貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
定其實唔洗換
橄欖油可以改做魚油,因植物油對貓無咩作用,又取代唔到魚油
另外豬肝喺邊到買?唔知你餵生定熟,豬好少人餵因比較多蟲同圈養多,omega 6會好高,可以揀其他動物肝臟

其他都可以,海藻粉一星期2次灑少少就得

如果唔係老貓腎貓要控制磷,用骨粉好啲
通常都係自製,易整又平
你定期轉下牌子口味就得,唔轉食慣左一隻成分腸胃會好難適應其他食物就唔好了

以上2款我會揀thrive,但要你隻貓受到先,餵得多就易軟便
Orijen fit脂肪低纖維高,唔係太好,揀糧揀啲正常line就得,唔好揀啲indoor, weight control,senior 嗰類,營養比例唔適合貓
正正常常嘅糧,無乜大問題,碳水唔係太高,脂肪都夠,得雞同一種魚肉,蛋白質唔會好雜

注意嘅係用肉粉做,營養上無鮮肉做嘅糧咁好,不過會定期轉糧嘅可以試下
肉粒主食罐係唔係冇肉醬咁好?
如果喂哂肉爐主食罐有冇咩營養缺?
淨係兩隻牌子換黎換去係咪唔夠,最好搵多個牌子?
除左AATU, Thrive 仲有咩係肉粒
邊有咁多蛋殼
我都係睇到佢係雞肉粉
見比例同雞肉做既差唔多
但平一大截
唔該晒絲打先
多謝分享
想問下點教隻貓貓唔好咬手腳
見過人教佢咬就隻手指篤佢喉嚨 試咗一排冇咬手指轉咬虎口位同手脾其實係玩定真係想咬我

定係準備換牙先係咁咬 對手腳開始花哂有圖
上個月貓仔對抗膀胱沙仔搞掂左
終於識去返貓砂盤屙尿 仲大大舊
仲有好多舊hills c/d 罐 可唔可以平時當零食比佢咁
同問,細個唔識教而家佢好大力,我日日都流啲血
bb貓係咁
唔識死又鐘意撩交打
忍到六七個月會好啲

如果真係太大力 就伸入啲喉嚨
或者塗苦味劑上身
我果隻一鳩樣
日日同佢打交打完就係你大脾訓
六個月奄左都係咁
我都懷疑係我之前唔識教
貓貓無事就好
唔想浪費嘅可以間中當一餐主食
有冇買玩具同佢玩
盡量用啲釣杆勞動佢 到攰先小休 之後再嚟 重覆兩三次
應該唔會想再撲手手腳腳

真係唔得就搽苦嘢上手腳
平放Dr. B 火雞11舊
主子又唔食 成Q日揀飲擇食
t.me/sunairzoie
請問有冇貓貓益生箘介紹

食開汪貓,想轉下
Iherb 買dr mercola
啲人都係洗乾淨儲埋一咋再烘乾消毒然後打粉
再唔係就買骨粉更鈣粉補充劑
網上就算有得買蛋殼都係自家製夠,點整你唔知㗎有啲直頭問茶記拎
我就係想問點解無大牌子蛋殼粉賣

同埋蛋殼粉無磷,好d(好似係)
街上有冇得買?

因為冇用iherb
想請教solid gold indigo moon 同 wellness core 成貓糧系列 ,邊隻好d?
我係個表度見到呢兩款貓糧既營養成分都差不多,價錢又接近,但係以前餵過wellness core紫包裝幼貓糧,隻貓唔中意食
係iherb買3罐牛磺酸,點知寄左3罐男性維他命補品來($140一罐),仲退埋款
呢排同隻貓玩完一陣
佢會打開口抖氣 好似喘氣咁
係純粹因為天氣熱定應該帶佢睇一睇醫生好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞