貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
我以為係病黎 因為愈黎愈大達同埋深色...
想請教下
話說我隻貓宜家7歲 細個都有食開烚雞柳或者罐頭
但就會閒唔時屙爛屎 都幾濕下會跟patpat出埋廁所
搞到我地唔敢再俾佢食
宜家一路係食乾糧 但入呢個post見到要食濕糧補充水份
想餵佢食雞柳/罐頭又驚佢開始屙爛屎
想問下係咩事應該點搞
https://youtu.be/33S3X7XK9u0
我係睇依條片
係呀 打針etc
平時點養開?
會比罐罐同蒸雞胸肉加水不過乾糧為主 佢好乖會飲曬湯先食肉
毛我地就好懶梳,有時三星期梳一次
睇見佢係陽光底下識閃咁就滿足了
你係餵開邊隻罐同乾糧?年年keep 住打針嗎?平時會餵杜蟲藥/貓草/化毛/零食之類?thx
我想問下隻貓因為之前蛀牙剝哂啲牙 依家佢唔食乾糧同濕糧 陣係食一條條個啲零食肉醬包 一日要食幾條好貴 有無其他方法或者其他野食可以比佢食
唔係貴嘅問題
係淨食零食唔夠營養喎
你參考下整呢啲流質啲嘅嘢睇下佢食唔食?
https://youtu.be/w_wd79CSfOE
其實係幫朋友問 見佢隻貓開始瘦 叫佢試下呢個方法先 感謝 如果直接將啲罐罐打成糊狀得唔得?
我諗都可以試下
買咗好多185g嘅罐頭,主子每次食得<10g就撥沙停哂口,點算?係咪應該餓佢一日就再喂?我太約6個鐘喂一次,一日3次
最慘d係d罐頭,放3日係雪櫃都食唔哂,又要掉咗佢,好浪費
3督大都可以嘅,全濕食基本上係唔飲水,我老keep住擺碗水但無乜少到,無啦啦會見到他哋飲下

BTW一個85g罐頭基本都有60ml,你隻貓食唔到85g糧?
準確啲要睇埋本身嘅罐頭鈣磷比,如果比例好接近1:1,加左肉就會影響鈣唔夠,比如罐頭嘅鈣係0.3%,磷0.2%.,比例係1.5:1,85.g罐頭就有255mg鈣同170mg磷,你有85mg磷可以加(鈣磷比喺2-1:1係安全範圍)肉嘅磷含量可以去美國農業局usda,有個營養database 揾,雞柳大概1g有2mg磷,即係可以加到40g都安全嘅

當然罐頭嘅營養比例未必係最正確,因為好少廠會比lab做詳細分析,以上都係參考用,比你知最多可以加到幾多

我成日講無任何添加嘅純肉唔佔正餐20%都可以,起碼唔會對鈣磷比有大影響,如果比100g肉,咁你可以80g罐加20g雞肉咁
想知85g係指重量定體積?後者的話用量杯量?
唔鐘意食或者唔餓都會有呢個動作
啲罐頭係同一隻味?有無轉過口味牌子?
平時除左罐重會食咩?
食益生菌整腸先,唔得就再加消化酵素
一食罐就軟即係平時腸胃都差開又唔理,剩係靠乾糧嘅碳水同纖維令大便成型,一無左呢啲就現屙軟型

除左因為對某啲肉敏感或不耐受,正常健康嘅貓無可能食罐會軟,只有消化能力不足,對濕潤食物吸收唔切水分就排出體外
食物接觸到又清唔到就會發炎生黑頭
以前試過愈抹生得愈多,後來聽人講轉用碟餵食
幾日就好翻無再生
好多主食罐都可以
食緊咩糧?諗住轉全濕定點?
屎要唔臭得生肉糧幫到你
天下貓貓,Petpethome , a-pet,HKTVmall 都買過,買汗喵就直接官網訂
鋪頭真係未試過,一來只會賣大路副食罐(kakato applaws嗰啲),而且買得多拎翻屋企好重
Dd 係副食

吞拿魚唔好買啦上癮好難戒㗎,對佢身體又唔好
毛問題要多脂肪同水分先得
乾糧幾靚都無食濕糧嘅貓啲毛咁滑(乾糧罐頭生肉都餵過有比較)

腸硬蠕動唔夠更加唔應該食乾糧喎,一來無水分濕潤無脂肪滑腸,二來碳水同纖細都會拖慢成個消化系統,啲屎體積又大啲,更加難屙,好易變巨結腸
罐頭85g係重量,營養成分都係按重量計

脫水糧餵食建議係用一個建議嘅量杯去量,嗰個係體積,裝滿1杯8oz嘅脫水糧不等於有8oz 重,原理同一樣size嘅棉花同鐵,鐵會重好多。
但係我隻貓貓有時食罐罐會嘔
佢又好少飲水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞