貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
2隻都係凍乾生肉糧,primal用內臟代替合成營養素會好啲
唔食就收起等下餐再餵
點會人手餵佢食盞佢成世都唔識食
唔好做港媽啦
因為佢真係寧願2日唔食野 太細驚餓親佢
如果就咁平時一餐罐頭轉做呢隻腸胃會唔會習慣唔到?平時有時係朝早7點乾糧夜晚7-8點個餐罐頭再加宵夜11/12點小小乾糧咁比

非生肉凍乾同生肉凍乾都買左唔知佢地鐘意邊隻多啲
正常情況下應該全生肉,好少又生又熟咁餵
會影響胃酸pH值,令佢唔夠勁消化細菌
不過凍乾比起急凍生肉少好多細菌,相對胃酸要求無咁高,算係灰色地帶,無話唔可以嘅
有無唸過shared pet concept, 建立一個 貓糧的information sharing, 大家隨時都可以click入去睇,好方便
有無唸過shared pet concept,建立一個貓糧的information sharing, 大家都可以好方便click入去睇
有無人隻主子拎去閹完之後細隻過之前 唔知係咪要轉糧 食開thrive 有無差唔多level既罐頭推介
我之前淨係俾益生菌都有時軟便
所以我有俾埋呢隻消化酶
啲屎就屙得好好
兩日到一次
好,等我買罐試下
我有2隻貓, 一開罐有一隻一定會狗衝食哂, 另一隻通常食2啖就走, 之後第一隻就會包底食埋, 而家搞到2隻一樣年齡但包底果隻重多成KG, 另一隻就淨食乾糧

有餵過K9, subzero, thrive, 隻隻牌子/味都係食多幾次就唔肯食, 我想問下有冇咩方法可以逼隻貓食多D罐?? or有冇咩牌子罐可以推介下等我繼續比佢試??
我兩隻都係咁,結果明明同時開始養,十幾年食一樣既野
一隻3.5kg,一隻5.7kg
而家唯有分開佢地,厭食果隻喺房食,我親自監督到食夠為止
點監督法,我逼唔到佢食
佢一走開我就將隻碟擺返佢面前,煩到佢食
請教下巴打,絲打
你地有無俾纖維糧貓貓食?
有無邊隻好既介紹下
想請教下
我隻美短仔宜家8個幾月大
一直以嚟都係食royal canin既糧 最近變到無乜胃口咁
成日都食剩
想問下想轉糧有無邊款推介?
成分咁差點解要比
睇左個表先,通常grade A以上比較好,之後就睇有無k3,非魚肉口味
因為之前隻貓有排軟便,去左睇醫生又唔關腸胃事,之後懷疑係食開隻糧轉左配方,醫生就開左啲纖維粉溝糧,食食下覺得啲粉濕左黐實哂好麻煩,想用啲纖維糧溝方便啲。

依個成分可以?
如果你唔係同狗一齊養基本上唔洗滴都得
春天夏天揾啲天然啲嘅防蚤或者除牛蜱噴霧,出街前幫佢噴就得
weruva truluxe, almo nature, k9罐呢啲都較多水份
k9入面有青口素,可以俾主子試下
但要揀啲低鎂嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞