(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區52

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
同一日內做晒dl, rack pull, bar bell row 係咪對low back 太大負擔?
試過類似咁玩 , lowerback 酸左成個星期 , 唔想做人
我哩排就係咁操,之後low back酸勁耐,以為自己用錯力
我覺得長期咁樣有啲危險 , 我建議你都唔好去到咁盡
我自己都覺得盡左少少
Dl就玩5下左右嘅重量,rp 就8-10下,bbr 都係8-10
做到bbr果時已經feel到下背攰
ig follow下d健身kol,我睇開d台灣人都幾好
好多片睇
你地會唔會買個磅磅食材
如果你DL係sumo嘅話應該ok
不過覺得low back chur咪將barbell row轉做t-bar row或者玩有back support嘅拉背機

如果你拉conventional DL嘅話
拉完仲做rack pull做咩?
同一個movement pattern黎 只不過range短左
會 , 之後睇慣左就唔會用
因為我dl個form差,所以拉唔重
衣加係邊執邊做,所以想用rp 補一補個訓練量
有冇巴打知 用左卡尼丁減脂 會唔會過唔到 尿檢/血檢?

要考紀律部隊
咁我估你係form問題
DL同rack pull個陣食哂lower back先覺得chur?
carnitine?

amino acid黎架乍喎
我尋日玩完deadlift 5rm*5
即刻再玩 deadlift ready position 既bar bell row 每下落地再起
今日lowerback 脹卜卜
真心問 有用架????
我用LIPO6 CARNITINE
我唔清楚 所以上黎問
姐係應該唔會影響測試結果?
但真係有可能做到咩?

佢cut 完之後 我覺得 佢係由15-20% BF 減到去 6-8% BF.

1個月真心有可能?我覺得佢似係減左3-4個月

不過cut後真係好撚好J
咁又冇差到咁
Dl我係做完個ham攰同背pump
Rack pull 就真係下背食多少少喇
我都係照字面理解
佢背後用左幾耐做左咩真係冇人知
rm同rep兩樣野黎
5rm=舉5下就力竭嘅重量
5rep=舉5下

你呢度應該係5rep*5
咁真係5下力竭重量 玩左5下 玩左5組
都係5reps?
定係你講緊用5rm黎做5下
sor睇錯
無錯
不過我想知我尋日做既row 叫咩名
由地下pull?
應該係pendlay row
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞