貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
買左個噴泉飲水機比佢,用左一個月,覺得佢因為咁樣飲多左水

但係擔心個摩打有毒釋出,驚長期飲用會有害

你地有無用呢d機器
佢肯食咪得
有d加左水就唔肯食
之前唔知原來罐有分主食罐/副食,日日都食兩個副食罐 依家轉左食canagan,但見到好似幾低脂所以想轉,佢唔食雞既味 食到嘴叼哂,同埋我想問係咪年年最好打一次針?因為打到第2年就無打,買左ziwipeck 隻牛肉糧比佢又唔食,想轉Dr. Elsey’s雞肉味,但怕佢唔食
如果orijen 雞肉味呢?
其實點解咁少人去超市買冰鮮肉呢整貓糧呢?

human grade 新鮮d既肉唔係健康d咩
就咁食雞肉唔夠營養
加上煩同應該比較貴

唔係點會咁多人餵乾糧唔餵濕糧
因為平同方便

食肉,偶而食肥肉,咪cover 左80%營養?

其他20%主人再安排

點解食冰鮮用唔夠營養?
咁你有微量元素要食
taurine呀各樣維他命礦物質
齋肉唔夠 可能要埋骨同內臟
又要顧貯藏方法
整完隻貓又唔一定食
Minerals 同vitamins要自己再就份量黎溝就已經煩啦
除非你隻貓真係成隻雞連內藏同骨咁食
唔係既話淨雞肉係唔夠營養
就係想請教下果80%營養(fat + protein)可以由牛肉,帶皮雞肉,五花腩等就可以?

無錯,其餘果20%要慢慢執
taurine - 因為比熟肉佢食,熟肉唔夠taurine,所以要比補充劑
微量元素 - 又要食d補充劑
Fatty oil - 橄欖油
碳水化合物-乾糧
蔬菜-比少少紅薯佢食,其實因為我食

另外,想請教下calcium 可以係邊度黎,佢要吞左成舊骨先有?
其實平時煮飯,果d餸按番比例用清水煮比佢,我諗都唔係唔方便
calcium 只諗到比蛋殼粉佢食,但有無更天然既source 呢?
我覺得唔少貓餐比唔夠油同脂肪

因為主人自己覺得油同脂肪對貓唔健康
同埋唔少貓餐比左過量碳水化合物

純粹鳩估
睇完page 1 張google spreadsheet, 睇黎一星期比貓食一次豬潤雞腎豬心呢d內臟都應該唔錯wow

有好多維他命同微量元素
屋企3隻貓
3隻食既糧同罐都一樣
最大個隻7歲女仔
另外兩隻3歲男 2歲女仔
最大個隻好健康咩病都冇

男個隻早半年前屙屎屙唔出,去睇醫生照左Xray又話冇整 腸又正常,睇過啲屎又冇話好硬 所以比左啲藥就算,前後睇左3次,食藥個時有好啲,但到宜家都未覺得佢屙得好暢順 有時patpat會痴住舊屎。

2歲女仔個隻就早2個月開始有血尿,睇醫生話冇生石,可能尿導炎,開左啲消炎藥同埋叫多餵佢飲水,但未有好轉都係keep住有血啲尿。
3隻都好好胃口 食好多糧 我放長糧 每日夜晚會餵罐會啲加水同益生菌
想問下仲可以食咩改善到佢地情況 定一定要食藥先得
隻貓6歲,成6.7kg,想轉糧,而家食緊Hill's嘅糧,有冇糧推介
隻貓咩都唔食,魚肉又唔食,罐頭又唔食,雞肉又唔食,點搞好
試下唔好烚,加油煎試下
睇翻覺得自己寫得唔好
我剩係會揀dr elsey 雞味

Orijen 無論咩口味都有好多魚,又貴,我覺得性價比麻麻
想減肥濕食最好
佢唔食罐咁你有無決心幫佢轉糧先?呢糧味精糧因為成分好差,靠好多誘食劑引貓食上癮,同佢轉糧會好難,但事在人為
再咁食同肥落去好易有毛病

而且咁肥又唔可以餓佢好耐,唯有咩都買啲罐頭生肉凍乾乜都要試
唔可以放長糧,同埋轉全濕食
做左都無效果好大機會壓力造成(約有一半尿道炎case係不明原因,通常同壓力有關,要揾出壓力來源
一星期一次太少了
營養係每日需要,雖然你可以一次補足一星期嘅分量,但係貓食得多內臟會軟便,所以最好每日都有少少

喺自制食物方面,生肉比較簡單,有80%肉10%內臟(其中5%係肝臟)同10%骨做指標,蛋白質同脂肪由肉提供,維他命同礦物由內臟同骨嚟,蛋因為營養豐富,一星期都有一,兩次最好,如果自制肉非放養或野生,體內omega3會少左,咁就要加魚油補充

鮮食方面無一定方式,好多人都亂嚟,以為人食乜貓都可以咁食,人係雜食,菜肉都有,重喜歡低脂,貓係肉食,要以肉同脂肪作為主要營養來源,所以最安全都係跟翻80.10.10做,但因為煮食會令營養流失(有啲人重要一次煮幾日分量)你又要額外加翻啲營養素,如牛磺酸同B雜係水溶性最易流失(除非用蒸連水食)太低脂一啲脂溶性維他命又吸收唔到,要食皮同肉不能過瘦,鮮食要有營養好麻煩

鈣方面,骨頭最好,但煮熟骨頭唔可以食,唯有揀粉狀,首選骨粉,除左鈣重有其他礦物質,蛋殼粉或鈣粉都可以,無骨咁好,鈣粉有好多種類,自己研究

自制最易忽略係碘不足,會有甲狀腺亢進問題,始終好多人唔係餵原隻包含所有內臟嘅獵物,dr Pierson 係支持生肉醫生,佢有分享生肉食譜會加低鈉碘鹽,買唔到可以用海藻粉代替,碘太多都唔好,要睇住落,因牌子含量不同

植物最唔重要,但適量加水溶性纖維對排毛有幫助(野貓因為連毛食,有做到類似效果,唔夠都會食下草)定期比少少會好啲
咁多豐富既資料,多謝晒

有兩個問題,隻貓唔食魚油丸,混左係貓糧,佢有本事食晒其他剩番d魚油丸係個碗度
依家比緊蛋殼粉佢食,下次試下骨粉,想問下有咩有食材有豐富鈣質而貓可以食?

聽講橄欖油對貓好,網上唔少建議每日比一茶匙比貓食,你有無呢?
貓貓依家係檢疫中心隔離緊,下星期先放監
岩岩收到email 話佢唔肯食乾糧濕糧,叫我寄d 佢中意既野食,但係問題係呢到冇佢平時食開既牌子,好擔心寄到去佢都係唔肯食,因為佢本身都係偏食。
有冇巴絲有相關經驗可以分享下
咁多豐富既資料,多謝晒

有兩個問題,隻貓唔食魚油丸,混左係貓糧,佢有本事食晒其他剩番d魚油丸係個碗度
依家比緊蛋殼粉佢食,下次試下骨粉,想問下有咩有食材有豐富鈣質而貓可以食?

聽講橄欖油對貓好,網上唔少建議每日比一茶匙比貓食,你有無呢?

魚油剪開膠囊吱出嚟撈勻曬正常一係食一係成碟唔食定係你成粒比?

人可以由各種植物吸收鈣,例如豆類,由於貓係肉食,唔適宜食大量植物,所以食骨吸收鈣係最理想,否則都係加粉狀補充品

橄欖油我無加呀,我本身餵生肉,脂肪都好夠不過有聽過煮鮮食嘅人會加少少,類似補充脂肪,因為鮮食食材通常用雞柳,胸或魚肉,普遍低脂
但如果要補充omega3(epa同dha)就只能比魚油(或磷蝦油,但貴),因植物油無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞