因為消防死,大家已經失去左理智

1001 回覆
142 Like 738 Dislike

有, 不過係小

咁最大責任係個消防

因為佢係有責任保護自己
警察如果為左捉賊搞到自己俾車撞, 係邊個錯?

賊捉唔到可以唔捉wo 但人一定要救 你呢個比喻都唔岩 去番第一步 佢去行高風險既山路係佢自己拎黎 但係有人比人搶野or偷野 唔係求助者自己造成呱

賊唔係可以唔捉, 係唔一定即刻捉
救人都係
係有小小責任, 但最大責任唔係求助人度

如果普通咁行山就會意同你講法,
但可惜呢次係明知危險都要行條危險既路。

都係loop返困果謬誤, 呢樣不是主因

謬誤左係邊?

loop post la homa

小明感冒後吃了些感冒藥,後來就發燒了。一定是這感冒藥讓他惡化的!
發燒可能是感冒本身造成,未必是感冒藥造成的。(參見後此謬誤)

小明考試成績那麼差,一定是因為他天天玩遊戲機的關係。
考試成績差除了可能天天玩遊戲機而排擠讀書時間以外,可能還有其他原因,例如一時大意、試題太難、發生其他大事導致小明沒時間讀書等等,天天玩遊戲機不一定是唯一原因,也不一定是主因。(參見單因謬誤)
出埋使命咁嚴重呀
拗咩啫,咪話咗消防員職責係救人救火囉,
兩條無知撚衰極都係遇到危險要人救,消防員要全力搜救係無問題架!
但救同屌係兩回事無衝突喎,佢地係要救,同我地睇唔過眼佢地累人累物所以要屌係完全兩回事嚟!

有, 不過係小

咁最大責任係個消防

因為佢係有責任保護自己

呢個比喻好

個賊一定無錯啦,
捉到個官都判佢無罪釋放丫

賊同察都同音,食字食得好

有錯, 但我都係想講個樣野, 關係同責任, 講到口臭了

總之消防唔使去車就唔使冒險就唔會出意外

咁睇黎所有意外都唔去車好d, 咁就一定唔會出意外

咁係咪唔理自己能力去到邊 有理無理出左事就打999 你條命就係寶 救你個班人條命就係草?
人地因爲你嘅一時失誤而冇左條命
最大責任唔係你度係邊個度呀?
兩位市民肯肯定錯架啦,
但係消防都係盡佢既職責, 入得呢行都預左工作上會有危險, 只可以話不幸
加上係咪要檢討下, 現有程序或裝備上係咪要改善, 減低佢地出事既風險

希望唔會再有人高佔自己 + 低佔行山既風險啦
你唔去啲咁危險地方會唔會死啊?

但出咗事 消防會因為救你冇命喎

你係有得揀唔去 但消防冇得揀唔救你

你正正常常行山意外 冇人會屌你

你選擇去危險地方行就預咗承擔風險

但消防冇必要承擔你製造嘅風險

所以呢啲人咪自撚私囉

咩叫消防冇得揀
唔想做咪辭職囉

個個唔做 你有意外被困火場邊個救你呀 傻仔
樓豬智商可以低用點?
用高空擲物死左人黎比較

高空擲物同跌落山未又係意外
你不如講下點解唔放得埋一齊?

係條正常路高空擲物 & 係正常行山路線墮山 vs係地盤唔戴頭盔 & 爆林

你意外嘅定義係咩?

自己有做足準備既情況下都出現預期之外既事情
唔知你對意外既定義又係咩呢

咁你又點知佢地無準備?

好簡單
尋日天文台已經講左夜晚天氣會轉差,佢地照行山
咁都唔叫冇準備?冇去評估天氣
如果有既就仲on9 自己特登去玩命

同埋問你對意外既定義係乜你又唔答

意外未就係無預計過囉

自己on9無預計過,
同做足功夫都出事既意外係兩回事

其實點先叫做足準備?如果做左自己認為要做嘅野但照出意外仲叫唔叫做足準備?發生左你預計唔到嘅野喎
將意外個定義收到咁緊根本好難有野會稱得上意外

因為佢係有責任保護自己

賊捉唔到可以唔捉wo 但人一定要救 你呢個比喻都唔岩 去番第一步 佢去行高風險既山路係佢自己拎黎 但係有人比人搶野or偷野 唔係求助者自己造成呱

賊唔係可以唔捉, 係唔一定即刻捉
救人都係
係有小小責任, 但最大責任唔係求助人度

如果普通咁行山就會意同你講法,
但可惜呢次係明知危險都要行條危險既路。

都係loop返困果謬誤, 呢樣不是主因

謬誤左係邊?

loop post la homa

小明感冒後吃了些感冒藥,後來就發燒了。一定是這感冒藥讓他惡化的!
發燒可能是感冒本身造成,未必是感冒藥造成的。(參見後此謬誤)

小明考試成績那麼差,一定是因為他天天玩遊戲機的關係。
考試成績差除了可能天天玩遊戲機而排擠讀書時間以外,可能還有其他原因,例如一時大意、試題太難、發生其他大事導致小明沒時間讀書等等,天天玩遊戲機不一定是唯一原因,也不一定是主因。(參見單因謬誤)

咁個直接答案呢 你同黎明有咩分別 唔直接答你 用例子答你
樓豬智商可以低用點?
用高空擲物死左人黎比較

自空擲物係因為擲物條契弟搞到你死 係你控制唔到
跌落山係不自量力係自己問題你控制到

豬係動物你係動物 你地係咪一撚樣咁蠢?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

意外未就係無預計過囉

自己on9無預計過,
同做足功夫都出事既意外係兩回事

其實點先叫做足準備?如果做左自己認為要做嘅野但照出意外仲叫唔叫做足準備?發生左你預計唔到嘅野喎
將意外個定義收到咁緊根本好難有野會稱得上意外

冇危機意識唔識得停?行第一步前有冇諗過跟住落黎點行? 如果冇諗呢啲就算跌死曬兩個都唔抵可憐
人係要為自己做嘅野而負責

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

意外未就係無預計過囉

on撚9
咁你明知山有虎都要照行,結果被老虎食左係咪意外呀?
唔好同我講佢唔知,你點解釋佢地行非正常路線呀?

如果行上山被老虎食係必然嘅,未唔係意外囉
咁依家佢行果個位係未一定會被困?
但事實係有其他行山嘅人無事
樓豬智商可以低用點?
用高空擲物死左人黎比較

係條正常路高空擲物 & 係正常行山路線墮山 vs係地盤唔戴頭盔 & 爆林

樓主咁都問得出 好野
樓豬智商可以低用點?
用高空擲物死左人黎比較

樓主咁都問得出 好野

佢打撚橫黎講

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

意外未就係無預計過囉

on撚9

喂呀你究竟有無睇到我個回覆架?
等緊你回架

如果唔係遇到危險咁我求救黎做乜?
如果有危險就唔救咁要啲消防黎做?
咁日後差佬接線果個係未要做返個詳細電話訪問睇下人地係未抵死?
係差佬眼入面佔中班人都好抵死架喎
咁佔中啲人出事差佬又係未唔應該幫?
唔好同我講差佬無得say no
佢地大把方法耍你

喂呀,究竟你係真傻定假蠢呀?
我係屌緊因爲佢地嘅任性累死人呀,
我從來都係講過遇到危險唔好求助呀!!!
我嘅論點係,佢地嘅危險係自己做成,消防員職責要救人係本份,但基於成件事本身唔係意外係人為,所以我地先屌被救嘅人!!!
我講多次,我從來無話唔救,咩情況都要救,只係佢地自作孽但累到人而比我地屌係絕對無問題!!!

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

算啦,樓主會繼續死撐架喇
如果對情侶喺穩定嘅天氣下沿正常行山路線但發生危險而求救,消防員救佢地而犧牲,呢個情況下我相信無人會屌囉!
樓主到而家都仲未識分,定佢一直喺度扮傻?

我嘅立場係無論佢地咩原因去行山,消防員自己失足死唔應該怪晒落佢地到
好心啦,係咪都加句屌你老母,加句粗口只係暴露左你覺得自己理據唔夠力炸

有野你駁到你咪駁囉
你地講句屌你老母唔會令佢論點弱左
執住人講屌你老母咪一樣顯得你唔夠人講就話人講老母 你估人地真係真係覺得你關心自己老母咩

無執住,但係理性討論既時候加句粗口係咩原因,自己諗

你駁咪駁囉
唔夠人講話人講粗口咩

咪正正係樓主講既失理智囉,你個重點仲停左係覺得我係唔夠人講

拿啲人失理智唔代表你地都係理智
理智都唔代表講野係有point

所以你可以爬下文

我嘅論點係,佢地嘅危險係自己做成,消防員職責要救人係本份,但基於成件事本身唔係意外係人為,所以我地先屌被救嘅人!!!
我講多次,我從來無話唔救,咩情況都要救,只係佢地自作孽但累到人而比我地屌係絕對無問題!!!

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

如果對情侶喺穩定嘅天氣下沿正常行山路線但發生危險而求救,消防員救佢地而犧牲,呢個情況下我相信無人會屌囉!

我嘅立場係無論佢地咩原因去行山,消防員自己失足死唔應該怪晒落佢地到

唔係佢地不負責任去行埋啲不正常路線
消防員使因爲咁而出發去救佢地,繼而發生意外? 佢地係導致消防員死嘅主因啵
屌想主讀夠兩年書先岀黎柒啦
本來唔反對你個論點,點撚知你d論據咁撚on9,仲係度死撐

有野你未駁囉
定駁唔到扮高人?

你一開始個比喻咁撚柒就好意思見人駁

一路話柒,但柒乜又無講
主語謂語唔同但成個流程根本一樣
如果要完全一樣先得嘅
果啲就叫描述件事啦
唔係比喻
想大家理性討論下
首先 總隊目rip,下面準盡量唔講得太難聽

究竟行危險山路 係咪應該禁止? 如果係就應該立法, 珠峰都唔應該俾人爬
但如果你覺得有知識,有準備同裝備就可以 咁你點知2位傷者冇?

其次 就算佢係飛虎 佢有冇飛虎既裝備? 跌左落山,佢要係蜘蛛俠先救到自己

第三, 總隊目係點受傷? 同傷者有冇直接關係例如傷者爭扎時推左落去?
打個比喻 接到單case, 前往其間出左意外, 係報案人的錯嗎?

ps好好奇 如果而家拎返11年中環示威警察殉職意外出黎, 大家會講d咩

你咩logic黎
唔夠料上珠峰累撚死人
追風追出禍累撚死人
呢班仆街係咪底死?

其實咩叫唔夠料? 有意外就係唔夠料?
有晒裝備, 經驗上山都可以出事, 咪叫意外
呢個poat好多人assume左 2位冇裝備冇經驗先行, 事實又係咪?
如果咁夾硬將殉職同2位形成因果關係, 不如賴埋2位既阿爸阿媽做咩生佢出黎

而家個重點唔係佢夠唔夠料 係佢地係天氣唔好既情況下照行山再加埋行不正常路線

天氣: 你點知佢地幾點出發? 個日晏晝天氣好好
行不正常路線就要屌--> 個人認為有經驗有準備就可以了
都係個句, 夾硬將殉職同2位形成因果關係 就唔合理, 呢個先係重點

如果佢地係朝早行晏就落山咪冇問題
夜晚天氣轉差天文台一早講左
佢地天黑都未落山係佢地問題
行不常路線個到真係口同鼻拗,都唔講太多

你又知佢地唔係朝早行? 6點鐘打999, 你點知佢搵左路幾耐?
呢度太多未審先判既人

行山理應天黑前落山,如果係朝早行,當你下晏再遲走,都應該6點前落哂山
即係起碼都要預返你行上去的時間,我相信都一定有一個鐘以上。當你找左半個鐘路都找唔到的時候就好應該要報警啦

你找到天黑先報警就已經係一個唔負責的行為,因為你係等到救人風險增加左之後先去求救

同你無做好準備去行山一樣都係增加左風險。

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

意外未就係無預計過囉

on撚9

根據樓主邏輯,天下再無不自量力,錯誤判斷既罪人,港豬澳大橋等等既工程誤算全部無問題,都係意外姐

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

消防員使因爲咁而出發去救佢地,繼而發生意外? 佢地係導致消防員死嘅主因啵

又係依個謬誤
你爬文睇下Mla個例子先

而家個重點唔係佢夠唔夠料 係佢地係天氣唔好既情況下照行山再加埋行不正常路線

天氣: 你點知佢地幾點出發? 個日晏晝天氣好好
行不正常路線就要屌--> 個人認為有經驗有準備就可以了
都係個句, 夾硬將殉職同2位形成因果關係 就唔合理, 呢個先係重點

個問題係在於你去行一條高風險既山路然後出左事 間接害死左救你個個 話知你廿年經驗 有晒gear
可能個求助者唔一定要負晒所有責任 但係佢係呢件事上點都有責任

有, 不過係小

咁最大責任係個消防

因為佢係有責任保護自己

成個pt講到好似d女著得少行出街就預左人強姦咁

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

原來咩原因行山係唔重要既
照你咁講
D人如果第時十號風球走去行山而遇難
而咁岩又有人因為救佢地而死左
果d始作俑者都唔應該比人屌

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

又係依個謬誤
你爬文睇下Mla個例子先

假如個兩條友唔求救
消防員會唔會因而跌死?

講緊呢個case 而唔係其他時間

你意外嘅定義係咩?

咁你又點知佢地無準備?

好簡單

天文台話夜晚會差
但佢地求救係7點,啱啱日落
姐係佢地係晏就行啦
再睇返now當日天氣預報
晏就會好暖同出太陽
咁佢地晏就行山有咩問題?

唔同你講天氣,同你講路線,佢地行咗條非正常行山路線搞到出事你又點睇?
仲有明明已經有個牌警告話有危險仲要上去,呢個又點解釋?
你咪再咩都拉埋去下晝天晴三十度講呀!!!

姐係如果行條易嘅路線
個消防跌死左就無人怪佢地?
到時你未又話人跟風行山累死人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞