(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區52

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
咁飲粉啦
我都係扁扁腳
其實就咁企平做dl/squat係咪無咁好?
係咪要刻意用腳指找實地下?
係咪拉背帶? 係嘅decathlon 夠晒平, 同埋唔係防具唔驚太平會整傷但係腰帶護腕就唔好decathlon 了
多數 setup 果時屎忽太低 , 變左squatlift
aka clean DL
我小學已經扁平足 但樓上所有ching講嘅我都唔多覺
以前成日都跑步 一個禮拜都幾次5k 唔覺有問題
依家squat同deadlift都係慣用腳嘅中間位發力
咁樣長遠會有問題?

利申 平到仆街 幾乎無arch
講扁平足又點可以冇左我合神呀

如果講跑步,扁平足係真係會有影響,我之前有跑長跑都知如果跑太多係真係會腳痛

但健身計,dl暫時又唔覺有咩影響,sq做得重腳掌就真係會有啲痛,同做好多腳嘅動作都會食好多腳掌
自稱合神
奇難雜症上我好難唔係神
真係合神
之前有圖
其實扁平足嘅人點用正常三點發力去蹲?
呢排興marvel 扮下ironman姐
下次有人杯咖啡個名叫hupson你就知係連登巴打
記住唔好收錢
最近開始認真執動作,發現個hip hinge一摺埋就hold 唔到個back upright 了。搞到squat落得底就butt wink, dl 又有少少round back。冇個動作做得好form。除左拉hamstring 仲有有咩可以做
練下core 拉下hip ankle
我都有個Deadlift 問題 想問

做deadlift 果陣,支Bar 有時會同小腿骨(正面)磨擦到,係咪我個屎忽坐得太低而引致?

我feel 到我個deadlift 係由大腿initiate, 上到一半咁上下就用左Glut muscle

其實正確應該係點?

我嘅理解係咁,上下係2個人,中間舊四方形係盆骨。上面係upright, 下面係我個情況(應該)。下面個hamstring 緊會拉個盆骨啦,但係咁睇應該唔關個腹事?定係我理解錯
畫得差屌細力啲
請教下巴絲蛋白質攝取問題
上網計過數 我每日應該攝取大約190克蛋白質

但就算專登食多啲雞同魚 都只係攝取到幾十克蛋白質
有咩方法可以令到自己達標?
conventional or sumo ?
同小腿貼住係正常
最尾lockout 兩隻都係夾實屎忽,所以用咗屎忽應該係啱

利申 新手
再食多啲雞同魚
係咪講緊 squat 落到最低會 butt wink 同埋上身唔夠直? 試下放兩塊細塊係腳踭(即係好似著 weightlifting shoes 咁) 睇下會唔會好啲
應該係mobility 問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞