佛教故事分享

1001 回覆
101 Like 12 Dislike
如果我話南傳/原始佛教係最貼地,有冇人反對?

上座部係最堅持佛陀講既法律,不可多不可少

最簡單,four noble truths & noble eightfold path, 同金剛經 ,理解到 奉行到,已經有大成就。
(請參考六祖惠能 生平事跡)

冇戒成就,冇定境,點可能用文字就可以理到?

noble eightfold path 就係戒定慧。
(我都係初學者

最簡單,four noble truths & noble eightfold path, 同金剛經 ,理解到 奉行到,已經有大成就。
(請參考六祖惠能 生平事跡)

冇戒成就,冇定境,點可能用文字就可以理到?

noble eightfold path 就係戒定慧。
(我都係初學者

sor,英文skip咗,原來係八正道
宗教有個字叫見地
悟到個階段,就有個一個階段既睇法
"講嘢真係好有見地"

菩薩都有十地,修行有階段

但係天地世界都係嗰一個唔會變

正如我呢D初心者連生滅都未睇到,又點睇到背後係空呢

菩薩戒有一條好似係唔可以讀小乘經典

菩薩戒都分幾種,例如梵網菩薩戒、瑜伽菩薩戒
梵網經四重四十一輕戒有包括
(毀聲聞法戒第二十四)同(背大向小戒第二十五),內容都無提及不可讀二乘經典,甚至要求已經受戒的優婆塞優婆夷不可以毀謗二乘法,二乘經典可以讀,但唔可以因此放棄學習大乘經典

戒律傳到東土,一向都要受三壇大戒,包括沙彌戒、比丘戒、菩薩戒

二乘人受的戒係盡形壽,即係戒體係色法會跟隨人身死亡而失去,所以受五戒時,和上會問「盡形壽,能持否」,但大乘戒係跟隨輪迴流轉生死,一路持落去

二乘所受的戒係世尊所制,但涅槃前係《長阿含經》曾說:「我成佛來所說經戒。即是汝護。是汝所持。阿難。自今日始。聽諸比丘捨小小戒。」但阿難尊者未有向世尊請示何謂小小戒,所以之後佛滅後第一次結集未能為捨小小戒下定義
《十誦律》、《四分律》、《五分律》都有提及

之後佛教東傳,去到中國就係三聚淨戒,攝律儀戒(斷惡)、攝善法戒(修善)、饒益一切有情戒(饒益眾生)

去到唐朝,金剛智、善無畏、不空三藏入唐,金剛乘興起,再帶去日本發展到最後金剛佛子受三昧耶戒
戒體係乜東東?
頭先睇到佛祖說法四十九年,不曾說出一字

太跳脫,我覺得睇呢啲冇乜幫助

大乘既目標究竟係乜?
成菩薩?
有目的就係有始有終有盡時
佛 show 比我就係無始無終既境界
我想望一下 only..
戒體係乜東東?

戒律沒有研究太多,謹提供資料如下
戒體於受戒時,因緣具足,以身口意示受戒相,依世間法講,就好似學習一個終身技能咁
受戒後以無表色或無作色恆常相續,有防非止惡的功用,即係學完技能後,雖然唔出招但你仍然有技能係身體入面,只係其他人睇唔到「戒體」,但佢唔係唔存在,正如睡覺時,身口不作業,但戒體仍在,只係以無表色存在,類似形而上咁,最後跟隨色身同滅

戒體以無表色存在,主要功用在止表業
以止息表業,立無表業故。(《順正理論》

有部中曾提及,二乘戒體係色法一種
何故戒體唯色?答:遮惡色起故,又是身語業性故;身語二業色為體故。《大毘婆沙論》
無作亦名不樂,亦名離,亦名捨,亦名不作;以不作之名是無作。言非業者,不然;何以故?作故。若善,不作不善;若不善,不作善,亦名作。(《雜阿毘曇心論》

及至後期,《異部宗輪論》「有情但依現有執受相續假立,定無少法能從前世轉至後世,但有世俗補特伽羅說有移轉」
依上睇法為唯識宗雛形,一切善惡種子入落輪迴主體,即第八識(阿賴耶識),到死亡時根據善惡種子業力,招感業果,而投生六道或出三界

解釋得唔好請見諒,可以有錯,麻煩指正

太跳脫,我覺得睇呢啲冇乜幫助

大乘既目標究竟係乜?
成菩薩?

大乘係相對二乘而言,但大抵其目的都係成佛渡眾生
大乘菩提心係,大悲心加出離心,大悲心渡眾生,出離心係出三界
唐密金剛乘講「菩提心為因,大悲為根本,方便為究竟」
至於成佛有好多法門,唯識講轉識成智,華嚴善財童子五十三參講十住、十行、十迴向、十地、等覺、妙覺,法華七喻講一乘佛法,眾生本有佛性,禪宗講明心見性,見性成佛,唐密講身口意三密,即身成佛

我覺得無論二乘大乘金剛乘,最緊要對機同適合自己,無需比較

所謂不曾說一字,其實唔係咩怪力亂神之說,意思大概係釋迦佛係為破眾生執著而隨機說法,用意想破除在場眾生嘅知見
但大乘初門中觀學派興起,怕有修行落於「邊空」,即係乜都「無」,反而變得執著「空法」
龍樹菩薩有言:「大聖說空法,為離諸見故;若復見有空,諸佛所不化」
所以正確係睇完經典,信受經典,明白經典,實行,最後證果「信解行證」
文字、言語係方法,如果只係執著方法,反而失去本義
聖嚴法師在<聖嚴說禪 82>中講
《金剛經》中講過一個比喻:「如筏喻者,法尚應捨,何況非法。」筏是船筏,是指佛法,就好比過河用的竹筏,到了對岸,一定要離開竹筏才能上岸。

所謂不曾說一字,其實唔係咩怪力亂神之說,意思大概係釋迦佛係為破眾生執著而隨機說法,用意想破除在場眾生嘅知見
但大乘初門中觀學派興起,怕有修行落於「邊空」,即係乜都「無」,反而變得執著「空法」
龍樹菩薩有言:「大聖說空法,為離諸見故;若復見有空,諸佛所不化」
所以正確係睇完經典,信受經典,明白經典,實行,最後證果「信解行證」
文字、言語係方法,如果只係執著方法,反而失去本義
聖嚴法師在<聖嚴說禪 82>中講
《金剛經》中講過一個比喻:「如筏喻者,法尚應捨,何況非法。」筏是船筏,是指佛法,就好比過河用的竹筏,到了對岸,一定要離開竹筏才能上岸。

空不竟空
講一下D世界現象
不存在不顯現 即係無,呢個堅係冇,乜都唔使講
不存在而顯現 即係佛祖話呢個世界,如夢幻泡影
存在而顯現 真有,咁你又問下自己是否真有,又或者乜係真實存在
存在而不顯現 空性 金剛 般若 睇唔到 測唔到 但又存在 細到粒子最細最係乜呢?夸克?光係粒定係波?定係另一個境界?(參考ant man 冇限宿細個part)
講一下D世界現象
存在而顯現 真有,咁你又問下自己是否真有,又或者乜係真實存在
存在而不顯現 空性 金剛 般若 睇唔到 測唔到 但又存在 細到粒子最細最係乜呢?夸克?光係粒定係波?定係另一個境界?(參考ant man 冇限宿細個part)

佛陀話非常見,非斷滅,唔係文字上可以理解
講一下D世界現象

的確非文字可解
講一下D世界現象

五個金塵合成一個木塵 五個木塵如是者⋯
本身般若就無色無相
講一下D世界現象

的確非文字可解

佛祖話 文字般若只是比啓發你 禪定般若先至係要做既野
講一下D世界現象

本身般若就無色無相

一塵 華嚴經
講一下D世界現象

本身般若就無色無相

一塵 華嚴經

南無阿彌陀佛
講一下D世界現象

本身般若就無色無相

一塵 華嚴經

南無阿彌陀佛

我睇金剛經睇到 下面既註釋
所以佛經真係博大精深
所以佛經真係博大精深

講緊二千五百年前已經睇到今日既野 如來滅後 後五百歲 呢段講左成佛後二千五百年會發租既事 adore
而家諗緊有幾多大世界响我地呢個世界上面粒麈入面又有D乜

你乖乖地修行,到時有神足通同天眼通咪知囉

三千大千世界論 唔洗諗咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞