晚先求救,因為佢地自己蕩失路蕩到夜晚,點解會蕩失路到夜晚,自己行唔番出去,因為佢地無plan過要點行,行非正常的路徑,根本個两條友就係有問題。
睇番啲留言話條女發燒,最大可能係個两個人想人快啲黎救佢地,作到幾大得幾大,咁的情況消防可以唔夜晚入山?一陣發燒死左邊個負責?

人無知唔緊要,但起碼唔好累人。
消防員為左佢地两個犧牲左真係唔抵,
而家仲要俾呢個post某啲柒頭話佢不自量力,
做人要有良心啊扑街
係度扮咩野理智分析,
而令到呢件悲劇的發生。
真係short 上腦,近呢幾星期都係大霧濕氣重的天氣,山野地區本來就植被茂盛,濕氣比市區重好多,得個半日陽光根本蒸發唔到啲水氣,
再黎話佢地夜晚打電話求救,消防員夜晚唔應該入山個啲。大佬,有因先有果啊,點解佢地夜晚先求救,因為佢地自己蕩失路蕩到夜晚,點解會蕩失路到夜晚,自己行唔番出去,因為佢地無plan過要點行,行非正常的路徑,根本個两條友就係有問題。
睇番啲留言話條女發燒,最大可能係個两個人想人快啲黎救佢地,作到幾大得幾大,咁的情況消防可以唔夜晚入山?一陣發燒死左邊個負責?

做人要有良心啊扑街

講得好
不自量力果句真係
同埋想問下大家,你地求救果一刻真係會諗救人者安全?你地遇到危險係咪會諗消防差佬民安佢地黎到安唔安全?你之所以求救係因為信任佢地既專業判斷,相信佢地救到自己。如果仲要諗埋佢地安危,咁以後遇到危險係咪都要靠自己?咁仲駛唔駛有999服務
係度扮咩野理智分析,
而令到呢件悲劇的發生。

做人要有良心啊扑街

講得好
不自量力果句真係

無知係某些時候係種罪黎:$
同埋想問下大家,你地求救果一刻真係會諗救人者安全?你地遇到危險係咪會諗消防差佬民安佢地黎到安唔安全?你之所以求救係因為信任佢地既專業判斷,相信佢地救到自己。如果仲要諗埋佢地安危,咁以後遇到危險係咪都要靠自己?咁仲駛唔駛有999服務

講左成晚,就係講緊佢地的危險
係自己造成定係意外
講講下又退返後

救就一定救
但自己造成會俾人屌
就係咁撚簡單

佢求救唔係重點

重點係佢地有相當既認知力,卻要不自量力上山行條咁既路,最後佢地冇事但就害死左個好人

即話比好兔人遇倒同樣情況都會求救,但正常人都唔會比自己去到呢個情境
成件事係兩個意外做成,當然,果兩條友在情,絕對唔啱,佢無設身處地諗其他人,而去以身犯險,但在理,無犯法之下,又真係錯唔哂,今次第一個意外係迷路,第二個係救人時發生既意外。

天雨時去行唔係比人行山既路的確係錯,但係迷路係意外,另外,消防依照正確程序同評估後作出救援,但出事,引致殉職,係另一個意外,無得直接怪責果兩條友。

或者我嘗試下比喻,等大家多角度去諗下,好似有個人唔係好識用煤氣爐,用錯令煤氣洩漏,後來消防到,以正常程序入屋搞掂個爐,但因為消防員意外疏忽而令第一個入去既消防殉職,又可唔可以完全怪哂個人"唔識就咪撚用啦,宜家用錯又要人救"?

消防出意外係無人想既,行山果兩個又真係間接造成傷亡,只可以話,行山出事,搞到消防有機會要冒生命危險係好自私,但最後因意外而殉職又計埋落佢地身上,好似講唔通。

樓上有份人身攻擊,無故鬧人果班,睇下樓主標題打咩,咪就係失去理智囉,認真思考下個問題好過啦。

你估佢地又想個消防死

如果佢地無做好準備,都可以生存到。
點解一個準備去救援嘅人員會遇到意外,係我對整個消防員系統嘅質疑。(非對消防員個體)

其實,無衝突
海難受害者生還
但進行搜救工作的人死間唔中都發生

佢既裝備,環境,知識都會影響到
一個所謂有準備既人都會發生意外

普通人進行野外活動係咪要更加小心呢?
兩個30幾歲嘅成年人
而且仲係「所謂」紀律部隊
為左個人刺激感覺連行山基本規矩都莫視
導致有人命無左, 最低消費都要擺低對腳
不過都係果句, 你咬佢兩隻警畜食呀
下次咪又要乖乖哋救

佢求救唔係重點

重點係佢地有相當既認知力,卻要不自量力上山行條咁既路,最後佢地冇事但就害死左個好人

即話比好多人遇倒同樣情況都會求救,但正常人都唔會比自己去到呢個情境

我相信設立緊急救人服務既原意都唔係for 呢兩條仆街既situation

講左咁多頁都仲問得出咁嘅問題

你估佢地又想個消防死

佢地都係見就快天黑,自己搞唔掂先求救
你話佢地間接害死個消防,原因有一部份係佢地身上,但當時消防用既策略﹑裝備﹑時機係咪恰當,我地都仲未知,暫時我見到既資訊淨係得「跟足指引做」。咁指引係咪都有問題?仲有出事果陣係凌晨,點解要呢個時間出動,唔知,但值得細究。

係,佢地係抵俾人屌,但有冇必要叫佢地死全家,有冇必要起底,有冇必要逼到佢地自殺咁款,我除左嘆氣都唔知講咩好。

仍然相信連登會有理性討論

消防咪出黎講左有哂裝備同當時環境惡劣

你講指引我諗大家仲火滾

一心搵仲搏想去救兩條柒頭,冇左條仲仲比人質疑返有冇依程序指引,你冇病下話?

我意思係,指引﹑裝備本身係咪真係足夠保障消防安全。正正係因為跟足指引,有哂裝備都出事,先至更加要再細睇。

而家消防大佬死我唔痛心?佢個仔仲讀緊幼稚園啊。但係咪你屌到兩條友落地獄,下次就唔會有同樣情況?一個意外有好多原因,淨係怪哂兩條友,下次又死多件先黎再檢討?

你係咪覺得現今科技可以咁勁抽?

唔好屌果兩個仆街,我地不如屌柒d科學家做咩唔研究智能消防員

你up得出佢地策略﹑裝備既具體限制,我可能會服。但如果你既思維本身已經定死左:係咁架啦,冇辦法,下次消防又要搵命搏,咁唔係解決緊問題,只係純粹發緊脾氣。
你屌果兩條友間接令大家行山安全意識增加係冇錯,但都係果句,程度問題,起埋底真係太over,亦唔代表你可以避開消防做法有冇不足呢個問題。
仲有樓上好似有人提negligence

我冇就錯negligence 係 tort law,關呢個case咩春野事?

唔好滑坡

依家講緊佢地既求救係建基於自身的疏忽同大意。
個情況就好似你個朋友叫你出街
點知你行到一半被高空雜物整死左
然後啲人就怪個朋友
Make sense?

之後大家就討論行山果兩個人嘅職業、人格
話佢地無資格求救
要奪走佢地嘅公民權利

將自己嘅個人觀點滲入法律入面
法律面前仲會人人平等?

你拎"落雨天氣唔好去都走去行個講到明難度高既山",去同"普通朋友出街"比
Make sense?
你都on撚99

未又係意外
你估果兩個人特登殺人咩?

你就係行山嗰個男人!哦!

你估佢地又想個消防死

你話佢地間接害死個消防,原因有一部份係佢地身上,但當時消防用既策略﹑裝備﹑時機係咪恰當,我地都仲未知,暫時我見到既資訊淨係得「跟足指引做」。咁指引係咪都有問題?仲有出事果陣係凌晨,點解要呢個時間出動,唔知,但值得細究。

係,佢地係抵俾人屌,但有冇必要叫佢地死全家,有冇必要起底,有冇必要逼到佢地自殺咁款,我除左嘆氣都唔知講咩好。

你講指引我諗大家仲火滾

一心搵仲搏想去救兩條柒頭,冇左條仲仲比人質疑返有冇依程序指引,你冇病下話?

我意思係,指引﹑裝備本身係咪真係足夠保障消防安全。正正係因為跟足指引,有哂裝備都出事,先至更加要再細睇。

而家消防大佬死我唔痛心?佢個仔仲讀緊幼稚園啊。但係咪你屌到兩條友落地獄,下次就唔會有同樣情況?一個意外有好多原因,淨係怪哂兩條友,下次又死多件先黎再檢討?

你up得出佢地策略﹑裝備既具體限制,我可能會服。但如果你既思維本身已經定死左:係咁架啦,冇辦法,下次消防又要搵命搏,咁唔係解決緊問題,只係純粹發緊脾氣。
你屌果兩條友間接令大家行山安全意識增加係冇錯,但都係果句,程度問題,起埋底真係太over,亦唔代表你可以避開消防做法有冇不足呢個問題。

兩條友法律上好大可能唔駛負責,你叫群眾點樣先可以服氣?
好似唔見有人話唔應該救

行山人士有責任衡量自己能力時間天氣去決定行山路線

死嘅唔應該係消防

藍絲仲係度吠真係好難聽

你講指引我諗大家仲火滾

兩條友法律上好大可能唔駛負責,你叫群眾點樣先可以服氣?

仲有消防不足係消防或者獨立人事去寫report
都唔係群眾既重點

老老實實就算消防冇跟哂指引都係趕住去救兩條仆街

事實係消防條命都冇埋,就係因為兩條有認知但又不自量力既仆街
咁如果十號風球啲傻閪堅持要去碼頭追風然後比浪捲走
最後佢無事 但係救佢嗰個岀左事係咪應該blame追風嗰個人呀
跟本上天氣差行條唔熟又唔正路嘅山路就係好容易發生意外

依個比喻幾好

救人都要量力而為

你識講救人要量力而為
點解唔識講,行山要量力而為?好鬼好笑呀你
係度扮咩野理智分析,
而令到呢件悲劇的發生。

做人要有良心啊扑街

巴打好有心打咁多字
可惜樓主呢種選擇性回應既撚樣會視而不見
屌你老母喇 樓主

對情侶係件事上面就錯晒
救係要救 但屌對情侶都好合情理
天氣根本上就唔岩行山
又唔跟足指示行 又唔熟路又無搵有經驗人士帶路
仲要有個警察 識得運用基本地圖知識都唔會迷路?

佢鍾意點行係佢自由,邊有對錯?

十號風波去風帆一定無錯

根據自由主義,條命係佢,佢有決定權
你會唔會話自殺嘅人無權自殺?

的確,佢有權決定自己做咩,亦都有權求救。
但點解大眾就無權譴責佢呢?
如果佢有行動嘅自由,點解其他人會無言論嘅自由?
如果行動自由係可以毫無底線,只要我想點就點,咁你都應該認同言論自由都同樣可以毫無底線?
好似唔見有人話唔應該救

死嘅唔應該係消防

藍絲仲係度吠真係好難聽

岩呀,成件事係可以冇人死架
但兩條撚樣.....
好似唔見有人話唔應該救

死嘅唔應該係消防

藍絲仲係度吠真係好難聽

老老豆豆班疑似藍絲d logic真係痴9線

佢地掉返轉講到班消防不自量力救人死左先係底死咁
仲有個講到係消防廢先死,又唔見兩隻警犬死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞