佛教故事分享

1001 回覆
101 Like 12 Dislike
六祖話

心地無非自性戒,心地無痴自性慧,心地無亂自性定,不增不減自金剛,身去身來本三昧

心存正確,不想壞野,咁就是自性的戒律
戒就是於未做壞野"前"防止佢
咁點解人會做壞事呢又?
因為一切由心出發,心想左D壞野出來
所以要心地無非
心地要不存 "非" 呢個想法
非呢個字就難解啦 ...

如果非即無明
要做到無非就要靠修行
當無明去除,戒就係自然而然既事

巴打講到無明開始有D禪味

明者日月也
一消一息
一生一滅
無明不生不滅不增不減
南無阿尼陀佛

完全睇唔明你up乜
六祖話

心地無非自性戒,心地無痴自性慧,心地無亂自性定,不增不減自金剛,身去身來本三昧

咁點解人會做壞事呢又?
所以要心地無非

如果非即無明
要做到無非就要靠修行

明者日月也
一消一息
一生一滅
無明不生不滅不增不減
南無阿尼陀佛

完全睇唔明你up乜

巴打應該聽過
西方極樂世界
同東方琉璃世界

藥師佛係淨琉璃世界之教主。
日光遍照菩薩和月光遍照菩薩是藥師琉璃光佛的兩大脅侍

西方極樂世界
教主阿彌陀佛,
座下觀世音菩薩與大勢至菩薩為阿彌陀佛的左、右脅侍菩薩
六祖話

咁點解人會做壞事呢又?
所以要心地無非

如果非即無明
要做到無非就要靠修行

明者日月也
一消一息
一生一滅
無明不生不滅不增不減
南無阿尼陀佛

完全睇唔明你up乜

巴打應該聽過
西方極樂世界
同東方琉璃世界

藥師佛係淨琉璃世界之教主。
日光遍照菩薩和月光遍照菩薩是藥師琉璃光佛的兩大脅侍

西方極樂世界
教主阿彌陀佛,
座下觀世音菩薩與大勢至菩薩為阿彌陀佛的左、右脅侍菩薩

背景我知啲,主要唔明你講無明一生一滅
西方極樂世界,不生不滅
東方淨琉璃世界
佛壽四万二千劫

再講就密宗了 so stop
有問題,一個人今世殺人係上世帶嚟嘅結果,咁今世遇到仇人應該係必然,當嗰個人殺咗人之後回想呢個問題。。。其實係咪做乜都會錯都會有今日?如果嗰個人有善心但結果係咁咪會崩潰?

殺人唔係果,被殺嗰果先係果

例如上世a殺咗b,b今世因業力形成咗可以殺a既果,但殺唔殺係b決定,如果佢選擇唔殺就可以避免惡性循環,而a如果係註定死,咁b殺唔殺a佢都會死,只係死因可以係其他咁解

sorry....我再問清楚啲。。。
b係今世一定會某日見到a,a會令你殺佢/打佢(原因好多,例如佢用刀攻擊你,你自衛而誤殺/傷人等,YouTube search instant karma 大把。。。)
犯錯後(係香港還拖都係犯法。。。)嗰個人諗,我今日一事一定發生,我何來有選擇權。。。?
多謝樓主開post,
我極重視此post
有問題,一個人今世殺人係上世帶嚟嘅結果,咁今世遇到仇人應該係必然,當嗰個人殺咗人之後回想呢個問題。。。其實係咪做乜都會錯都會有今日?如果嗰個人有善心但結果係咁咪會崩潰?

例如上世a殺咗b,b今世因業力形成咗可以殺a既果,但殺唔殺係b決定,如果佢選擇唔殺就可以避免惡性循環,而a如果係註定死,咁b殺唔殺a佢都會死,只係死因可以係其他咁解

b係今世一定會某日見到a,a會令你殺佢/打佢(原因好多,例如佢用刀攻擊你,你自衛而誤殺/傷人等,YouTube search instant karma 大把。。。)
犯錯後(係香港還拖都係犯法。。。)嗰個人諗,我今日一事一定發生,我何來有選擇權。。。?

有,只不過結果係一係死,一係坐監

個人睇法:

如果你反擊既程度真係過高而唔小心殺人,咁係自己唔啱啦

如果係因為必要武力而唔小心殺咗佢,而令你坐監,咁係你之前既惡業成熟,而惡報係坐監,但你冇心殺嗰個人,所以唔算犯殺生

如果唔反擊最後死咗,咁係死亡既業成熟咗,就算冇人襲擊都係會因其他原因而死(即係就算還手都會死),而如果死亡既業未成熟,就算唔還手都唔會死

個人睇法:

如果係因為必要武力而唔小心殺咗佢,而令你坐監,咁係你之前既惡業成熟,而惡報係坐監,但你冇心殺嗰個人,所以唔算犯殺生

如果唔反擊最後死咗,咁係死亡既業成熟咗,就算冇人襲擊都係會因其他原因而死(即係就算還手都會死),而如果死亡既業未成熟,就算唔還手都唔會死

補充,其實重有可能咩事都冇,主要係睇你善惡業幾時成熟
多謝樓主開post,
我極重視此post

唔使,有問題就分享吓
我啲答案都唔係絕對

個人睇法:

曾經有熟人因報警而被斬死。。。呢件事係我心裏有極大悲傷+疑惑+影響
練功憤世都同呢件事有關

個人睇法:

曾經有熟人因報警而被斬死。。。呢件事係我心裏有極大悲傷+疑惑+影響
練功憤世都同呢件事有關

我咁講可能你會反感
但被人斬死只係佢做過惡業成熟

以前有個跟隨佛陀既尊者大目犍連,佢已經證得解脫,兼有好強既神通,但最後都因前生殺父母惡業而被亂棍打死。更何況普通人?
作為子女如何釋懷。。。壞人消遙法外。。。
作為子女如何釋懷。。。壞人消遙法外。。。

現世黎講佢係逍遙法外
但佢造咗殺人既惡業係千真萬確
而此惡業亦一定會有成熟既時候
因果業報自然會調整
老套講句
就算你睇住佢落地獄受苦,你都唔會釋懷
因為死去既人都唔會復生
倒不如藉此認清因果律
積極行善助人,就係呢件事對你既啟發
有幾多人可以因個人嘅極大不幸而由因果關係釋懷呢。。。有時唔怪得其他人或教派因此而攻擊佛教。。。
即係大隻佬個張柏之係大隻佬趕佢走嗰陣佢去深潛出家一段時間就會延長壽命,再做勁多善事就可以今世遇唔到孫果?

難呀。。。。
即係大隻佬個張柏之係大隻佬趕佢走嗰陣佢去深潛出家一段時間就會延長壽命,再做勁多善事就可以今世遇唔到孫果?

難呀。。。。

一個惡人又點會突然改變去出家呢
一心諗住洗底但唔改本性所造既善業多極有限
唔係話冇,但真係要痛改前非嗰種改變先得
同埋殺人既業唔係咁易沖得走
有幾多人可以因個人嘅極大不幸而由因果關係釋懷呢。。。有時唔怪得其他人或教派因此而攻擊佛教。。。

咁始於就睇你信唔信前世今生

選譯自《法句譬喻經》之《無常品》第一篇

喬正一白話譯於西元2016/2/29八關齋戒日

當佛陀在古印度的舍衛國祇樹給孤獨精舍中為諸天神、人類、龍、鬼神等說法時,波斯匿王的母親因年過九十高齡,得重病而過世。

國王及大臣等都如法送葬。等葬禮結束後,波斯匿王來拜見佛陀,他脫去鞋襪,走到佛前頂禮佛足。

佛陀要國王坐下,然後問候他:「陛下剛剛去哪裡了?怎會如此憔悴?」

波斯匿王跪地稽首說:「皇太后年過九十,因得重病而過世了。我因遣送靈柩遷葬墳墓,剛剛才結束,然後來覲見聖尊。」

佛陀說:「陛下,自古以來有四件令人恐懼的事,分別是:

一、有生就一定會老

二、有就一定會枯病無光澤

三、有病就會死

四、有死則親屬別離。

萬物無常難得久居,一日過去,命亦隨減,如五大河流晝夜湍流不息,人的生命也是如此短暫。」 

於是,世尊說了以下的偈言:「如河駛流,往而不返,人命如是,逝者不還。」

佛陀告訴國王:「世上的每一個人都沒有例外,不可能有長生不死。自古以來的國王、諸佛、辟支佛、阿羅漢、五通仙士,都已逝去,無人能永生不死,悲傷除了只會傷神傷心以外,一點用處也沒有。

真正的孝子如果想要追悼亡者,就應該廣修福德,以福祐來迴向給先人。」 

當佛陀說完以後,國王及群臣莫不歡喜,忘憂除患,在場的許多人皆得初果。

http://www.charity.idv.tw/e/e7.htm

難呀。。。。

唔係bor,巴打有冇睇電影大隻佬??

難呀。。。。

個故事係話張柏之心灰意冷,所以走去揾個殺人犯而應咗個報應

難呀。。。。

其實冇
但電影睇睇就好

難呀。。。。

其實冇
但電影睇睇就好

應該咁睇 業避到一時 避唔到一世
其實上下世情感上有無交集?比如我做好事/壞事,果都係下世先有,你又唔會記得,好難繼續喎,好似份功課一人寫一句,點保證合格

同埋上下世性格會唔會相似?
其實上下世情感上有無交集?比如我做好事/壞事,果都係下世先有,你又唔會記得,好難繼續喎,好似份功課一人寫一句,點保證合格

無明緣行 行緣識 識緣名色

無明緣行 行緣識 識緣名色

有無白話版本?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞