貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
Hello 我岩岩接左個2個幾月大嘅貓b番來。因為佢岩岩打左針,所以就買左包佢之前食開嘅rc糧食。然後我就跟rc個feeding guideline分3餐喂49克俾佢,有時仲會蒸一個雞胸肉攪碎俾佢食下。不過佢都好似唔夠飽禁(我同我屋企人一日都同佢玩逗貓棒嘅時間至少有兩粒鐘)。我問fd佢就話一餐要40克,係咪我喂得太少?唔該~
平時貓剩係食乾糧 上網睇到呢個營養配方貓糧
係藥廠公司出既 睇過啲成份係人類所補既 但貓用o唔ok會唔會太補 我好驚愛佢變成害佢

其他成份

蛋黃粉,牛磺酸,L-精氨酸,磷酸二鈣,無水甜菜鹼,抗壞血酸,麥芽糖糊精,d-α生育酚琥珀酸酯,迷迭香提取物,鼠尾草萃取物,百里香提取物,菸酸,d-calcium pantothante,鹽酸吡哆醇,HCl,硫胺素茶提取物,核黃素,betatene(β-胡蘿蔔素與混合類胡蘿蔔素(α-胡蘿蔔素,葉黃素,玉米黃質)),葉酸,α硫辛酸,益生菌(L.acidophilus,植物乳桿菌,雙歧桿菌,B.Lactis)彌。

含有雞蛋,魚(羅非魚)。

Ingredients
Serving Size: 2 Scoops (approx. 1.176 g)
Servings Per Container: About 85
Antioxidants
Vitamin C 25 mg
Vitamin E 5 IU
Green Tea extract (leaf)
(providing 980 mcg polyphenols) 1 mg
Super Nutrition
Rosemary, thyme and sage extracts 10 mg
Essential Vitamins
Thiamine 2 mg
Riboflavin 1 mg
Niacin 2.5 mg
Pantothenic Acid 2 mg
Vitamin B6 2 mg
Vitamin B12 2 mcg
Folic Acid 500 mcg
Amino Acids
Taurine 150 mg
L-Arginine 75 mg
Protein Synthesis and Water Balance
Trimethylglycine (TMG)
(as betaine anhydrous) 25 mg
Probiotics
Probiotic concentrate
[L.acidophilus, L. plantarum, B. bifidum, B. Lactis (providing 250 million CFU†)] 3 mg
Mixed Carotenoids
Vitamin A Betatene† 95.5 IU
Glucose Metabolism and Longevity
Alpha Lipoic Acid 500 mcg
† Colony Forming Units at time of manufacture.
其實係鮮係好過罐頭乾糧,前題係營養平衡
唔可以剩係肉蛋,維他命礦物質呢啲唔可以忽略
如果有時間整鮮食可以睇「貓咪這樣吃最健康」,有餐單教你點整
如果一早要9am返工,但又收得晏成9點10點先返到屋企,應該點安排膳食比貓貓好

我宜家都係一早放半日乾糧比佢地,夜晚返到屋企先整罐頭+ 雞柳比佢地。
有無巴絲都係餵devoted
周圍都無貨
有無魚味乾糧推介下 雞味而家轉緊thrive
買左包wellness core佢地都唔太鍾意
有冇人買過vitta maxx海鮮味?
有冇人隻貓好似唔識食野咁

乾糧永遠唔會掂

乾既零食唔識咬入口 第到咀邊咬住都會跌出黎

一絲絲既雞肉/蛋淨係識奶 唔識放入口
同我好似呀,我而家係7半至8點一餐,放工食埋飯先翻屋企都成9、10點先餵
成貓一日兩餐已得,唔使放長糧
唔知你放長糧習慣維持經耐?短期嘅可以就咁轉睇下貓適唔適應
你朝早睇佢地食哂先出門口?

我得30min係屋企就要出門口,好多時佢地都未食哂/食幾啖就唔食,係度八掛睇我做緊咩。。。
發現隻貓食肉量高既乾糧就易爛屎,係未食番無咁高肉量算,食過thrive火雞同natures salmon都爛,跟住會踩屎周圍走
你隻貓幾大?
Added
6個月
三個月拎番黎
未見過佢自己食一啖乾糧
咁算啦貴d買罐頭啦 一絲絲一粒粒果d佢全部唔識食 奶兩野就走
淨係識食pate果種
絲打你好,
我想問orijen嘅紅肉糧個成份o唔ok,同埋我主人淨係鐘意食乾糧唔係太鐘意食濕糧,搞到我比濕糧嘅份量都唔夠膽比太多,我驚放太耐會變壞。我近排買左Dr.B(BARF)嘅火雞生肉糧比佢,我想問呢隻版子嘅生肉糧成份得唔得,唔該曬!
餵開canidae無穀物+雞肉/魚比d貓
屋企有隻貓生左b
餵d bb食RC bb糧
其他貓偷食過之後
就唔肯食返自己d糧
因為自己d糧冇咁濃味
我啲貓幾個月入屋就定時定量餵食,習慣左一放糧幾分鐘就食晒其他時間唔會要我比嘢食

呢啲要慢慢train,你貓貓可能慣左長期有食物所以食嘢會唔專心,反正幾時食都得
決心轉定食就由夠鐘收碗開始,比佢知食飯時間有限,要珍惜食物
同等份量,肉量高嘅糧營養比肉量低嘅糧多,食得多就易爛屎,通常餵食份量要跟指引
另外轉糧嗰陣除左漸進方式轉,最好配合食益生菌,減輕腸胃因轉食出現不適反應

低肉糧即係碳水同纖維高,大便係易成型,但會掩蓋輕微腸胃炎病徵(明明腸胃消化唔到夾硬靠纖維拖慢消化,等大腸多啲時間吸水分再屙屎,啲屎自然好乾身好靚咁)好多IBD都係長期食低質乾糧導致,正正因為腸胃輕微發炎嗰陣唔知道,愈拖愈嚴重,最後搞到食乜都痾

腸胃唔好要揾出原因同解決,唔好怕煩食翻差糧就算
Orijen我重來唔推薦又貴又多魚肉易有重金屬問題,蛋白質來源好雜

Dr B如果唔介意比大陸人買左都可以嘅,成分唔錯,骨量偏多,有機會屙骨屎,咁要另外自己加剩肉,減低鈣比例
留名
同隻貓轉咗凍乾
有堆以前食開嘅罐
有冇巴絲有興趣平少少要?

牌子有thrive canagan weruva
Nature’s variety instinct
少量汪喵 少量wellness core

有興趣請留tg
Catttt1234 how much
凍乾生肉糧同凍乾有咩分別
呢兩種咁 望落差唔多
佢貓糧係lam都唔lam
罐頭好味果種佢先lam 唔鐘意果d聞一下就走
我好多時都一樣係用匙羹餵
或者係我寵慣哂佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞