佛教故事分享

1001 回覆
101 Like 12 Dislike
今晚得閒既話出吓修行方法

等睇巴打講
妄語應該係我最大嘅問題
妄語應該係我最大嘅問題

其實我現實把口都好尖銳

而家返工儘量少講野
留個靚名
同埋想問得道者(菩薩級)會唔會話因爲幫人去干涉其他人生活?

我都想問 佛祖話菩薩無四相 無眾生可滅道 佢地會透過布施真理拎你得正法(好似係)

所謂三輪體空,無施者,無受者,無所施之物,亦無有我相人相衆生相受者相,意謂菩薩為度衆生,故意走返入凡夫嘅世界 play along with 衆生所認識嘅苦難與救贖過程,但實際上苦難根本係一種誤解,又何來有救贖可言?

其情況一如 Neo 特登走返入 Matrix 去打大佬救人,其實根本只係打緊機,但 Matrix 入面啲人只係認識呢種世界,你要救佢只能夠入返去用呢隻 game 嘅程式同佢進行互動。
俾錢還業障係咪唔存在?我識個朋友屋企仲要問人借錢去俾,佢話佢哋業障唔大,俾錢搞得掂

道教有

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.0.0.bUxJwv&id=541286729002&_u=go6viq9a043

呢個只係應急措施 當你比前生債主搞 你可以透過燒往生錢做緩衝之計

道教都有超度
但佛陀明言超度係冇用,自己業要自己承受

呢點又係大菩薩,基於阿賴耶識異熟原理,能夠做到嘅不思議能力,乃上座部體系冇探討嘅部份。
俾錢還業障係咪唔存在?我識個朋友屋企仲要問人借錢去俾,佢話佢哋業障唔大,俾錢搞得掂

道教有

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.0.0.bUxJwv&id=541286729002&_u=go6viq9a043

呢個只係應急措施 當你比前生債主搞 你可以透過燒往生錢做緩衝之計

道教都有超度

破地獄咁 幫你頂都只係等你條路順d唔等於你唔洗受

我都唔知佢係道定佛,總之而家搞到大家唔開心

因為佢走左外道 變左增加業力

講真,普通人點會關心業力呢家嘢,只係顧而家開唔開心

正是「凡夫畏果,菩薩畏因」。

道教都有超度

破地獄咁 幫你頂都只係等你條路順d唔等於你唔洗受

我都唔知佢係道定佛,總之而家搞到大家唔開心

因為佢走左外道 變左增加業力

講真,普通人點會關心業力呢家嘢,只係顧而家開唔開心

正是「凡夫畏果,菩薩畏因」。

即是佢地都承受果下先識驚
六祖話

心地無非自性戒,心地無痴自性慧,心地無亂自性定,不增不減自金剛,身去身來本三昧

心存正確,不想壞野,咁就是自性的戒律
戒就是於未做壞野"前"防止佢
咁點解人會做壞事呢又?
因為一切由心出發,心想左D壞野出來
所以要心地無非
心地要不存 "非" 呢個想法
非呢個字就難解啦 ...

如果非即無明
要做到無非就要靠修行
當無明去除,戒就係自然而然既事

巴打講到無明開始有D禪味

明者日月也
一消一息
一生一滅
無明不生不滅不增不減
南無阿尼陀佛

唔係咁。

對於十二緣起法:「無明緣行,行緣識,識緣名色...」,上座部嘅解脫好直接,就係遏止能夠使呢個流程綿延不絕嘅心理活動。

呢種見地謂之「我空」— 並冇獨立唔依賴外在條件嘅我。

但我問你「你仲有冇打老婆?」你答有同冇都奶嘢,因為呢個 loaded question 根本建基於錯誤假定。

於是,大乘中觀《心經》話:「無無明,亦無無明盡,乃至 (呢處 skip 晒中間嗰十個 steps) 無老死,亦無老死盡」,因為「無明」同樣係基於錯誤假定:假定有一種狀態叫無明,相對於涅槃而存在。

所謂「無無明」,或若「not not 明」
六祖話

心地無非自性戒,心地無痴自性慧,心地無亂自性定,不增不減自金剛,身去身來本三昧

咁點解人會做壞事呢又?
所以要心地無非

如果非即無明
要做到無非就要靠修行

明者日月也
一消一息
一生一滅
無明不生不滅不增不減
南無阿尼陀佛

唔係咁。

對於十二緣起法:「無明緣行,行緣識,識緣名色...」,上座部嘅解脫好直接,就係遏止能夠使呢個流程綿延不絕嘅心理活動。

但我問你「你仲有冇打老婆?」你答有同冇都奶嘢,因為呢個 loaded question 根本建基於錯誤假定。

於是,大乘中觀《心經》話:「無無明,亦無無明盡,乃至 (呢處 skip 晒中間嗰十個 steps) 無老死,亦無老死盡」,因為「無明」同樣係基於錯誤假定:假定有一種狀態叫無明,相對於涅槃而存在。

好覆習
點解會變左假定
六祖話

咁點解人會做壞事呢又?
所以要心地無非

如果非即無明
要做到無非就要靠修行

明者日月也
一消一息
一生一滅
無明不生不滅不增不減
南無阿尼陀佛

唔係咁。

cont.

希臘式邏輯,not not A = A,但所謂「無無明」,或若「not not 明」,並唔係就即係「明」,而係不落二邊嘅中觀:「並冇所謂明,亦冇所謂無明,有與冇都係錯嘅」。

呢種般若空亦復空思想,並唔止於「我空」嘅理解,而係連空嘅道理本身都空埋,呢種見地,就係小乘所無嘅「法空」。
六祖話

咁點解人會做壞事呢又?
所以要心地無非

如果非即無明
要做到無非就要靠修行

明者日月也
一消一息
一生一滅
無明不生不滅不增不減
南無阿尼陀佛

唔係咁。

cont.

希臘式邏輯,not not A = A,但所謂「無無明」,或若「not not 明」,並唔係就即係「明」,而係不落二邊嘅中觀:「並冇所謂明,亦冇所謂無明,有與冇都係錯嘅」。

呢種般若空亦復空思想,並唔止於「我空」嘅理解,而係連空嘅道理本身都空埋,呢種見地,就係小乘所無嘅「法空」。

即係金剛經中既三段式結構?眾生非眾生非不眾生 是名眾生?
六祖話

咁點解人會做壞事呢又?
所以要心地無非

如果非即無明
要做到無非就要靠修行

明者日月也
一消一息
一生一滅
無明不生不滅不增不減
南無阿尼陀佛

唔係咁。

cont.

是,金剛經與心經皆屬於大乘「性空唯名」思想體系。
六祖話

咁點解人會做壞事呢又?
所以要心地無非

如果非即無明
要做到無非就要靠修行

明者日月也
一消一息
一生一滅
無明不生不滅不增不減
南無阿尼陀佛

唔係咁。

cont.

是,金剛經與心經皆屬於大乘「性空唯名」思想體系。

咁我明你講咩 非空非有 亦空亦有
照你咁講 即係想表達無明只是一種假借既存在?

是,如天台宗謂「法性即無明,無明即法性」。
唔是想表達明同無明同無無明

係翻譯做中文時點解用明呢個字
唔是想表達明同無明同無無明

係翻譯做中文時點解用明呢個字

等睇高手答

甚至,所謂只得名稱,假借嘅“存在”,雖為天台宗所肯定(所謂“假名有”),都應該言重咗些少,原本龍樹寫《中觀論》時,並冇特別強調假名嘅虛幻境界。

甚至,所謂只得名稱,假借嘅“存在”,雖為天台宗所肯定(所謂“假名有”),都應該言重咗些少,原本龍樹寫《中觀論》時,並冇特別強調假名嘅虛幻境界。

講到好覆習 即係想講名只不過比你用黎意會事物 而非事物之本質
名唔重要
你觀想既時候只要認清每樣事物既苦集滅道
智慧就會浮現
名唔重要
你觀想既時候只要認清每樣事物既苦集滅道
智慧就會浮現

上面位巴打會講到一般人睇唔明
凡所有相 皆是虛妄
六道巴想講觀察事物既本質皆無常 所以為苦?
無無明 無明 都首要知通明係乜
明白?智慧?wiki 明 ? Google 明
巴利語 明?阿利安語 明?

何解無明係十二因緣之首
明去到無明之間係乜野既東西呢
無無明 無明 都首要知通明係乜
明白?智慧?wiki 明 ? Google 明
巴利語 明?阿利安語 明?

何解無明係十二因緣之首
明去到無明之間係乜野既東西呢

老死緣無明 我只知無明指過去世所作之事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞