貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
有一點唔可以忽略係水對貓嘅重要性
就算你揀到隻最靚嘅乾糧唔等如貓一定健康
水唔夠長遠影響腎功能
盡可能每日都有一餐濕食補下水
唔好以為貓自己肯飲就算
佢點飲都唔及喺食物吸收嘅水分多
如果經濟原因唔可以日日罐都可以針筒灌水
佢每日屙尿次數多又大督就可以嘞
無知一問:全貓糧係咪即係所有年齡嘅貓都啱食?

覆翻1001位巴打,無錯貓食唔需要分年齡
因為咩年紀貓都係食高蛋白質,中等脂肪,少量碳水化合物同纖維,唯一分別係後生食多啲,老左食少啲
之前個獸醫係咁叫我比kitten food
我對比完all life cycle 糧同kitten糧發現All life cycle個款仲好
唔該肥美絲

咁等我係張list度揀隻全貓糧俾兩個主人先 依家食緊wellness core
想問兩個月貓b打完針之後可唔可以轉糧?因為佢係舊主人到淨食rc,想幫佢轉一餐乾兩餐濕,乾糧轉食thrive,濕糧就轉流食thrive、k9同汪喵。
因為有fd話打完針後貓b比較虛弱,叫我等多兩個禮拜之後先轉。
係呀,打完針最好乜都唔改變維持現狀
轉糧都唔急於一時
佢哋個營養觀念建基於讀書嗰陣寵物糧廠商提供嘅知識:幼貓食幼貓糧,成貓食成貓糧,老貓食老貓糧,有病食處方,大廠出嘅糧係最好,唔使煩。

但唔會諗AAFCO幼貓糧個標準只係最低要求
一個符合最低要求嘅幼貓糧同高過標準嘅全貓糧佢哋都係會揀幼貓糧
其實除蟲嗰啲係咪真係唔需要滴 咁佢又可以食得好啲
因為啲藥平均一個月都60幾
另外啲疫苗有冇需要打 我見好多人頭一年打完之後都冇再打
Thanks 肥美詩
唔該曬~
我發現我隻貓仔對汪喵營養罐有個好奇怪嘅反應
每次佢聞完啲罐頭,就會做撥砂嘅動作
是咪佢覺得啲罐似屎味
佢又唔係完全唔食,佢有時候會一嘢清曬,但又有時候食兩啖就撥砂
到底大爺佢想點
有冇巴絲嘅主子都係咁
點為止多 隻貓一日屙得兩三次尿
一隻4kg貓,每日要飲最少230ml水,如果全乾乾,隻貓幾鐘意飲水都好難飲到呢個數,如果全濕糧,每日補30ml左右,加落d飯度就可以
我自己兩隻貓全濕+鮮食,基本每日都有5-8舊貓砂球,
當然有時餐同餐中間我會俾d湯呀,白蘿蔔俾佢地,果日尿會再多少少
近日對某生肉group板主言論好失望
我相信對付瘋狗症除左殺應該有更好方法
而唔係好似愚弄署咁做
每日百5個都無驗過有無瘋狗症啦
口口聲聲感謝神,但只愛自己寵物
真係退谷保平安
Follow 更有價值嘅raw feeding group好過
撥砂有留翻下次食嘅意思
嗰次唔係咁好胃口,或者食唔曬都會咁做
唔一定唔鐘意
會呀,人都唔可以食牙膏吧,而且好多對人無嘢嘅合成物對貓都有毒
盡量用廁所嗰陣關門
3個幾4個月貓仔
可以每日有一餐餵主食罐?
其餘時間長放乾糧
主食罐加水是咪好過餵貓糧?
唔該曬
我仲以為佢覺得啲糧有屎味所以搵砂埋咗佢
可以一餐又可以全罐
不過唔好放長糧了,唔夠衛生
又唔知貓貓每餐食左幾多
習慣左長期有嘢食會無左對食物嘅期望,易嘴刁

通常罐加水係指唔能夠全濕食情況下補水作用
如果餐餐罐頭加唔加都得,加水就唔好太多變肉湯咁,對消化唔好
貓b都唔洗放長糧?
有無好介紹?
感激
如果貓 想問wellness core火雞+雞+魚 定orijen 雞味 成分好d?
有啲罐罐入面會有少少魚骨,你地會唔會挑走佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞