貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
天氣熱玩得太激 我之前都係咁

我果隻熱少少都成隻狗咁
想請問一餐熟肉 一餐罐罐咁餵得唔得?
熟肉就雞柳/雞扒/魚肉/蝦肉 其中兩款做兩溝
又或者半乾半熟?
全罐又有啲負擔 咁樣配搭又夠水 但唔知會唔會話營養唔夠
我會買啲好嘅乾糧 再撈水
然後輪住一餐糧一餐罐咁

Indigo 用肉粉(meat meal),core用鮮肉,分別都幾大
下圖用牛做例子,黑色部分係人多數唔會買嚟食嘅部分就會用嚟做肉粉,而且做起嘅肉粉無水分,儲存上易,運輸又平,相對價錢係平啲,大部分用鮮肉做嘅糧都貴,所以core性價比上有優勢
睇左上面熟肉糧唔可以當正餐了
如果生肉糧就ok?餵食個指引引淨係跟80%肉 10%骨 10%內臟就得?
新鮮生肉同急凍生肉又係點計⋯

唔該哂
可唔可以分享下你地買開既乾糧大約幾錢一磅?
唔該曬好詳細既解答
自己整嘅鮮食只要營養均衡就得
有興趣可以買本「貓咪這樣吃最健康」有教點整

生肉糧你打算自製?準備好有個夠凍嘅雪櫃,最好有-20°C
新鮮同急凍肉都係跟801010比例,新鮮最好要即劏,劏左好耐又無急凍唔好買,會多菌,急凍肉同凍肉鋪買,好多夠600都免費送貨,佢哋都係出貨比零售,你直接同佢哋買少一重運輸無咁易有溶雪問題

想先試下或者唔想自已整咁煩就買品牌生肉,有分急凍同脫水,個表有牌子比較,急凍就食前12小時放4°C解凍,脫水唔使雪(不過我都會放雪櫃無咁易受潮),食前加水還原成肉醬就得
Thrive 得罐頭有幼貓罐,乾糧無分
其實罐頭成分一樣,只係會smooth啲易入口,貓識咬肉嘅話你唔使買幼貓罐
肥美絲 我隻貓今朝一起身就前足行唔到 行路仆下仆下咁
唔知係咪扭親,但佢又好想跳上跳落好有活力咁

我應該帶佢睇醫生定睇多幾日先
買咗啲汪貓星球畀主人 睇完excel發現好多不明嘢 好唔好畀佢繼續食
唔係長期食應該冇事既
但其實我睇過表都冇乜罐係岩晒標準
有d岩既但係主要係吞拿魚都唔係咁好,食得多會揀飲擇食(之前追post睇到係咁講)
汪喵成份都ok,同埋有國際認証我諗都唔會有咩大問題既
唔該巴打
我自己買新罐頭通常都食一pat
太鹹就掉咗佢唔畀主人食
估唔到喺呢度學到嘢
Btw 點先算長期
一星期兩罐會唔會算係咁
咁我又唔知我諗個零兩個月都冇事既
或者你一日兩罐唔同牌子
受傷唔係我範疇真係唔知
但過左一日都無無好轉要睇睇
唔該你 我試試先
想請教下依隻wellness core rawrev係咪同original差唔多?食得多脫水雞粒會唔會唔好?
因為前排original無貨轉左依隻 食到主子流哂口水

https://www.wellnesspetfood.com/natural-cat-food/product-catalog/core-rawrev-original-100-raw-turkey

就咁睇皮膚問題唔係好嚴重,無發紅皮膚乾燥有屑,但範圍好大,皮膚問題主要有2個因素,1係細菌微菌引起,2係過敏(當中細分蟲蝨,環境如對某啲化學物質過敏,或者食物尤其係免疫力出問題)

你要揾出原因先知要點做,但大方向都係身體抵抗力,食多啲有營養無加工食物,揀生肉或鮮食,魚油,益生菌打好個底

通常菌類影響醫就簡單啲,食藥同浸浴,但對腸胃有一定影響,所以飲食愈天然愈好,益生菌做輔助。神仙水只係稀釋漂白水,你可以用蘋果醋加水1:3膚喺患處,1日幾次,水比例愈少殺菌力愈高,但貓貓要受到

過敏要check,可以驗血,個有醫生指唔係咁準,最準係續樣試。食物除左皮膚問題都會屙,如果貓無屙應該唔關事。環境同蟲蝨方面只能盡量保持乾淨,用天然嘢清潔地下,將個影響減低

去過醫院其他地方都會令貓唔認得,喺屋企脫毛唔會,通常過幾日會熟悉翻啲味,但如果係一直都唔鍾意對方比較難搞

零食揀脫水肉粒即可,用鮮肉風乾而成無添加夠天然
加左脫水肉粒,成分分別不大
脫水肉粒好香口,可以當零食,無咩貓會抗拒
魚油益生菌果啲洗唔洗整碎?定就咁原粒得

皮膚果到 醫生有開藥膏 蘋果醋打底先再搽藥膏可以?

痾係指有時唔去貓砂盆到排便 係出面其他地方排 sor表達得唔清楚

同埋請問有無吸味啲既貓砂推薦?屋企人唔太接受到陣味

同埋點樣可以令到佢地同一個地方食野?今朝試左分隔兩個唔同位比佢地食 係明顯食多左 唔知關唔關罐罐事 關左罐k9

萬分感謝
請問肥美絲帶有無試過meowing heads既濕糧?
http://www.catiscat.com.hk/index.php?route=product/product&path=212_588&product_id=3388
同主子們轉左全濕糧2個月左右,3隻都可以話接受到但係好揀擇,特別有1隻16歲完全唔食好似KOHA果種糊狀同thrive/canagan果種肉絲,聞一下即走,好難搞,最愛K9但係只限雞鹿味
一直跌緊磅所所以都有d擔心始終都咁老
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞