佛教故事分享

1001 回覆
101 Like 12 Dislike
睇咸片算唔算邪淫呢?

如同上開道理,『我既不喜歡別人勾引、騷擾、侵犯、強暴我的妻女(或丈夫),別人一定也不喜歡受到如此對待,我今又豈可去勾引、騷擾、侵犯、強暴別人的妻女(丈夫)?所以我願受持不邪婬戒。』

http://www.charity.idv.tw/j/j.htm

字面上係冇犯, 但睇AV係思想上<勾引、騷擾、侵犯、強暴>他人既<妻女>

所以為求達至清淨戒行, 我會當犯咗戒

如果戒到唔睇AV,自然打小左丁,對身體都好既
咁淨係同老婆啪啪啪係咪唔算犯戒?

仲有,出街食

佛教僧團原本係四圍乞食,唔應該嘥嘅,因此唔應該揀飲擇食。

直到佛教傳入中土,皇帝賜地可作自耕,不需乞食;其時有資格有得揀食咩,喺呢種條件之下,就
睇咸片算唔算邪淫呢?

如同上開道理,『我既不喜歡別人勾引、騷擾、侵犯、強暴我的妻女(或丈夫),別人一定也不喜歡受到如此對待,我今又豈可去勾引、騷擾、侵犯、強暴別人的妻女(丈夫)?所以我願受持不邪婬戒。』

http://www.charity.idv.tw/j/j.htm

字面上係冇犯, 但睇AV係思想上<勾引、騷擾、侵犯、強暴>他人既<妻女>

仲有,出街食飯好難唔食肉,係咪唔係食生劏個啲就得?

多數的佛教都唔當同正宮老婆的行房是邪淫
但亦都有部分比較嚴謹的會話無分正淫邪淫 都是淫
咁講la 一個宗教如果太離地大部分都跟唔到就令人卻步
咁會好大程度阻礙左個宗教思想傳播
呢個是一個合理窗口
但我個人會加入多個條件你對她有無愛護之心 還是單純的慾望

至於食肉方面據永離巴打只要唔是自己殺就可以
睇咸片算唔算邪淫呢?

<咁淨係同老婆啪啪啪係咪唔算犯戒?>

在家居士的話, 婚後有節制地正淫係可以,
但注意要係適當既地方同埋唔可以用手口肛門進行性行為
否則都係邪淫

<仲有,出街食飯好難唔食肉,係咪唔係食生劏個啲就得>

可以食肉, 但要係三淨肉, 只要符合以下條件就可以食:

1,我不見為己所殺
2,我不聞為己所殺
3,我不疑為己所殺

生劏1,2,3都可能中, 所以唔建議食

佛陀說:『

有三種肉稱作不淨肉,這三種不淨肉,我在此鄭重告知大家,不能吃。

第一種情形:若看見這肉類是專為我或因我而殺,這種肉類就不應吃。

第二種情形:若從可以相信的人那裡得悉這肉類是專為我或因我而殺,也不能吃。

第三種情形:若到某人家中作客,此人家中畜有頭、有皮、有毛、有腳、有血的動物,該名主人能作十惡業,常常殺生,為了款待我而殺害動物。

以上三種情形,就稱作不清淨肉,你們都不應吃。

反之,有三種淨肉,可以吃。

若非看見、未聽說、也不懷疑是為己所殺,就可以吃。

還有到人家家中作客,不見此人家中有頭、腳、皮、毛、血的動物,且主人也不是那種喜歡殺生的人,就可以吃主人所款待的肉類。』

http://www.charity.idv.tw/y/y9.htm

食肉不構成殺生理由:

其實喺佛陀時代,比丘(即係出家人)既食物來源係依靠托缽而來,供養既人俾乜就要食乜,唔可以自己買,自己煮,咁就已經確保比丘唔需要屠宰生命為食物

而供養既人信仰佛陀,亦會守好不殺生一戒,佢哋都唔會為咗供養而屠殺生命

而佢哋得到既肉係已經死去動物既屍體,此時屍體已沒有生命,所以進食此肉類並沒有殺生

至於動物屍體雖然係經由屠夫而來,但即使佛教徒唔進食已死既動物,成個屠宰業亦都唔會因為咁而消失,要死既動物始終都係要死(亦關乎屠夫同被宰動物之前既因緣),所以被殺既動物數量其實都一樣係咁多

當然, 如果係因為知道自己對肉食有特別既貪愛而素食係冇問題的, 因為此時素食既目標係離貪, 而唔係護生
各位大乘師兄,小弟喺到其實主要想介紹基本背景同修行方法,直接跳去講解脫係太快,所以希望唔好討論啲咁深層次既題目住

我覺得最重要講埋修行嘅目標同原因
因為件事都幾唯心

修行嘅原因係因為想離苦, 對俗世產生出離心, 未有出離心既係因為仍然以苦為樂, 在苦中仍不知苦

修行嘅目標當然係解脫, 但做到解脫要有步驟, 就係戒->定->慧, 冇前兩者既根基, 係絕對唔會直達智慧, 所以我覺得討論咩係解脫, 對修行係冇幫助, 解脫係要一層一層咁去除自己既貪愛而得黎, 而唔係用思想邏輯去理解返黎, 咁係唔會做到心解脫

咁咩叫定求教

定係觀智(慧)既準備功夫

定可理解為禪定, 修行者可以從定境中觀智, 就有可能成就解脫:

阿難尊者回答:居士!多聞聖弟子離欲、離惡不善之法(五蓋),……至得第四禪成就遊,他依此四禪而修觀智,觀法如法;他將能依觀智而獲得解脫的智慧,他便有可能因此而斷盡一切的煩惱,獲得解脫。但如果他還不能完全斷盡一切的煩惱,他或有可能因此法而欲法、愛法、樂法、敬法,因對『法』的愛樂歡喜,而斷除五下分結盡,於色究竟天化生,並在彼天界中等候般無餘涅槃,不再退墮到欲界,成就三果。

又或者係將四無量心(慈悲喜捨)時, 將四無量心發射遍滿一切世間成就遊, 再從中觀智, 就有可能成就解脫:

居士!多聞聖弟子若能修持慈心,心與慈俱,遍滿一方成就遊;如是將慈心擴散至二、三、四方,乃至四維上下,普周一切,心與慈俱,無結無怨,無恚無諍,極廣甚大,無量善修,遍滿一切世間成就遊;以同樣的方式,修持悲……喜……心與捨俱,無結無怨,無恚無諍,極廣甚大,無量善修,遍滿一切世間成就遊。他依四無量心而觀法如法,他將因觀智而獲得解脫的智慧,他便有可能因此而斷盡一切的煩惱,獲得解脫。但如果他還不能完全斷盡一切的煩惱,他或有可能因此法而欲法、愛法、樂法、敬法,因對『法』的愛樂歡喜,而斷除五下分結盡,於色究竟天化生,並在彼天界中等候般無餘涅槃,不再退墮到欲界,成就三果。

http://www.charity.idv.tw/n/n83.htm

所以要由心體證解脫, 必須俾自己進入一個定境, 在定境中思惟無常, 苦集滅道
先可以由心解脫

至於定境, 就係要由戒行成就, 守戒令自己遠離惡法, 親近善法
而親近善法有助去除五蓋
(貪欲,瞋恚,睡眠,掉悔(追悔),疑, 都係禪定的阻礙)
就好似佛陀所講:

世尊開始為鬱低迦解說修行四念處的步驟:「你應當先淨其初業,然後再修習梵行。」鬱低迦問佛:「我今如何淨其初業,再修習梵行?」佛陀對鬱低迦解釋道:「你應當先淨其戒(持戒清淨),捨離邪見,矯正錯誤的思想觀念,保持直心正見,具足三善業,然後才修四念處。什麼是四念處?就是內身身觀念住,專精方便,正智正念,可調伏世間貪憂。如是外身、內外身身觀念住,受、心、法法觀念住……」。

http://www.charity.idv.tw/m/m14.htm

四念處, 一種修行法, 非常簡單黎講:
觀身如身念處,時時了知身體的狀態
觀覺(受)如覺(受)念處,時時了知心的感受
觀心如心念處,時時了知貪嗔癡的生起壞滅
觀法如法念處。 時時了知五官對外界的貪愛的生起壞滅

http://www.charity.idv.tw/n/n69.htm

定呢個字就咁睇文都難明
世界有種功能
佛教叫生滅
道教叫陰陽
亦即係生滅法 一陰一陽 一始一終 一消一息
for example 一呼一吸中間 不呼不吸個一下叫定
example 2 念南無阿彌陀佛每個字中間都可以入定出定

觀音耳根法門
初於聞中,入流亡所,所入既寂,動靜二相,了然不生
睇咸片算唔算邪淫呢?

多數的佛教都唔當同正宮老婆的行房是邪淫
但亦都有部分比較嚴謹的會話無分正淫邪淫 都是淫
咁講la 一個宗教如果太離地大部分都跟唔到就令人卻步
咁會好大程度阻礙左個宗教思想傳播
呢個是一個合理窗口
但我個人會加入多個條件你對她有無愛護之心 還是單純的慾望

至於食肉方面據永離巴打只要唔是自己殺就可以

要分清楚在家人同出家人既分別

如對在家人既要求同出家人一樣, 咁就唔使出家了

另外出家人要守二百多條戒律, 在家人守五戒便可
睇咸片算唔算邪淫呢?

仲有,出街食

直到佛教傳入中土,皇帝賜地可作自耕,不需乞食;其時有資格有得揀食咩,喺呢種條件之下,就

乞食都係修行, 能令出家比丘消除傲慢, 以及相信業力主宰
(別人俾咩就食咩, 乞唔到就唔食), 同埋唔會浪費心思喺煮食上面
睇咸片算唔算邪淫呢?

仲有,出街食

cont.

喺呢種條件之下,有得揀就應該揀較為慈悲嘅食齋。

南傳佛教,由於無此條件,到今日都冇食齋嘅傳統,仍然係秉承食得唔好嘥,唔戀着、唔揀飲擇食嘅原則。
感謝巴打詳細回覆
因為呢個post 我都上網睇左啲資料
突然發現一件好重要既事
幾年前有親人自己睇佛書仲自行入定打坐,後來話睇到鬼,之後仲患上抑鬱病,要食药控制住
係走火入魔?想問有無方法可以幫到佢
感謝巴打詳細回覆
突然發現一件好重要既事
幾年前有親人自己睇佛書仲自行入定打坐,後來話睇到鬼,之後仲患上抑鬱病,要食药控制住

要中文拎A,而且儒道釋三修先睇得明D中文佛經翻譯版本架,查字典玩死人
除非密宗傳比你,或者做和尚

入定同打坐應該唔會出事,最多反應慢D同腳痺

你親戚係咪内觀,三高人仕内觀頭部好易出事
感謝巴打詳細回覆
突然發現一件好重要既事

施主親人眼神散渙否?鼻樑左右有否變黑?
睇見巴打上面講食肉

我想
每次食雞翼
我都諗 1隻雞兩隻翼
咁1兜8隻 就死咗4隻雞

一世人食咁多雞翼 即係要死幾多雞?
而每次我都淨係食雞翼 咁隻雞算唔算為我而死?

每次都好內疚 但雞翼又好好味
想學佛有冇咩興趣班咁?
有冇好似耶教咁嘅查經班?
想學佛有冇咩興趣班咁?
有冇好似耶教咁嘅查經班?

http://buddhadharma.co/Diploma
留名
解脫是空?咁空都空係咩境界?
Sor,真係唔明

施主,空即無自性,即必須依賴外在條件方可暫時存在。

本居士早前舉例:若謂「杯子乃因因緣和合而成,終必因緣滅而不復存在,故其性空」,此說依緣起法說空,施主認識原始佛教,應該不會陌生。

然而,此空之理論又何嘗不是依於某些前設,比如「因緣和合能夠造出新作用」方能成立?故此空本身亦是無有自性,或曰「空亦復空」。

這就是龍樹菩薩所闡釋的,非空非非空,但以假名安立之中道,亦即般若思想核心理論性空唯名!詳見《中論》。

論中進一步推演至「不離於生死,而別有涅槃」,如此不二法門,在《維摩詰經》更有極為精彩演繹。
感謝巴打詳細回覆
突然發現一件好重要既事

鼻無黑,眼神都無乜
感謝巴打詳細回覆
突然發現一件好重要既事

鼻無黑,眼神都無乜唔同
感謝巴打詳細回覆
突然發現一件好重要既事

要中文拎A,而且儒道釋三修先睇得明D中文佛經翻譯版本架,查字典玩死人

咁又唔知係咪內觀,但係佢之前係屋企成日播個部喃嘸機
有無方法令人無咁消極
感謝巴打詳細回覆
突然發現一件好重要既事

咁又唔知係咪內觀,但係佢之前係屋企成日播個部喃嘸機

初頭無老師指點亂咁解佛經係好危險因為個個人根基唔同
我都冇乜計,不如去揾正宗佛法道場幫下手
因為本身身體有毛病嘅可能要兼修藥師佛法門
我比一句說話吸引咗先接觸少少佛經
就係 念念不思前境 若前念今念後念 念念相續不斷 如果真係心境開懷到 對世事睇法的確好大變改
睇見巴打上面講食肉

我想
每次食雞翼
我都諗 1隻雞兩隻翼

你食既只係雞既屍體,
要明白你食少幾隻, 屠宰場都唔會為你殺少啲雞
佢哋寧願殺完冇人食, 呢個同屠夫同雞隻本身既業力有關
當然新鮮雞就唔好食
有無方法令人無咁消極

咁你要知道自己消極既原因先
睇見巴打上面講食肉

我想
每次食雞翼
我都諗 1隻雞兩隻翼

你食既只係雞既屍體,
要明白你食少幾隻, 屠宰場都唔會為你殺少啲雞
佢哋寧願殺完冇人食, 呢個同屠夫同雞隻本身既業力有關
當然新鮮雞就唔好食

藏地都係食肉,不過叫回族屠宰
所以冇事
Pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞