佛教故事分享

1001 回覆
101 Like 12 Dislike
留名
普通鬼唔使驚動佛祖
只不過念南無阿彌陀佛希望隻鬼渡去西方極樂世界

如果隻鬼好惡
咁就要請關聖帝君

鬥戰勝佛

施主,今晚D鬼來揾你你講番二哥個故事比佢聽,叫佢睇開D,放底放底
普通鬼唔使驚動佛祖

如果隻鬼好惡
咁就要請關聖帝君

鬥戰勝佛

唔同教喎老友 一般勤念大明咒 已有超渡作用 以前有個密宗師兄 話眾生咒 係人都念得 可以拎黎保命
普通鬼唔使驚動佛祖

如果隻鬼好惡
咁就要請關聖帝君

鬥戰勝佛

唔同教喎老友 一般勤念大明咒 已有超渡作用 以前有個密宗師兄 話眾生咒 係人都念得 可以拎黎保命

道教有另一套做法應急 不過有需要先講
普通鬼唔使驚動佛祖

如果隻鬼好惡
咁就要請關聖帝君

鬥戰勝佛

佢地轉左會好耐啦
普通鬼唔使驚動佛祖

如果隻鬼好惡
咁就要請關聖帝君

鬥戰勝佛

佢地轉左會好耐啦

信佛既 請個神番黎拜 會唔會唔係幾好 我覺得同土地講聲 出入樁注香已經夠
奇哉 奇哉
佢地真係佛喎
普通鬼唔使驚動佛祖

如果隻鬼好惡
咁就要請關聖帝君

鬥戰勝佛

多口講句
其實係同教,或者咁講,外道天人或地方神係會皈依佛法,成為護法

根據清乾隆版《關帝志·靈異·建玉泉》中記載,隋開皇十二年(592),當陽天台智者大師夜夢關公顯靈,承諾「吾當為力建一剎供護佛法」,並大施威力促玉泉寺成,關公受五戒,遂為此寺護法神。
有關紀載亦有見於《章嘉國師若必多吉傳》,並規定「凡作為漢地國師或者呼圖克圖者,都要供奉這個護法。」

不同地方有不同護法,因為地方唔同,伽藍菩薩係中國有韋陀菩薩同關帝
藏密紅白花黃係藏地都有自己既護法,日本唐密真言宗有四大明神,有上供儀軌

密咒一般都講傳承,因為祖師修開容易相應,但亦有d咒係普傳,漢傳大悲咒、六字大明咒呢d
普通鬼唔使驚動佛祖

如果隻鬼好惡
咁就要請關聖帝君

鬥戰勝佛

多口講句
其實係同教,或者咁講,外道天人或地方神係會皈依佛法,成為護法

根據清乾隆版《關帝志·靈異·建玉泉》中記載,隋開皇十二年(592),當陽天台智者大師夜夢關公顯靈,承諾「吾當為力建一剎供護佛法」,並大施威力促玉泉寺成,關公受五戒,遂為此寺護法神。
有關紀載亦有見於《章嘉國師若必多吉傳》,並規定「凡作為漢地國師或者呼圖克圖者,都要供奉這個護法。」

不同地方有不同護法,因為地方唔同,伽藍菩薩係中國有韋陀菩薩同關帝
藏密紅白花黃係藏地都有自己既護法,日本唐密真言宗有四大明神,有上供儀軌

密咒一般都講傳承,因為祖師修開容易相應,但亦有d咒係普傳,漢傳大悲咒、六字大明咒呢d

又學到野
我有諗過真係開大片個時
觀音用聖水 buff 同 debuff
大勢至菩薩 用地震
之後 不動明王 出超必

以上純 FF
我有諗過真係開大片個時
大勢至菩薩 用地震
之後 不動明王 出超必

以上純 FF

聽班道教佬講 班天眾都真係成日係香港開片
我有諗過真係開大片個時
大勢至菩薩 用地震
之後 不動明王 出超必

以上純 FF

唔怪得香港咁亂
今日做完運動有啲累,聽日先貼文
今日做完運動有啲累,聽日先貼文

我有諗過真係開大片個時
大勢至菩薩 用地震
之後 不動明王 出超必

以上純 FF

唔怪得香港咁亂

我朋友有次跟喃磨佬行 行行下叫停左 跟住同佢講:你望唔望到果兩隻野 佢地唔係人唔係鬼 呢d叫魔 燒緊野比自己用 。跟住佢地兜路行 一轉角望番過去就唔見左 一個會有魔生出黎既地方
香港咩宗教都有, 班護法開大片真係唔出奇, 不過我哋有大嶼山大佛 大尾篤觀音寺,佔有主場之利
香港咩宗教都有, 班護法開大片真係唔出奇, 不過我哋有大嶼山大佛 大尾篤觀音寺,佔有主場之利
打果班係仙 其實係保護香港 唔係同自己友打(聽講)
不過聽佢地講 其實處於劣勢 始終香港從風水上已經玩克
有啲嘢又真係好神奇 好似一早布好局咁, 將佛教四大名山道場同 大嶼山連到條線, 好似鎮壓住啲嘢咁
有啲嘢又真係好神奇 好似一早布好局咁, 將佛教四大名山道場同 大嶼山連到條線, 好似鎮壓住啲嘢咁

早期果d係幫一香港 中共整個青龍走任局 整死你班香港人
我有諗過真係開大片個時
大勢至菩薩 用地震
之後 不動明王 出超必

以上純 FF

唔怪得香港咁亂

我朋友有次跟喃磨佬行 行行下叫停左 跟住同佢講:你望唔望到果兩隻野 佢地唔係人唔係鬼 呢d叫魔 燒緊野比自己用 。跟住佢地兜路行 一轉角望番過去就唔見左 一個會有魔生出黎既地方

有 mob 喺嗰度 spawn
我有諗過真係開大片個時
大勢至菩薩 用地震
之後 不動明王 出超必

以上純 FF

唔怪得香港咁亂

Spawn?
我有諗過真係開大片個時
大勢至菩薩 用地震
之後 不動明王 出超必

以上純 FF

唔怪得香港咁亂

Spawn?

Game 專業用語,作生出解
我有諗過真係開大片個時
大勢至菩薩 用地震
之後 不動明王 出超必

以上純 FF

唔怪得香港咁亂

Spawn?

Game 專業用語,作生出解

明解 佢話係紅磡大酒店附近見過一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞