貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
想問下汪喵凍乾好唔好
因為好似同罐頭價錢差不多

同埋想問如果比凍乾仲可唔可以比普通貓糧
唔該曬肥美絲
麻煩晒你肥美絲,想問埋你會唔會同貓貓用乾洗粉?如果唔用的話幾耐沖一次涼?用咩沖比較好?如果有用乾洗粉有冇話咩牌子推介呢?
凍乾要加水食先會好過罐
如果只係乾食就罐頭好啲,因為成分健康左但無水分都唔ok

通常做法係生就全生,一係全熟
因為消化生肉要強胃酸,一生一熟會有影響,如果係乾糧,當中嘅碳水化合物更加會提高pH值

凍乾可圈可點,無急凍生肉咁易有菌,胃酸pH高少少都唔大影響,穩陣嘅隔12小時食
唔該曬肥美絲
我剩係用蘋果醋加水抺身
梳毛嗰陣間中都會噴左先梳當沖涼

用水沖只有第一次接翻屋企嗰日
抹身係抹毛定肉?
同埋有冇話打齊針一定要沖一次先?
蘋果醋係咪係外面買?有冇你用開嘅牌子推介,洗眼洗耳水又有冇推介?麻煩你啦,我好多問題
I’ve just opened a pet store 🏬 Hopefully it attracts lots of customers as I’ve bet the ranch on this shop.
唔好意思搭單問問,

喵汪涷乾同主食罐可唔可以溝埋一日食?

例如朝早主食罐夜晚涷亁得唔得

黎緊接隻2個月貓想由細開始唔比乾糧(breeder 依加用rc bb糧)
Bb貓比成貓要餵多1-2餐,全日起碼3-4餐,所以一係全罐,或者全凍乾好啲,到佢大個絕育後轉2餐先早晚餵不同,因為2餐時間隔得耐啲
用緊bragg 有機諗住健康啲,同有防蝨作用
自己又可以加水飲埋

洗眼耳水無用開,我比較鐘意天然嘢,之前買左本書「用香草守護毛小孩」有教點整天然貓狗用洗劑,個人幾推薦
抺身係毛,通常只係毛污糟,身體健康食得有益,皮膚好少有問題

但我就無聽過打齊針要沖多次涼,原理係咩?
凍乾生肉都可以放長糧? 定BB階段都係長乾糧好啲
我都唔知
聽人都係講岩岩接返黎就沖一次
打齊針係我加既打齊穩陣d咁
咁我長放乾糧
夜晚比罐佢食又可唔可行都係bb貓
明白,多謝你
9個月貓仔有咩乾糧推介?
可試下wellness Core紫色包裝
搭單問

bb貓而家3個月大
貓糧包裝上寫一日40g
試過朝早一次過比哂40g 佢秒速清哂
而家分兩餐早晚各比20g 有無問題?

見bb貓次次都係勁快食哂
仲可以去搶埋舊貓d糧未食哂既糧黎食
好似唔夠飽咁
定其實可以比多d佢食
Bb貓要食3-4餐喎
Bb貓唔駛驚比得多
只怕佢唔食
咁係應該每次比幾多份量?
我見佢包裝個instruction 一日40g

10g 4餐? 20g 4餐? 定40g 4餐

隻bb好勁 可以比幾多都一次過食哂 怕食濟佢
sorry, 想問下屯元天有無貓急症, 我老母話我隻主人突然好唔掂, 攤左係度係咁流口水又叫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞