佛教故事分享

1001 回覆
101 Like 12 Dislike
之前讀咗科關於禪宗
睇咗一堆禪門公案
我高度推介《野狐狸禪》

暫時對黎講,守戒同身念處已經好忙了

守五戒?係咪皈依咗?

自己守
為左來世去執著守戒算唔算渴求?
所謂來世只係業力重新組合姐,何必咁著緊

算,因為你既目的係為得到更好既褔報,即係對褔報有貪愛,有貪愛就會不斷產生來世

其實你可以咁講,佛陀教既係離苦之道
基本上每一世都係苦,當人睇透咗苦既時候,就會對俗世有厭離心,想修行解脫,你覺得好似睇透咗「都係業力重新組合」,但你個心未理解到,所以都係會苦

明白了苦,不執於滅苦。因緣起合,何苦之有
之前讀咗科關於禪宗
睇咗一堆禪門公案
我高度推介《野狐狸禪》

守五戒?係咪皈依咗?

自己守

我成日同自己講
造少啲口業啦仆街!

算,因為你既目的係為得到更好既褔報,即係對褔報有貪愛,有貪愛就會不斷產生來世

基本上每一世都係苦,當人睇透咗苦既時候,就會對俗世有厭離心,想修行解脫,你覺得好似睇透咗「都係業力重新組合」,但你個心未理解到,所以都係會苦

我都相信因緣法

我成日覺得

"上開偈語的大意是說:「布施」是我們來生的資糧,也是到達解脫涅磐的必要條件,樂善好施的人平時必有善神守護相隨布施行善能令此人歡悅喜樂。"

哩d都係我執 執著的一種,巴打有咩睇法?

其實呢個就係「法次法向」(循序漸進)既重要性

佛陀指出一條解脫既道路,就係戒定慧,而好多人就鍾意直接跳去慧嗰一層,佢哋會話,既然最終都係唔執著,咁xxx修行都係一種執著,點解重要修行?(佈施都係修行一種)

因為去除貪愛(執著)係要有方法的,首先守5戒,已經一刀去除咁對惡業既貪愛,佈施,就去除咗對自己所擁有事物既貪愛,佈施既本質係捨,可以用黎佈施既除咁錢財,重有你既時間,體力,知識等等等等,從而去除自大,養成謙卑既心,擁有謙卑既心,先可以修更高既法,去除更堅固既貪愛,當修行接近完滿時,最後一步就係去除對善業既貪愛

佈施所帶來來世既褔報其實只係副作用,不過呢個係良好既副作用,所以其重點始終都係成就解脫入面其中既一步

我都相信因緣法

明白同了解係兩個層次,單單思考咗字面明白係冇用的,只有從心體證,世界一切都係苦,先至叫如實了知,達到心解脫,呢啲係需要修行,唔係一句本來無一物就幫到你
之前讀咗科關於禪宗
睇咗一堆禪門公案
我高度推介《野狐狸禪》

守五戒?係咪皈依咗?

自己守

我成日同自己講
造少啲口業啦仆街!

我唔講粗口,最多係講吓xx撚,on99嗰啲
之前讀書會考要考佛學
仲記得丙部係考經典 我一部都無睇過
不過黎緊打算睇金剛經 希望有啟發

你睇經都要有持戒佈施打底,唔係啟發極都有限

當然因為我係小乘,所以冇好注重咁睇金剛經
之前讀書會考要考佛學

我覺得小乘只係一個階段
要先自覺 先可以覺他
好多人直接跳去大乘
但其實自己都未解脫
之前讀書會考要考佛學

我覺得小乘只係一個階段
要先自覺 先可以覺他
好多人直接跳去大乘
但其實自己都未解脫

係,其實覺他邊有咁易
菩薩自己都尚未真正覺悟,何況去覺悟他人?
當然種善根呢啲係ok既
即係耶撚既唔可以用人類邏輯理解上帝
即係耶撚既唔可以用人類邏輯理解上帝

就呢點而言你可以咁樣比喻
你覺得打坐禪修有無用?
你覺得打坐禪修有無用?

當然有,甚至係必要

通常泰國僧人會修習四念處,其中一樣就係身念處,不斷思維身體構造,令心了解身體冇「我」既存在。簡單既亦有數入息,精進修行亦都可以有大成就。
屋企有本金剛經, 得閒會望下
你覺得打坐禪修有無用?

當然有,甚至係必要

通常泰國僧人會修習四念處,其中一樣就係身念處,不斷思維身體構造,令心了解身體冇「我」既存在。簡單既亦有數入息,精進修行亦都可以有大成就。

數出入息,即係呼吸
屋企有本金剛經, 得閒會望下

不忘守戒佈施
佛教係無神論係咪真??
佛教係無神論係咪真??

冇全能既神,但有天道既天神
佛教係無神論係咪真??

其實點樣分天道同神/修羅道
佛教係無神論係咪真??

其實點樣分天道同神/修羅道

以我所知阿修羅都屬天神,一樣有大威能,但因緣差別,阿修羅嗔心重,容易憤怒。第一篇經文都有提及帝釋天同阿修羅打仗,所以我推斷同屬三十三天

佛經中亦提到天魔波旬,係存在於更高既他化自在天

我成日覺得

"上開偈語的大意是說:「布施」是我們來生的資糧,也是到達解脫涅磐的必要條件,樂善好施的人平時必有善神守護相隨布施行善能令此人歡悅喜樂。"

哩d都係我執 執著的一種,巴打有咩睇法?

其實呢個就係「法次法向」(循序漸進)既重要性

佛陀指出一條解脫既道路,就係戒定慧,而好多人就鍾意直接跳去慧嗰一層,佢哋會話,既然最終都係唔執著,咁xxx修行都係一種執著,點解重要修行?(佈施都係修行一種)

因為去除貪愛(執著)係要有方法的,首先守5戒,已經一刀去除咁對惡業既貪愛,佈施,就去除咗對自己所擁有事物既貪愛,佈施既本質係捨,可以用黎佈施既除咁錢財,重有你既時間,體力,知識等等等等,從而去除自大,養成謙卑既心,擁有謙卑既心,先可以修更高既法,去除更堅固既貪愛,當修行接近完滿時,最後一步就係去除對善業既貪愛

佈施所帶來來世既褔報其實只係副作用,不過呢個係良好既副作用,所以其重點始終都係成就解脫入面其中既一步

受教了
pish
之前讀書會考要考佛學

我覺得小乘只係一個階段
要先自覺 先可以覺他
好多人直接跳去大乘
但其實自己都未解脫

係,其實覺他邊有咁易
菩薩自己都尚未真正覺悟,何況去覺悟他人?
當然種善根呢啲係ok既

觀音菩薩早己成佛,而家係倒駕慈航現菩薩身去普渡眾生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞