貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
新手養貓想問下 放長糧其實係咪唔好 但係一早返工 屋企冇人又驚餓親佢
其實都係睇你隻貓貓幾大同埋有無體重問題. 我都係1-5要番工所以會乾糧一餐分糧長放(架離放水) ,然後夜晚就開主食罐加水比佢

利申:主子9個半月 美短, 依家3.5kg左右 都fit
唔該巴打,餵食分量係咪同平時一樣
跟返佢個feeding instruction一日分兩餐餵就可以 以big dog為例 4kg嘅貓係一日一包
2-3個月咋 仲係食緊濕糧 諗緊返哂工冇人點算
定慢慢開始轉乾糧會好啲?
我果隻有時都係,佢想係出面疴時如果發現我望到
仲會死死地氣咁走返入個砂盤疴
一樣
佢知你望住佢又忍唔到就死死氣去返砂盆
完全理解唔到佢諗乜
你都係2隻貓? 屋企人懷疑佢係咪想爭地盤
好想解決呢個問題
貓貓今年五歲,今日又睇完醫生..
第三次有尿沙、屙血尿、要食處方糧了........

本身食開渴望
唔通真係要認命、轉食處方糧?
我係兩隻呀,但唔似爭地盤,因為年紀都大
同埋完全冇其他競爭情況
佢係以前試過有一排,屋企一日得好少時間有人,沙盤清得唔夠密
佢嫌污糟就喺出面疴,試過一次就十年都戒唔甩
如果屋企真有大半日時間冇人咁可以點算
地下有冇清乾淨啲味?
有冇噴埋嗰啲pheromone blocker清潔劑?
有冇轉過砂盆/貓砂?
唔需要轉哂乾糧
你真係怕佢晏晝會餓咪放一餐分量乾糧囉
就算係細貓都應該訓練冇長糧
放長糧佢地有機會會因為悶而食多咗嘢
而且難控制佢作息

我嗰隻五個月大 已經係早晚一餐+夜晚十二點有半餐
咁樣我校得準佢食幾多嘢 同半夜唔會嘈
有轉過盆同砂
未試過用嗰啲專用除臭劑
啱啱即刻買左枝 希望有用
有機會係唔鐘意隻砂or個盆
不過你睇吓支清潔劑有冇用先啦

同埋砂盆可能洗得太密 會洗走佢啲味
清得密應該都夠
有無人食緊primal凍乾牛加salmon ?

岩岩買左包開完覺得呢包啲凍乾好硬係咪正常?之前食其他味係偏軟啲酥啲 呢隻味meet開個陣硬好多 實好多 但見佢best before係2020 聞落又好似正常味咁 唔知佢係壞左定真係咁
餵左生肉你仲有無餵普通乾糧
冇啦 要餵生肉就全生肉 唔好中間有一餐半餐餵返乾糧或熟肉 因為生熟肉撈埋腸胃消化會冇咁好(當然一開始轉食另計)如果一日有好多時候唔係屋企驚佢餓可以放低凍乾 都係生肉 不過好貴 (我依家屋企有k9凍乾以防我唔記得解凍 但係平時都係全濕生肉)
個半月貓仔餵邊隻BB糧好? wellness ?
我見原本果個人餵緊隻 HERZ 三文魚
好似唔係for幼貓
想轉一隻
寵物用會好貴
買bb用就得,相同嘅嘢平好多
個半月貓貓個肚仔有啲啲脹
昨天第一次
我見暫時未有大便
有啲膽心
無用過
自己用緊白醋去尿味
1/4茶匙好夠了,分2次,或者一日一次1/8
幾多日一次睇貓貓情況,你一開始試下隔日有無效果先
同埋要配濕食比,唔夠水反而會便秘
即係一包可以分兩餐食?
心理問題得主人你自己可以解決到多啲陪佢令佢將注意力放喺你身上
天然啲方法可試洋甘菊乾花放入小玩具,同抗焦慮藥物類似,減輕壓力
要長期食,益生菌會死,佢腸胃如果唔能夠自己製造足夠益菌就要補,幫佢消化吸收營養
當佢成個消化系統都好翻好多時就未必要食好密,隔幾日一次都夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞