佛教故事分享

1001 回覆
101 Like 12 Dislike
六道巴我想請教一樣野

人之所以體會到苦 係咪因為之前體會到快樂 ?

如果真係可以睇透一切 令到苦消失咁會唔會同時失去快樂
六道巴我想請教一樣野

其實佛陀係覺悟到, 原來快樂都係痛苦!

好簡單, 首先世界萬物既本質, 其實都係變易, 無常, 會壞滅的

而你既快樂都唔例外, 有咩會令你快樂?例如食好西, 打機, 拍拖

當一個人食慣好野, 突然間食唔到(如病, 錢等問題), 佢就會覺得苦

當你打完機, 爆咗就會有空虛感, online game總唔會一直羸, 輸咗就會唔開心

拍拖最易明, 分手, 綠帽, 就算婚姻美滿, 伴侶都會老死, 或者病死

當然你可能話食野姐, 食咩都冇所謂, 咁恭喜你, 你對食既貪愛唔深

但伴侶既失去就最能夠感受

原來對我地黎講, 一直都係以苦為樂!

點解會出現咁既現象? 佛陀話原因係因為我地被無明覆蓋咗

令到我地睇唔到事物既本質, 觀察唔到每一件事都係苦, 從而產生咗貪愛

有咗貪愛就慘啦, 貪愛任何一樣野最終都只會有一個結果, 就係苦!

所以佛陀就教我地去修行,

修行既結果就係你可以用心體證每一件事物都係苦,

從而唔會產生貪愛之心, 當冇咗貪愛之心, 苦就唔會再產生

重申,

快樂本身都係苦!

快樂本身都係苦!

快樂本身都係苦!
六道巴我想請教一樣野

好簡單, 首先世界萬物既本質, 其實都係變易, 無常, 會壞滅的

而你既快樂都唔例外, 有咩會令你快樂?例如食好西, 打機, 拍拖

當一個人食慣好野, 突然間食唔到(如病, 錢等問題), 佢就會覺得苦

當你打完機, 爆咗就會有空虛感, online game總唔會一直羸, 輸咗就會唔開心

拍拖最易明, 分手, 綠帽, 就算婚姻美滿, 伴侶都會老死, 或者病死

當然你可能話食野姐, 食咩都冇所謂, 咁恭喜你, 你對食既貪愛唔深

令到我地睇唔到事物既本質, 觀察唔到每一件事都係苦, 從而產生咗貪愛

有咗貪愛就慘啦, 貪愛任何一樣野最終都只會有一個結果, 就係苦!

重申,

快樂本身都係苦!

快樂本身都係苦!

快樂本身都係苦!

有咩方法可以令到人生唔苦.....

做左廿幾年人 好似已經覺對世界/生存無乜期盼

念到仲有50 年人生... 我真係好想知點樣人生先至唔苦
六道巴我想請教一樣野

重申,

快樂本身都係苦!

快樂本身都係苦!

快樂本身都係苦!

有咩方法可以令到人生唔苦.....

做左廿幾年人 好似已經覺對世界/生存無乜期盼

念到仲有50 年人生... 我真係好想知點樣人生先至唔苦

世界重有希望

就係佛陀於六道中至尊無上既真理, 佛法

天神, 修羅, 惡鬼, 龍, 都知道佛法係世界最高既法, 除此之外便外他法

只有佛法可以拯救到一個人既心

可以令人唔受痛苦束縛, 達到真正心解脫

世界上根本冇永恆不變既<我>既存在, 亦冇痛苦可以傷害到<我>

當然要由心體會無我, 係需要根基

脫離苦既第一步, 首先就係持守五戒!
六道巴我想請教一樣野

重申,

快樂本身都係苦!

快樂本身都係苦!

快樂本身都係苦!

你肯定? 睇過一行禪師本書講話 人係有苦 但都有樂 活在當下
根據唔同既情況當然有唔同說法

正如修佛法目標係為咗解脫

但佛陀都唔反對普通人以生天享樂為目標

修得解脫既人都可以快樂,因已經唔係因貪愛已生既快樂,所以本質係唔一樣
一係我咁補充,上文提到既快樂係指由貪愛而生既快樂,咁就清楚啲
一係我咁補充,上文提到既快樂係指由貪愛而生既快樂,咁就清楚啲

何為非由貪愛而生之快樂?試舉例說明之。
苦樂都係對相
正如有人 enjoy SM
有無方法令人無咁消極

咁你要知道自己消極既原因先

知道之後可以點做?

禪樂,解脫後既輕安,法既清涼
有無方法令人無咁消極

知道之後可以點做?

要知道係咩先答到你
有無方法令人無咁消極

知道之後可以點做?

要知道係咩先答到你

如果係自身(知識、外貌、財富)之類?
有無方法令人無咁消極

知道之後可以點做?

要知道係咩先答到你

當你信佛既話,其實就會知道以上三樣其實只係前生既福報帶黎,你如果自覺呢三樣野唔及人地,或者點都追唔到人地,其實只係你前生造既善業唔夠人哋多,差別僅此而已。

當然又可能你前生做善業,但果報尚未成熟,你就自然未有,但總結黎講,你可做既行動都係只有持戒同佈施擁有

同埋唔好忘記褔報用完就冇,如果擁有知識外貌財富,但惡業連連既話,咁下世可能連人都做唔到
苦樂都係對相
正如有人 enjoy SM

未可苟同,SM 係由 pain 達致 pleasure,當中牽涉人心當中求死意志 (Thanatos instinct) and/or guilt / anger 之類 fixation。

佛教所論苦 (दुःख) "dukkha" 乃與諧音之 सुख "sukha" (樂) 相對。

依此脈絡,與 pleasure 相對者,不應用 pain,乃應用 sorrow / suffering 之類。

這是修行者方可獲得之勝樂,不同於網友所謂「人生有苦亦有樂,應該活在當下」所講之樂。

這是修行者方可獲得之勝樂,不同於網友所謂「人生有苦亦有樂,應該活在當下」所講之樂。

對,因為我未睇過一行禪師講咩
認同你既講法
有無方法令人無咁消極

知道之後可以點做?

要知道係咩先答到你

當你信佛既話,其實就會知道以上三樣其實只係前生既福報帶黎,你如果自覺呢三樣野唔及人地,或者點都追唔到人地,其實只係你前生造既善業唔夠人哋多,差別僅此而已。

當然又可能你前生做善業,但果報尚未成熟,你就自然未有,但總結黎講,你可做既行動都係只有持戒同佈施擁有

同埋唔好忘記褔報用完就冇,如果擁有知識外貌財富,但惡業連連既話,咁下世可能連人都做唔到

我都明白因果業報 緣起緣滅
係咪我修行未夠先未睇透
有無方法令人無咁消極

知道之後可以點做?

要知道係咩先答到你

係咪我修行未夠先未睇透

係,你應該時時都要思惟以下句子:

世界上一切都無常,無常終會壞滅,即係苦,所以人應當去除貪愛,離苦是唯一途徑

你要自己去思考上面句statment,去搵例子,去質疑佢,認同要搵原因,唔認同都要搵原因,有問題就喺到問(當然自己有興趣睇我個網就最好),慢慢你個心就會開始軟化,會開始感受到法既清涼,會覺得如釋重負
點解佛教唔可以飲酒
有無方法令人無咁消極

知道之後可以點做?

要知道係咩先答到你

係咪我修行未夠先未睇透

現世之歡愉享受既如夢幻泡影,終必歸於塵土,努力上進豈不徒勞無功?

追求享受確是短暫,佛教會話你知咁做係愚昧,但老老實實,是否值得其實見人見智。如我明知搵錢食好嘢只係一餐半餐享受,食完又會心思思想食過,冇得食又會唔開心,但我食嗰下的的確確係享受過喎!!

《大涅槃經》云:「不斷樂者,則名為苦。以斷樂故,則無有苦。無苦無樂,乃名大樂。此即涅槃之大樂也。」(小乘)佛教的確會教人停止追求片刻歡愉,唔追求食好嘢固然唔會再囉囉攣。

再貼身啲講,諗下你個 ex,你會寧願「早知如此絆人心,何如當初莫相識」嗎?(小乘)佛教會叫你下次見到靚女,諗下一齊之後,分手幾咁痛苦(就算相戀至死,都有分手之時),就忍住唔好媾佢。畀你揀你會點揀?

黃家駒講過:「生命不在於你得到過什麼,而在於你做過什麼。」呢個可唔可以係有意義嘅人生態度?

於是,佛教有另一條路:大乘。
點解佛教唔可以飲酒

酒同毒品亂人理性

同佛教要求人時刻念念分明有衝突
點解佛教唔可以飲酒

酒同毒品亂人理性

但我見好多僧人都無守戒
係咪已經由戒去到慧 唔需要再守戒
點解佛教唔可以飲酒

酒同毒品亂人理性

但我見好多僧人都無守戒
係咪已經由戒去到慧 唔需要再守戒

相信嗰啲唔係上座部既僧人

其實重有好多戒律係上座部重守緊

例如手不觸金銀(錢),不得自食其力,不得醫療他人等等,今晚得閒既話搵吓經文俾你睇

所以我亦不信「酒肉穿腸過」一說
補充,同埋相信現今社會亦唔會咁易見到已解脫既師父
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞