佛教故事分享

1001 回覆
101 Like 12 Dislike
留名
之前讀書會考要考佛學
仲記得丙部係考經典 我一部都無睇過
不過黎緊打算睇金剛經 希望有啟發

你睇經都要有持戒佈施打底,唔係啟發極都有限

當然因為我係小乘,所以冇好注重咁睇金剛經

我覺得小乘只係一個階段
要先自覺 先可以覺他
好多人直接跳去大乘
但其實自己都未解脫

係,其實覺他邊有咁易
菩薩自己都尚未真正覺悟,何況去覺悟他人?
當然種善根呢啲係ok既

《金剛經》云:

諸菩薩摩訶薩,應如是降伏其心:所有一切衆生之類... 我皆令入無餘涅槃而滅度之。

如是滅度無量無數無邊衆生,實無衆生得滅度者。

何以故?須菩提,若菩薩有我相、人相、衆生相、壽者相,即非菩薩!

咁菩薩同佛既分別喺邊?
又同阿羅漢既分別喺邊?

我覺得菩薩己證得空,或者同空無差別
而佛就連空都空

解脫是空?咁空都空係咩境界?
Sor,真係唔明

師兄,你對原始佛教認識較深,可以理解何以對空性未有深入探索。佛教發展至龍樹菩薩始有詳細分析所謂「空亦復空」之般若理論,而後經對阿賴耶識之探索,通達真空妙有的如來藏學思想。

關於真空妙有,師兄或可參考《解深密經》中,佛祖對虛空藏菩薩的開示。

因為空性屬於戒定慧中既慧

我連戒都未守好,就咁從文字係體悟唔到慧的
之前讀書會考要考佛學

我覺得小乘只係一個階段
要先自覺 先可以覺他
好多人直接跳去大乘
但其實自己都未解脫

係,其實覺他邊有咁易
當然種善根呢啲係ok既

《金剛經》云:

諸菩薩摩訶薩,應如是降伏其心:所有一切衆生之類... 我皆令入無餘涅槃而滅度之。

何以故?須菩提,若菩薩有我相、人相、衆生相、壽者相,即非菩薩!

咁菩薩同佛既分別喺邊?
又同阿羅漢既分別喺邊?

而佛就連空都空

Sor,真係唔明

師兄,你對原始佛教認識較深,可以理解何以對空性未有深入探索。佛教發展至龍樹菩薩始有詳細分析所謂「空亦復空」之般若理論,而後經對阿賴耶識之探索,通達真空妙有的如來藏學思想。

關於真空妙有,師兄或可參考《解深密經》中,佛祖對虛空藏菩薩的開示。

睇來師兄對空性都有研究

我用一個好入門既例子解釋下空
for example , 1 呢個數 佢 base on 一個位置度,個位置就係空性
咁0呢個數佢一樣都 base on 空性
可唔可以教點唸地藏經,係街拎到一本,但本野好似無迴向文
留名學野

抱歉, 不太認識大乘

首先考慮客觀事實,如來十號大家都識:「如來、應供、正遍知、明行足、善逝、世間解、無上調御丈夫、天人師、佛、世尊」,所謂「應供」,梵文“अर्हत् ”,音譯即「阿羅漢」。故實際上,阿羅漢確實是佛其中一個(或許是次要)成就。

至於菩薩與阿羅漢之分別,隨大乘佛教發展,不同時期不同派系各有各自表述。不過,或者較少爭拗的核心分別,就是菩薩有起度他的菩提心,而阿羅漢則只須要度己的出離心。兩者不過係解脫程度不同,有如大學畢業跟 PhD 之別。

依菩薩道修行,達到與佛之覺悟同等者,謂之等覺菩薩,其上更有妙覺菩薩。有大菩薩本已足夠資糧成佛,但為了救度衆生,寧願選擇不成佛。經典例子如地藏王菩薩,發宏願「地獄未空,誓不成佛,衆生度盡,方證菩提」。

對菩薩我既認識唔深, 但紅字部分同我既認知有矛盾

達到與佛之覺悟, 理應已可成說解脫, 沒有來生,
但已我所知菩薩重係六道輪迴之中, 仍受輪迴之苦

八地以上菩薩,以其證得無生法忍故,不受後有,但仍能依未斷之一品生相無明自主生死,乘願再來

Ref. 《華嚴經》十地品

而解脫已經係世界最高成就, 又為何會有<更有妙覺菩薩>呢?

等覺菩薩證悟(覺)之內容與佛相同,而實修(行)未滿,所欠者即前述一品生相無明未斷。斷之即到妙覺地,即成佛了。

我聽慧光尊者講過, 渡既意思係由生死既一岸渡去離生死既一岸

菩薩本身既未脫離生死, 又如何救<渡>眾生?

為何不可?比如我冇攞 PhD,就唔可以教你做 research 出 paper 寫 dissertation?

又如<大菩薩本已足夠資糧成佛>中既<資糧>是代表什麼?

當成佛既業力成熟時, 基本上就要成佛, 因果業力係佛都不能控制

好似佛陀釋迦牟尼,

由出身於釋迦族, 離宮體驗生死, 六年苦行, 覺悟成佛, 受頭痛背痛之苦

每一件事都有其所緣既業力, 佛陀並沒有選擇, 一切都係業力成熟既果

[/quote]

有能力隨時斷一品生相無名成佛入滅,為利益衆生故,刻意不斷之,謂之「留惑潤生」。
之前讀書會考要考佛學

我覺得小乘只係一個階段
要先自覺 先可以覺他
好多人直接跳去大乘
但其實自己都未解脫

係,其實覺他邊有咁易
當然種善根呢啲係ok既

《金剛經》云:

咁菩薩同佛既分別喺邊?
又同阿羅漢既分別喺邊?

而佛就連空都空

Sor,真係唔明

睇來師兄對空性都有研究

for example , 1 呢個數 佢 base on 一個位置度,個位置就係空性

空即無自性,即必須依賴其他條件方能存在之事物。

那我說「杯子乃為因緣和合而成,終必因緣滅而沒,故其性空」,此理論本身何嘗不是基於某些原理比如「無常 vs. 有常」而成立?

迴向文乃心意願望,不必拘泥一格,亦非經文內容。施主若要迴向,誠心發願將功德迴向予對象即可,亦可用普及版本:

願以此功德,普及於一切,我等與衆生,皆共成佛道
第一個故事戇鳩到好似聖經故事咁嘅
除咗守五戒之外,重有一樣好重要的就係佈施

佈施對象可以係任何人,給予物資或非物資上既幫助都可以係佈施

在泰國供僧係非常普遍,在家信眾都樂於供養僧人,以食物供僧

點解佈施咁重要呢?

因為佈施可獲令施者獲得:

1)來世既福報,如生活富足,不愁衣食,甚至可成為升天既因緣

2)可藉佈施修行,訓練捨離既心,遠離貪慾,成就解脫既因緣

佈施時要留意心態,要以歡喜、清淨的信心,先可以獲得最大既功德

本經文是佛陀教導我們常喜布施之人,必有五大功德如影隨身。

選譯自北傳《增壹阿含經》(一○)

優婆塞喬正一譯於西元2010(佛曆2554年)/10

我是這樣聽說的:

有一次,佛陀與他的五百位大比丘弟子一起住在古印度的毘舍離獼猴林中。

當時,獅子大將軍便來到世尊面前,跪在地上,額頭觸地,頂禮世尊的禮足,然後起身坐在一旁。

佛陀問獅子將軍:「如何?獅子!你平時還有保持布施嗎?」

獅子回覆佛陀:「有的,我仍常於四城門外及都市,隨時布施,不令眾生有缺,需要食者就給飲食,凡衣裳、香花、車馬、坐具,隨對方所需,皆令給與。」

佛陀當面稱讚獅子將軍:「善哉!善哉!你能如此勤於惠施,不懷慳吝之想。實在難能可貴。」

「如果一位施主能保持隨時惠施的善行,便有五大功德隨身。是哪五大功德呢?第一、這位施主必將名聞四遠,眾人會如此歎譽:『某甲村落有一位施主,常喜接納沙門、婆羅門,隨其所需給與,不令有乏。』獅子!這就是施主所獲之第一種布施之功德。」

「其次,獅子!施主若至沙門、剎利、婆羅門、長者眾中,他不會感到害羞、害怕,猶如萬獸之王的獅子一般,在群鹿中亦無所畏難。這就是施主所獲之第二種布施之功德。」

「再者,獅子!施主會因布施而受眾人敬仰,見者歡悅,如子見父,瞻視無厭。這就是施主所獲之第三種布施之功德。」

「還有,獅子!施主死亡之後,會轉生在二種世界,他可能會投生到天上,也可能投生到人間;如果是在天上,就會為諸天神所敬重;若出生在人間,則為人尊貴。這就是施主所獲之第四種布施之功德。」

「最後,獅子!這位施主的智慧必將遠出於眾人之上,如果他選擇出家修行,他就會現身斷盡一切煩惱,不再有來生。這就是施主所獲之第五種布施之功德。」

「只要喜歡布施,並常常布施的人,此人就具有以上五種布施之功德。」

接著,世尊便說出以下的偈語:

「心常喜惠施,  功德具足成,
在眾無疑難,  亦復無所畏。
智者當惠施,  初無變悔心,
在三十三天,  玉女而圍遶。」

佛陀說:「就是這樣,獅子,你應當明白,施主若未解脫,就會轉生到人間或天上,若他努力修行,便會現身盡漏,至無為處。」
這時,世尊便說出以下的偈語:

「施為後世糧,  要至究竟處,
善神常將護,  亦復致歡喜。」

上開偈語的大意是說:「布施」是我們來生的資糧,也是到達解脫涅磐的必要條件,樂善好施的人平時必有善神守護相隨,布施行善能令此人歡悅喜樂。

「何以如此呢?獅子,你應當知道,布施之時,若能常懷歡悅,意志堅定,那麼所有美好的功德皆悉具足,且能因此得三昧意,亦不錯亂,如實而知之。」

「什麼是如實而知?就是:苦集、苦盡、苦出要而如實知之。所以,獅子!應當努力,隨時惠施,若欲得聲聞道、辟支佛道,皆悉如意。就是這樣,獅子!當作如是學習。」

獅子將軍聽聞佛陀所說的布施功德,心生歡喜,並依法奉行。

我成日覺得

"上開偈語的大意是說:「布施」是我們來生的資糧,也是到達解脫涅磐的必要條件,樂善好施的人平時必有善神守護相隨,布施行善能令此人歡悅喜樂。"

哩d都係我執 執著的一種,巴打有咩睇法?

是的,如《金剛經》云,菩薩不應住相布施,不應執著施者、受者、所施之物,謂之三輪體空。

是以梁武帝問達摩,其即位以來造寺、寫經、度僧無數,有何功德?達摩答曰:「並無功德。」
各位大乘師兄,小弟喺到其實主要想介紹基本背景同修行方法,直接跳去講解脫係太快,所以希望唔好討論啲咁深層次既題目住

其實佛教都有好多天馬行空既野

例如六道輪迴,信唔信主要取決你既信心夠唔夠
之前讀書會考要考佛學

我覺得小乘只係一個階段
要先自覺 先可以覺他
好多人直接跳去大乘
但其實自己都未解脫

係,其實覺他邊有咁易
當然種善根呢啲係ok既

《金剛經》云:

咁菩薩同佛既分別喺邊?
又同阿羅漢既分別喺邊?

而佛就連空都空

Sor,真係唔明

睇來師兄對空性都有研究

空即無自性,即必須依賴其他條件方能存在之事物。

那我說「杯子乃為因緣和合而成,終必因緣滅而沒,故其性空」,此理論本身何嘗不是基於某些原理比如「無常 vs. 有常」而成立?

太好了Ching

空不異色 色不異空
色即是空 空即是色
各位大乘師兄,小弟喺到其實主要想介紹基本背景同修行方法,直接跳去講解脫係太快,所以希望唔好討論啲咁深層次既題目住

我覺得最重要講埋修行嘅目標同原因
因為件事都幾唯心

因為件事都幾唯心

修行嘅原因係因為想離苦, 對俗世產生出離心, 未有出離心既係因為仍然以苦為樂, 在苦中仍不知苦

修行嘅目標當然係解脫, 但做到解脫要有步驟, 就係戒->定->慧, 冇前兩者既根基, 係絕對唔會直達智慧, 所以我覺得討論咩係解脫, 對修行係冇幫助, 解脫係要一層一層咁去除自己既貪愛而得黎, 而唔係用思想邏輯去理解返黎, 咁係唔會做到心解脫
比你講一講
發覺應該真係要先守戒

佛教好勁
每傳入一度地方就打敗當地D神一
有時仲吸收左佢地
傳入印度就秒個D xx 天 令佢地做護法
蓮花生大士傳入藏地就結合苯教
入中原就三教分立,仲整本西遊記
連關帝都信埋
睇咸片算唔算邪淫呢?

因為件事都幾唯心

修行嘅原因係因為想離苦, 對俗世產生出離心, 未有出離心既係因為仍然以苦為樂, 在苦中仍不知苦

修行嘅目標當然係解脫, 但做到解脫要有步驟, 就係戒->定->慧, 冇前兩者既根基, 係絕對唔會直達智慧, 所以我覺得討論咩係解脫, 對修行係冇幫助, 解脫係要一層一層咁去除自己既貪愛而得黎, 而唔係用思想邏輯去理解返黎, 咁係唔會做到心解脫

咁咩叫定求教

因為件事都幾唯心

咁咩叫定求教

定係觀智(慧)既準備功夫

定可理解為禪定, 修行者可以從定境中觀智, 就有可能成就解脫:

阿難尊者回答:居士!多聞聖弟子離欲、離惡不善之法(五蓋),……至得第四禪成就遊,他依此四禪而修觀智,觀法如法;他將能依觀智而獲得解脫的智慧,他便有可能因此而斷盡一切的煩惱,獲得解脫。但如果他還不能完全斷盡一切的煩惱,他或有可能因此法而欲法、愛法、樂法、敬法,因對『法』的愛樂歡喜,而斷除五下分結盡,於色究竟天化生,並在彼天界中等候般無餘涅槃,不再退墮到欲界,成就三果。

又或者係將四無量心(慈悲喜捨)時, 將四無量心發射遍滿一切世間成就遊, 再從中觀智, 就有可能成就解脫:

居士!多聞聖弟子若能修持慈心,心與慈俱,遍滿一方成就遊;如是將慈心擴散至二、三、四方,乃至四維上下,普周一切,心與慈俱,無結無怨,無恚無諍,極廣甚大,無量善修,遍滿一切世間成就遊;以同樣的方式,修持悲……喜……心與捨俱,無結無怨,無恚無諍,極廣甚大,無量善修,遍滿一切世間成就遊。他依四無量心而觀法如法,他將因觀智而獲得解脫的智慧,他便有可能因此而斷盡一切的煩惱,獲得解脫。但如果他還不能完全斷盡一切的煩惱,他或有可能因此法而欲法、愛法、樂法、敬法,因對『法』的愛樂歡喜,而斷除五下分結盡,於色究竟天化生,並在彼天界中等候般無餘涅槃,不再退墮到欲界,成就三果。

http://www.charity.idv.tw/n/n83.htm

所以要由心體證解脫, 必須俾自己進入一個定境, 在定境中思惟無常, 苦集滅道
先可以由心解脫

至於定境, 就係要由戒行成就, 守戒令自己遠離惡法, 親近善法
而親近善法有助去除五蓋
(貪欲,瞋恚,睡眠,掉悔(追悔),疑, 都係禪定的阻礙)
就好似佛陀所講:

世尊開始為鬱低迦解說修行四念處的步驟:「你應當先淨其初業,然後再修習梵行。」鬱低迦問佛:「我今如何淨其初業,再修習梵行?」佛陀對鬱低迦解釋道:「你應當先淨其戒(持戒清淨),捨離邪見,矯正錯誤的思想觀念,保持直心正見,具足三善業,然後才修四念處。什麼是四念處?就是內身身觀念住,專精方便,正智正念,可調伏世間貪憂。如是外身、內外身身觀念住,受、心、法法觀念住……」。

http://www.charity.idv.tw/m/m14.htm

四念處, 一種修行法, 非常簡單黎講:
觀身如身念處,時時了知身體的狀態
觀覺(受)如覺(受)念處,時時了知心的感受
觀心如心念處,時時了知貪嗔癡的生起壞滅
觀法如法念處。 時時了知五官對外界的貪愛的生起壞滅

http://www.charity.idv.tw/n/n69.htm
睇咸片算唔算邪淫呢?

如同上開道理,『我既不喜歡別人勾引、騷擾、侵犯、強暴我的妻女(或丈夫),別人一定也不喜歡受到如此對待,我今又豈可去勾引、騷擾、侵犯、強暴別人的妻女(丈夫)?所以我願受持不邪婬戒。』

http://www.charity.idv.tw/j/j.htm

字面上係冇犯, 但睇AV係思想上<勾引、騷擾、侵犯、強暴>他人既<妻女>

所以為求達至清淨戒行, 我會當犯咗戒

佛教好勁
每傳入一度地方就打敗當地D神一
有時仲吸收左佢地
傳入印度就秒個D xx 天 令佢地做護法
蓮花生大士傳入藏地就結合苯教
入中原就三教分立,仲整本西遊記
連關帝都信埋

不過而家印度搞到咁, 反而泰國成為咗佛教國家
睇咸片算唔算邪淫呢?

如同上開道理,『我既不喜歡別人勾引、騷擾、侵犯、強暴我的妻女(或丈夫),別人一定也不喜歡受到如此對待,我今又豈可去勾引、騷擾、侵犯、強暴別人的妻女(丈夫)?所以我願受持不邪婬戒。』

http://www.charity.idv.tw/j/j.htm

字面上係冇犯, 但睇AV係思想上<勾引、騷擾、侵犯、強暴>他人既<妻女>

如果戒到唔睇AV,自然打小左丁,對身體都好既
咁淨係同老婆啪啪啪係咪唔算犯戒?

仲有,出街食
睇咸片算唔算邪淫呢?

如果戒到唔睇AV,自然打小左丁,對身體都好既
咁淨係同老婆啪啪啪係咪唔算犯戒?

仲有,出街食飯好難唔食肉,係咪唔係食生劏個啲就得?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞