佛教故事分享

1001 回覆
101 Like 12 Dislike

佢地應該係上佛國 再修行 利伸識小小密宗朋友

咁佛國又屬於亦道中哪一道?
係經文入面我係未見過有佛國既描述

聽佢地講過 但我唔知 我覺得練到上天道已經好勁 金剛經好似有講佛說(佛國)裝嚴 即非裝嚴 是名裝嚴

定佛土 忘記了

其實大乘同南傅真係有好多衝突

大乘都分8宗 宗宗矛盾

以前我係信地藏
後尾覺得上座部合理啲, 先信上座部
覺得信返最早期既野會好啲

上座部修行快好多 我地呢d修行要講好幾世 到時正法都未必接觸到
不過我已經算好 前世應該有修行 所以自己會拎起本經睇 睇完記覺得自己係要搵呢樣野

聽佢地講過 但我唔知 我覺得練到上天道已經好勁 金剛經好似有講佛說(佛國)裝嚴 即非裝嚴 是名裝嚴

定佛土 忘記了

大乘都分8宗 宗宗矛盾

以前我係信地藏

上座部修行快好多 我地呢d修行要講好幾世 到時正法都未必接觸到
不過我已經算好 前世應該有修行 所以自己會拎起本經睇 睇完記覺得自己係要搵呢樣野

密宗有講即身成佛...

定佛土 忘記了

大乘都分8宗 宗宗矛盾

以前我係信地藏

密宗有講即身成佛...

先修羅漢身
光明想

喬正一譯於西元2010(佛曆2554年)/9/9

佛陀接著說:「比丘們,當你們在修習念身時,也可以選擇念光明想,好好的練習,專注心念,觀想光明(相)點,不論是在前或在後,不論是白天或黑夜,不論在上或在下,都能清楚明晰,如是不顛倒,心不會被其他人事物所纏縛,如果能成功的修持光明心,那麼心終將不為黑暗所覆。

「就是這樣,比丘們,你們應隨其身行,便知上如真。又若能在遠離喧鬧的地方獨住,心無放逸,修行精勤,便能斷心諸患,而得定心,得定心已,則知上如真。這就是所謂的修習念身。」

「比丘們,當你們在修習念身時,要能夠了解念身的要領,並謹記於心;了解之後,要能念念不忘,並實踐於日常生活中。猶如有人,坐時觀看躺臥之人,或躺臥時觀看坐著的人,如此便能體驗其精髓。」

「這樣的人,若能遠離人群,獨自靜修,心無放逸,修行精勤,便能斷除心中的所有雜念而得定心,當得到定心以後,便能體驗其精髓,這就是謂比丘修習念身。」

<a href="http://www.charity.idv.tw/m/m13.htm<br>
" target="_blank">http://www.charity.idv.tw/m/m13.htm<br>
</a>

呢篇同氣功佬教人開天眼練既野一樣

密宗修煉氣、脈、明點、拙火瑜珈等,係人體自然現象,道家氣功固然亦有相同體會及類似修煉方法,不過名稱同模型呢啲人為嘢就唔同,比如瑜珈底輪,氣功佬就叫丹田。

海底輪係會陰

你啱,丹田係臍輪

定佛土 忘記了

大乘都分8宗 宗宗矛盾

以前我係信地藏

三轉法輪
金剛剩最快
直接修阿賴耶識
but條件非常嚴格
密宗唐卡有相男女和合
女呢叫佛母又叫"明"妃
跟住Google 下睇下D内容農場
知道下就可以了,but切勿盡信www
更不可抵毀密宗

定佛土 忘記了

大乘都分8宗 宗宗矛盾

以前我係信地藏

最早據說係《華嚴經》

其實睇經次序應該點排

我覺得由阿含經開始係唔錯,先認識基本模型詞彙。

然後依印順導師著作 (基本上係佛典導讀) 作廣泛概覽,再依自己興趣深入原典:
http://yinshun-edu.org.tw/en/book

定佛土 忘記了

大乘都分8宗 宗宗矛盾

以前我係信地藏

三轉法輪
金剛剩最快
直接修阿賴耶識
but條件非常嚴格

唯識宗瑜珈行派就直接修阿賴耶識,金剛乘無上瑜伽續係更 hardcore,阿賴耶識之上,尚要證悟阿賴耶識一體兩面之真如佛性。

比張貴野藏密唐卡比各巴打觀下

यमान्तक
大威德金剛
無無明 無明 都首要知通明係乜
明白?智慧?wiki 明 ? Google 明
巴利語 明?阿利安語 明?

何解無明係十二因緣之首
明去到無明之間係乜野既東西呢

老死緣無明 我只知無明指過去世所作之事

唔係,無明有兩種,上座部 (小乘) 十二因緣模型只講「一念無明」,衆生生生世世受一年無明薰習,於是產生十二因緣迴路。斷見思二惑則離三界生死,成為阿羅漢,即上座部修行目標。

但是,阿羅漢並未斷「無始無明」,未斷則不可成佛。如前所述,即使不再被強制輪迴嘅阿羅漢,隨時可以嗌停 (唔再投胎),但若要成佛嘅話,仲有好遠嘅路,當中要證悟比如「法空」等等其他見地先得。

既然已不用再輪迴, 又何必要成佛?

佛國不在六道當中,譬喻西方極樂世界,要特別因緣資糧方可投生於該地。

《維摩詰經》「若菩薩欲得淨土,當淨其心;隨其心淨,則佛土淨。」乃膾炙人口之名句。
修行有布施
除左比錢之外
仲有法布施
就好似梅姐唱首心經咁
將佛法 推廣俾大眾

https://youtu.be/yUC2GlEyAXg

btw 行過觀音廟記得添香油
修行有布施
除左比錢之外
仲有法布施
就好似梅姐唱首心經咁
將佛法 推廣俾大眾

https://youtu.be/yUC2GlEyAXg

btw 行過觀音廟記得添香油

呢首施埋無畏施:

https://youtu.be/bzkGIyXiVCM

何解無明係十二因緣之首

唔係,無明有兩種,上座部 (小乘) 十二因緣模型只講「一念無明」,衆生生生世世受一年無明薰習,於是產生十二因緣迴路。斷見思二惑則離三界生死,成為阿羅漢,即上座部修行目標。

但是,阿羅漢並未斷「無始無明」,未斷則不可成佛。如前所述,即使不再被強制輪迴嘅阿羅漢,隨時可以嗌停 (唔再投胎),但若要成佛嘅話,仲有好遠嘅路,當中要證悟比如「法空」等等其他見地先得。

係冇必要咖,自己搞掂都夠啦。

呢個就係佛菩薩偉大之處,唔只自度,更要度他,超偉大的大乘理念。

點解我未見過大乘和尚 出黎傳教?(台灣/香港和尚)

法鼓山 聖嚴法師
YouTube 大量 ...

我意思係 現代佛教唔會好似 基督教咁主動傳教。
幾時見過和尚主動傳教? 基督徒就大把傳教

何解無明係十二因緣之首

呢個就係佛菩薩偉大之處,唔只自度,更要度他,超偉大的大乘理念。

法鼓山 聖嚴法師

大嶼山有個大佛
李嘉誠大尾督觀音

仲有觀音會開方便門吸引大眾

法鼓山 聖嚴法師

大嶼山有個大佛
李嘉誠大尾督觀音

我就係咁意思,開間佛堂係到,d人鐘意去就去,唔鍾意去 就唔去。
香港/台灣 大乘佛法都唔會主動傳教,呢種可以叫sort of 被動傳教。
(人地基督教/麼門教幾積極主動)

法鼓山 聖嚴法師

大嶼山有個大佛
李嘉誠大尾督觀音

我就係咁意思,開間佛堂係到,d人鐘意去就去,唔鍾意去 就唔去。
香港/台灣 大乘佛法都唔會主動傳教,呢種可以叫sort of 被動傳教。
(人地基督教/麼門教幾積極主動)

主動傳教有一個問題,就係會令僧人減少咗修行既時間

यमान्तक
大威德金剛

觀法相其實有咩作用

यमान्तक
大威德金剛

觀法相其實有咩作用

契入相應法門,layman 啲講即係搵啲前輩做 role model

यमान्तक
大威德金剛

觀法相其實有咩作用

契入相應法門,layman 啲講即係搵啲前輩做 role model

密宗D秘密野好多,so I 9up only

觀法相即
例如千手千眼觀音,觀時
幻想自己千手千眼,咁世界又點運作

呢張唐卡幻想下自己係金剛佛母牛啊鬼啊
其他佛啊,當然仲有大祕密

又例如金剛同佛母都係底輪既能量表現出來,咁係佛母既底輪出金剛又或者相反呢
,定係雙運呢

六字大明咒順讀定反讀
咩叫大明

純 9up 勿試
學密宗要求好高
睇完佛牌po入黎留名

發覺自己呢家一直係
愛別離同求不得徘徊緊
睇完佛牌po入黎留名

發覺自己呢家一直係
愛別離同求不得徘徊緊

先認清事物既真相都係無常同苦,冇可愛之處
釋迦牟尼係咪發現地心引力果個?
睇完佛牌po入黎留名

發覺自己呢家一直係
愛別離同求不得徘徊緊

睇化緊嫁啦
玩完個占卜好似同佢緣未盡
但自己有心無力
呢樣最令我捨不得

其實如果人生八苦都睇透仲有咩樂趣?
睇完佛牌po入黎留名

發覺自己呢家一直係
愛別離同求不得徘徊緊

睇化緊嫁啦
玩完個占卜好似同佢緣未盡
但自己有心無力
呢樣最令我捨不得

其實如果人生八苦都睇透仲有咩樂趣?

最大既樂趣就係知道已經冇哂所有負擔
人生最大既憂患,死亡,亦已經唔會做成恐懼,可以話係世界上最快樂既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞