因為消防死,大家已經失去左理智

1001 回覆
142 Like 738 Dislike
個消防係你屋企人你會唔會咁樣講

我情感上會好嬲
想搵人或者事去發洩情感
但理性會叫我冷靜
睇fb d 人真係批鬥咁款

機場特警可能係行山高手?
如果係意外 點解要屌
個情況就好似你個朋友叫你出街
點知你行到一半被高空雜物整死左
然後啲人就怪個朋友
Make sense?

之後大家就討論行山果兩個人嘅職業、人格
話佢地無資格求救
要奪走佢地嘅公民權利

將自己嘅個人觀點滲入法律入面
法律面前仲會人人平等?

其他唔評論 但係個比喻怪怪地
你要問既係,點解黑警咁黑人憎
行山 變左十號風球追風?
真係可以咁樣比喻?
樓主驗腦啦屌你老母 咁撚弱智既野都講得出

如果係意外 點解要屌

行山高手要人救?
你搵食蟲果條友睇下洗唔洗人救佢呀
然後啲人就怪個朋友
Make sense?

話佢地無資格求救
要奪走佢地嘅公民權利

法律面前仲會人人平等?

有見解
然後啲人就怪個朋友
Make sense?

話佢地無資格求救
要奪走佢地嘅公民權利

法律面前仲會人人平等?

其他唔評論 但係個比喻怪怪地

都係可以揀去唔去
都係意外
咁份死亡恩卹金設計出黎係咪諗住放喺政府到收息?
ho ball

如果係意外 點解要屌

行山高手要人救?

行山高手唔可以有意外?
想大家理性討論下
首先 總隊目rip,下面準盡量唔講得太難聽

究竟行危險山路 係咪應該禁止? 如果係就應該立法, 珠峰都唔應該俾人爬
但如果你覺得有知識,有準備同裝備就可以 咁你點知2位傷者冇?

其次 就算佢係飛虎 佢有冇飛虎既裝備? 跌左落山,佢要係蜘蛛俠先救到自己

第三, 總隊目係點受傷? 同傷者有冇直接關係例如傷者爭扎時推左落去?
打個比喻 接到單case, 前往其間出左意外, 係報案人的錯嗎?

ps好好奇 如果而家拎返11年中環示威警察殉職意外出黎, 大家會講d咩

第一,就算個隊目冇死,個2個事主都抵屌啦,原因好多巴打都講過好多次

第二,珠峰睇你去到camp幾,7千以上,真係冇人救,就算有都係志願

第三,有哂告示叫你唔好上,你仲要上咁點幫你?

如果係意外 點解要屌

行山高手要人救?

唔好柒,高手都有機會要人救
行山邊個敢講做足準備行開就100%無意外?
咁如果十號風球啲傻閪堅持要去碼頭追風然後比浪捲走
最後佢無事 但係救佢嗰個岀左事係咪應該blame追風嗰個人呀
跟本上天氣差行條唔熟又唔正路嘅山路就係好容易發生意外

依個比喻幾好

救人都要量力而為

入夜行非正常山徑同救人兩個動機好唔同

動機唔同未又係要量力而為

為救人而死好值得惋惜 你唔會咁都屌個消防員冇量力而為抵死掛
入夜行非正常山徑搞到救佢嘅人死左都唔抵屌?
喂大佬 機場特警黎架少少判斷力都冇?
你行山為左運動健康睇景姐 行條咁嘅路?
你覺得岩,咪岩
你開心咪得囉
最後佢無事 但係救佢嗰個岀左事係咪應該blame追風嗰個人呀

想大家理性討論下

究竟行危險山路 係咪應該禁止? 如果係就應該立法, 珠峰都唔應該俾人爬
但如果你覺得有知識,有準備同裝備就可以 咁你點知2位傷者冇?

其次 就算佢係飛虎 佢有冇飛虎既裝備? 跌左落山,佢要係蜘蛛俠先救到自己

第三, 總隊目係點受傷? 同傷者有冇直接關係例如傷者爭扎時推左落去?
打個比喻 接到單case, 前往其間出左意外, 係報案人的錯嗎?

ps好好奇 如果而家拎返11年中環示威警察殉職意外出黎, 大家會講d咩

佢唔搵人求救
個消防員就唔洗死
呢個因果係事實

如果用結果論黎講,係狗男女啊媽生佢地出黎,佢地先可以行山,先可以搵人求救,咁係咪佢地啊媽嘅錯?
想大家理性討論下

上得珠峰既人係會好謹慎咁樣睇天氣帶齊野亦會有心理準備自己係會死
你係咪覺得自己既比喻好精闢
簡直係對上殊峰既人一種侮辱
你唔去啲咁危險地方會唔會死啊?

但出咗事 消防會因為救你冇命喎

你係有得揀唔去 但消防冇得揀唔救你

你正正常常行山意外 冇人會屌你

你選擇去危險地方行就預咗承擔風險

但消防冇必要承擔你製造嘅風險

所以呢啲人咪自撚私囉

咩叫消防冇得揀
唔想做咪辭職囉

做人做到你咁都幾可憐

消防係有責任救人
但2位事主如果唔係咁無知就唔會累死人
天氣預報又唔睇
地圖又唔識睇,連自己行左去邊都講唔清楚
入黑仲唔落山,玩埋d非正常路線
咁無知都唔抵鬧?

其實個日晏晝天氣唔錯...
同埋你知佢係天黑先上山?

6點左右會天黑,幼稚園都知啦 戇鳩

座山3,4個鐘咩都行完啦,你行咩行到6點呀?

利申 行過2次

如果係意外 點解要屌

行山高手要人救?

咩叫意外先?
自己迷路叫意外呀
白痴 人工包埋你有機會死
怕死既咪唔好撚做
你估咁撚易番一日放兩日

依個比喻幾好

救人都要量力而為

入夜行非正常山徑同救人兩個動機好唔同

動機唔同未又係要量力而為

為救人而死好值得惋惜 你唔會咁都屌個消防員冇量力而為抵死掛
入夜行非正常山徑搞到救佢嘅人死左都唔抵屌?
喂大佬 機場特警黎架少少判斷力都冇?
你行山為左運動健康睇景姐 行條咁嘅路?

無人話佢扺死
但責任唔會係晒人地到

等樓主回應

如果係意外 點解要屌

行山高手要人救?

咩叫意外先?
自己迷路叫意外呀

行山高手唔識路?
講緊笑?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞