佛教故事分享

1001 回覆
101 Like 12 Dislike
西藏弘法,翻譯經典

釋迦佛入滅一仟六百年後,西藏國王赤松德贊熱切的欲在西藏弘揚佛法,建立第一間寺院,便從印度請來一位方丈菩薩協助,在拉薩附近興建寺院,名為「桑耶」。但當時該國原有的黑教信眾,因不願失去他們的社會地位和文化傳統,而強烈抗拒不同的教法,他們喚來惡龍在晚間將白天完成的工程全部毀壞。國王了解到假如方丈菩薩繼續留下,一場對立的局面是無可避免的,只好勉強地要求他離開,方丈菩薩說:「我行的就是菩薩道,如果溫和方法不行,就得依靠精通五明及能降服惡魔的人到來;目前有位從奧金國來的學者,名蓮花生大士,居往在印度的菩提迦耶附近,假如你能邀請他到來,便能實現你對人民的願望。 

當蓮花曾大士應邀來後,他首先便為桑宜寺的基地灑淨。晚上,進入禪定中,勸勉前來破壞的惡龍,直至把牠們完全降服,寺院因而得得以順利峻工。及後,國王派了一班西藏清年前往印度,學習梵文及帶來大量佛學經典。大土聯同學成歸來的翻譯家,學者及其他密續大師共八百多人,聚集於雄偉的「桑耶寺」,開始不朽的譯經工作,其中包括將梵文、巴利文和中文經典毫無遺漏的翻譯成西藏文。大士更與著名翻譯家毗盧遮那共同翻譯密續法本和殊勝的教義;因此,當時西藏佛法是非常興旺的。 

當時,很多求法者,包括國王赤松德贊、義思素嘉佛母等,都來到「桑耶寺」向蓮花生大士求法,祈求傳諸佛合一壇城的灌頂。在法會中,諸弟子向壇城獻上鮮花,祈求守護密壇內層的護法本尊,融入己心,使身、口、意獲得清靜,能與上師相應。大士授與二十五位大弟子戒律、口訣,使得脫離輪迴。他們修持七年以至得一心不亂,而且從中顯現各種神通地摩地正定,義思素嘉佛母能使人起死回生,南楷寧波能凌駕日光之中,毗盧遮那得宿命通,能知過去未來。 
多謝巴打

你令我立即注冊做會員
現有問題煩擾我多時。。。
1,點睇濟公飲酒食肉行為
2,點解屠夫可以發達,我地老實工作就pk。。。(認真)
3,當我冇私心送嘢俾人但某日問人借一枝筆都冇人肯,心理幾近崩潰。。。點解?
4,當你被人challenge(例如乜酒肉穿腸過而被嘲笑)點平衡心態?
嗰邊個世界大戰po走過嚟 ,睇完你一兩個佛故係覺得平靜咗。以前嘅我都做唔少衰嘢 ,睇嚟下世都做乳豬 ,不過無點去諗,過好呢條命就算

不過想問巴打脫離輪迴嘅意義,不過都唔係呢幾百世嘅事 我覺得掌握到心態已經好足夠,可以人生無咁苦
多謝巴打

你令我立即注冊做會員
3,當我冇私心送嘢俾人但某日問人借一枝筆都冇人肯,心理幾近崩潰。。。點解?
4,當你被人challenge(例如乜酒肉穿腸過而被嘲笑)點平衡心態?

唔識用專業d答你,不過睇得出你幾執著呢d嘢,可能解決方法就係放低。
多謝巴打

你令我立即注冊做會員

唔識用專業d答你,不過睇得出你幾執著呢d嘢,可能解決方法就係放低。

爾時菩薩。在於宮內嬉戲之處。私自念言。我
今有三夫人及六萬婇女。若不與其為俗樂
者。恐諸外人云。我不是丈夫。

巴打你個D例子算少事啦
多謝巴打

你令我立即注冊做會員

答住你先,因為用電話quote經文有啲麻煩,我直接咁寫俾你

1,首先你要知大乘佛教(中國果啲)同南傳(泰國嗰啲)既分別,雖然都係信佛,但大家修行個方式差異都幾大,好似飲酒黎講,南傳戒律係明言唔飲得,食肉就冇問題,不過肉要係三淨肉(非我殺,我不聞被殺,我不疑為我殺)同要被施捨先食得,站在南傳角度,我就唔係好認同濟公既行為,不過由於我接觸大乘不深,只能從表面評論

2,屠夫可以發達係因為前生善業成熟所致,而唔係屠殺而發達,你呢個問題因為佛陀有一篇正正係講屠夫生天,當佢再投胎為屠夫既時候因有前生記憶,以為屠夫係生天因緣,殊不知原來係因為佢於再前生敬拜辟支佛先係生天原因,屠夫產生咗邪見,7次生天後因屠殺既因緣落大地獄,呢篇道出咗因果未必即時顯然,你見到既可能只係前世或再前世既果報

3,正如2,你對人好係你當下做落既善業,未必即時會有善報,而人地對你冷漠,係你之前惡業既成熟,所以我地要多行善,不作惡,但求去除一切惡果(有人對人好差,偏偏其他人又會對佢好,就係你情況既相反)

4,酒肉穿腸過都係大乘之說,人哋咁講我就可以趁機介紹吓南傳佛教
點解信觀音唔可以食牛
嗰邊個世界大戰po走過嚟 ,睇完你一兩個佛故係覺得平靜咗。以前嘅我都做唔少衰嘢 ,睇嚟下世都做乳豬 ,不過無點去諗,過好呢條命就算

不過想問巴打脫離輪迴嘅意義,不過都唔係呢幾百世嘅事 我覺得掌握到心態已經好足夠,可以人生無咁苦

肯懺悔作過既惡業,再造大量善業,係有機會沖淡惡業,正如一杯水,你放啲鹽就咸啲,落多啲水就淡啲一樣

你係掌握到心態就唔會造惡業,惡業成因係貪愛,只要一日有貪愛,人就係苦,好簡單,如果一日你比車車親(sorry唔係咒你,想你代入吓),最後你行唔到,你會唔會覺得苦?或者女朋友俾綠你戴,你會唔會覺得苦?呢啲意外就係以前既惡業成熟,你永遠唔知下一步會係點。所以一個未有決心解脫既人,我會話佢仍然係不知苦,以苦為樂,以致不斷受苦,包括我都係
點解信觀音唔可以食牛

who講的,no 聽過
btw唔熟大乘
點解信觀音唔可以食牛

who講的,no 聽過
btw唔熟大乘
身邊個個都係
btw應該係契觀音
多謝巴打

你令我立即注冊做會員

放底要有正見,要心體證苦集滅道
唔易架
點解信觀音唔可以食牛

who講的,no 聽過
btw唔熟大乘
身邊個個都係
btw應該係契觀音

似道教多啲喎
多謝巴打

你令我立即注冊做會員

唔易架

3, 呢個真係好心噏。。。我俾嘅唔係一粒糖一個人。。。真係有求必應(有一大半好似少年杜月笙咁幫人)但係人地對我就。。。
六祖話

心地無非自性戒,心地無痴自性慧,心地無亂自性定,不增不減自金剛,身去身來本三昧

心存正確,不想壞野,咁就是自性的戒律
戒就是於未做壞野"前"防止佢
咁點解人會做壞事呢又?
因為一切由心出發,心想左D壞野出來
所以要心地無非
心地要不存 "非" 呢個想法
非呢個字就難解啦 ...
多謝巴打

你令我立即注冊做會員

唔易架

3, 呢個真係好心噏。。。我俾嘅唔係一粒糖一個人。。。真係有求必應(有一大半好似少年杜月笙咁幫人)但係人地對我就。。。

如何你信有因果業報,就可以用平常心面對
六祖話

心地無非自性戒,心地無痴自性慧,心地無亂自性定,不增不減自金剛,身去身來本三昧

咁點解人會做壞事呢又?
所以要心地無非

如果非即無明
要做到無非就要靠修行
當無明去除,戒就係自然而然既事
有問題,一個人今世殺人係上世帶嚟嘅結果,咁今世遇到仇人應該係必然,當嗰個人殺咗人之後回想呢個問題。。。其實係咪做乜都會錯都會有今日?如果嗰個人有善心但結果係咁咪會崩潰?
多謝巴打

你令我立即注冊做會員

唔易架

有時會厭會攰。。。
有問題,一個人今世殺人係上世帶嚟嘅結果,咁今世遇到仇人應該係必然,當嗰個人殺咗人之後回想呢個問題。。。其實係咪做乜都會錯都會有今日?如果嗰個人有善心但結果係咁咪會崩潰?

諸法無常
仇人下世做父母都唔定
自細係讀佛教學校,雖然個人唔信教,但係都幾by佛教d道理,可以令個人清淨左,最重要係香港佛教無好似耶教咁周街攔人傳教
多謝巴打

你令我立即注冊做會員

唔易架

有時會厭會攰。。。

做錯事自然有懲罰,
要學習在懲罰中怎樣面對

殺人唔係果,被殺嗰果先係果

例如上世a殺咗b,b今世因業力形成咗可以殺a既果,但殺唔殺係b決定,如果佢選擇唔殺就可以避免惡性循環,而a如果係註定死,咁b殺唔殺a佢都會死,只係死因可以係其他咁解
留名
六祖話

咁點解人會做壞事呢又?
所以要心地無非

如果非即無明
要做到無非就要靠修行
當無明去除,戒就係自然而然既事

巴打講到無明開始有D禪味

明者日月也
一消一息
一生一滅
無明不生不滅不增不減
南無阿尼陀佛
自細係讀佛教學校,雖然個人唔信教,但係都幾by佛教d道理,可以令個人清淨左,最重要係香港佛教無好似耶教咁周街攔人傳教

當初佛陀覺悟咗,本來都冇傳法念頭,都係大梵天王邀請佢佢先出俗世說法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞