貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
唔該哂你先
佢今日完全唔肯食啲處方糧
又好無精神,頭dup dup.....
唔食又無得打針。唉

汪貓星球罐頭睇過都好似幾好,希望佢食啦
你有無同舊嗰包對比成分?
白點有機會係啲油脂凝固而成,味道口感都可能有影響

Canagan碳水高啊,你揀啲低碳嘅糧穩陣啲
碳水嗰欄無紅字你揀定幾個牌子,之後睇下價錢同易唔易買到,應該收窄到範圍,通常之後係細睇成分,諗唔點再問
有冇性價比高推介 都可以試下乾濕一齊
好彩問一問 襯貓貓轉糧 轉隻好啲

唔該曬!
各位嘅貓貓有冇食開離胺酸 L-lysine?
最近隻貓支氣管炎google 左一輪,話隻貓就算好返,一轉天氣就好易復發。

話食呢隻L-lysine 可以增強免疫力?有冇巴絲打嘅貓有食開?效果係點?係邊到買?咩牌子好?

又見Facebook 有人話隻貓會食下冬蟲草丸黎保養,其實有冇用?
一盒都好貴!有用我當然捨得,同埋我唔敢亂咁比。
貓都要食冬蟲夏草?
唔好玩啦
唔好睇咁多facebook睇壞眼
我隻食個時Cancer手術完
之後食雲芝
最近一年驗唔出有癌停埋
平時真係無乜需要
我果隻食普通低碳主食罐(汪喵+nv),初時要灌,慢慢自己開口食
由病到差啲死,到4個月後停左針
醫生有開處方糧,我一粒都冇比佢掂過
食開Wellness Core 原味
但佢近排斷晒貨 所以順手就想轉食第隻
想請教下 有無邊隻更好可以推介
同埋都想問埋凍乾糧推介
感謝
我見天下貓貓重有賣呀,咁快斷曬

我暫時都係會推薦thrive,價錢係會比core貴成倍,但成分亦好好多,可惜devoted 無再入。相對上高蛋白質糧食得多同轉食初期都好易軟便,要有心理準備同食益生菌

Dr elseys 或wildcat 係近期同thrive 同level嘅糧,不過前者真係貴得劑,唔知你budget 如何

有啲次選又唔係特別平廢事講了,你睇到啱嘅再問都得

凍乾牌子上分別唔大,只係個人覺得無加人工營養素好比較天然,個表有寫邊啲係加左,最後都要睇貓鐘唔鍾意食
多謝你回覆先
天下貓貓得返細包賣 大包既斷左貨
另外我去左其他網買 都打返電話比我話代理無貨
應該要6月中先有
之後係咁睇個excel
本身都諗住買thrive但佢真係超高蛋白質
驚一下轉太高唔適應
加上只買一包既話 會唔夠錢免費送貨
所以最後買左wildcat
見你呢個回覆有寫到佢係thrive同level就安心晒
宜家只希望佢肯食啦

由呢個post(1)就有追過post
但追左兩個之後就都無再追
琴晚睇晒(5)呢個post
見到你話食幾好既乾糧都唔會好得過食濕糧
睇黎都要慢慢轉全濕先得
早晚一餐
想問一下肥美絲打,我睇妳個表Vital Essentials 凍干雞肉餅有2x%碳水化合物,但隻凍干本身唔係無穀物,點解咁都咁高?因為主子好鍾意食呢隻,所以有d擔心
接左朋友隻主子嚟養左半年,本身佢就食開Avoderm隻乾糧嘅,

近期做完research呢隻糧d成份好似麻麻地,

所以買左Orijen比佢,點知佢好似唔太願食

而家應該繼續比佢試Orijen定係換番之前果隻好?

平時主子都係犯賤開,罐頭又唔食,鮮食又唔食剩係食乾糧同零食
新手養貓一問,最近領養左兩隻小貓,約兩個月大,原義工係餵開almo nature罐+rc乾糧+雞柳,我上網睇就發現原來almo nature唔係主食糧,所以而家想幫兩隻小貓轉thrive,係咪需要溝舊糧慢慢轉?同埋約左六月中打第一針,爬文見打完針唔適合轉糧住,我應唔應該而家轉?🙏🏻
我嗰隻三個月大嘅貓 都係食hills乾糧 之後直接轉濕罐 有反覆軟便過 不過都大致成形
近排食埋凍乾生肉 又少又實身又冇味
好神奇
我爬文都有見人話食thrive有軟便,如果我一轉糧有軟便問題應唔應該堅持用新糧?
應該 真係痾漿糊爛屎再算
佢肯食應該食到佢穩定
或者試吓凍乾生肉
我有隻貓cat flu底, 一轉天氣就會打乞嗤流鼻水眼水, 長食lysine都唔得。 而家改食蟲草有好轉, 我買cheap cheap cs4, 一日一粒, 上次慢0特價4xx有兩盒, 圍返$100左右一個月唔使睇醫生食藥都喺返度
食緊oven baked 雞魚味
一日兩餐 一半乾一半烚雞柳
見佢唔係太肯食d糧 成日fing落地
想試下轉wellness core比佢試

利申9個月大美短仔
btw 有冇人會幫自己貓貓沖涼? 你哋用咩沖涼product
餵凍乾唔會都有飲唔夠水既問題咩?
會浸濕先餵
隻凍乾啱口味嘅話 多多水浸落去都舔哂
到底3個月大嘅英短應該每餐食幾多
有人話20g有人話80g
大家一般俾幾多
碌碌下ig見到廣告

https://instagram.com/dogcatstar2018?igshid=1cf83thwb1k4g

留低返屋企用電腦睇下成份先
份excel其實有
我兩隻都食緊,13歲都好生猛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞