貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
佢生黑頭
唔關隻糧時
有時食剩係下巴啲毛痴住又理毛理得唔乾淨就有
protein 得8% 唔可以當正餐食
一餐只少要25% protein (根據AAFCO)
一包撈乾糧食就得 當topper
成份唔係唔得
但肉含量少 得14%真係肉
其他肉冇列明可能只係derivative 姐係牛肉味, 唔係真牛肉etc.,
1.02kg 姐係可能得100g肉
最好揀啲罐罐寫唒ingredients percentage total 等於100%
例如: chicken (74%), chicken broth (20%), cheese (5%), rice (1%)
佢嗰個濕糧嚟㗎,要同AAFCO 咁計dry matter
8%÷(100-81%水分)=42%蛋白質
成分無咩唔正常,而且加左維他命礦物質,係complete food 主食罐

你舉嗰個例子9成係副食罐,applaws 嗰啲因爲好少主食罐會加飯
纖維粉目的係幫助腸道蠕動,減慢食物消化從而吸收大便多餘水分,減輕腹瀉,係短期措施,唔可以用嚟長期治療軟便,應該揾出令佢軟便原因

過量食會影響營養吸收,腸胃長期overworked 處理纖維又會增加巨結腸病,又解決唔到根本問題
其實真係唔多識睇個表
隻美短8個月,近排開始唔係好食罐罐,有無咩牌子既罐罐推介?
15歲貓上月確診腎衰竭,搞兩搞終於settle 好

家陣獸醫要求食腎乾濕糧(食緊hill's 吞拿魚+蔬菜味濕罐),但係好似話唔係幾好,

想睇下大家有冇推薦(果凍/moose 隻野比較肯食)
第三頁有乾糧排位呀,因為每個人考慮因素都唔同,除左成分重會睇價錢,買開嗰間鋪有無等等,唔知你睇重啲咩好難推介唯有叫你自己睇排名,睇下接受到邊隻

好似我嘅話會睇碳水高定低,only會揀thrive,ziwipeak 呢啲,但好多人唔識點同貓轉糧就會食到軟便,因為乾性蛋白質高,一屙軟又會急住想要轉第二隻
尤其你隻貓食開rc⋯⋯太低質,如果轉呢類高蛋白糧真係有排屙

所以準備好益生菌,消化酵素同耐心先轉

轉咗糧做best breed 之後下巴黑色點點多咗 又好似紅咗
關唔關啲糧事?定係個碗污糟?thanksss
貓咪 :3kg 8個月大英短
請問一日餵一餐罐頭 其餘兩餐餵乾糧,
通常一罐85g - 100g ,每次餵半罐 夠唔夠?
食淨左個一半放雪櫃係要放冷藏格定冷凍格?
一罐開左最多可以放雪櫃幾多日?thanks!
同問

不過係外國..無thrive
後補 我隻野唔多食instinct
再補:tiki又唔識咬 想殺左佢
肥美絲 第一次黎報道
養緊兩隻貓
一大一細

大 細都有梨形蟲 keep 住食益生菌

唔知係咪因為食完primal 生肉就有蟲...

大食緊hills 腸胃糧 (之前食orijen 同 primal dry freeze)
細食緊 wellnesscore 幼貓

因為大食果隻腸胃糧始終都多碳所以想轉番無穀
同埋細果隻又差唔多可以轉成貓糧

想問下有冇推介?見你話orijen 同wellness core 既價位其實可以買更好唔該
Nurture pro主食罐有冇巴絲試過?
Excel表冇
想請教肥美絲
我有3隻貓,2隻16歲(一隻從來未見過佢食乾糧但係鍾意食罐4kg,另一隻乾濕都食,但係罐淨係肯食魚,都係食半罐就停,俾雞連lam都唔lam),1隻9歲(肥 6.8kg,可以話咩都食,想同佢減肥),上手主人一直餵開hill's hairball control乾糧放長糧,如果罐都係食開mon petit金裝

想轉隻好D既乾糧同定時餵,朝早放低一餐,但係驚隻肥野會食哂2隻老既野食
其中一隻16歲除左魚罐唔肯食其他,就算魚都係食半罐就停,點可以令佢食其他,定其實佢肯食魚罐就算,都已經咁老
我隻貓都係 食緊處方糧
11歲貓貓應該食咩好 有冇好推介
主子食開addiction 三文魚味乾糧 想轉下其他牌子 想問有冇推介
主子好奄尖 之前換左thrive俾佢 但係佢唔肯食
我明白你講既意思,我之前都因為隻貓軟便既問題帶佢去睇獸醫,獸醫話佢腸無菌,貓貓好健康。

佢假設左兩個可能性,第一就係食開果隻糧轉左配方,佢腸胃唔適應,要轉糧,我而家轉左第二隻糧佢都間中有軟便。

第二個個情況係獸醫講左個學名,我唔記得,係類似講貓腸入面缺乏纖維,如果食完無軟便就可能係果個問題,佢開左啲纖維粉俾我返屋企溝糧,食果掛啲便便真係一條條好靚,我地都有問過長期食纖維糧會唔會對身體唔好,獸醫就話唔會有問題。

我只係厭纖維粉用既時候太麻煩,濕左又搞到啲糧黐實哂,先諗下有無纖維糧代替
想問問
一個星期前接左2月16號出世既英短仔仔翻屋企,咁本身佢就食開royal canin既幼貓糧 想幫佢轉做K9濕糧 應該等佢大d先轉定而家都可以轉? thankyou
之前上嚟問過 本身食開royal canin想轉糧
最近買左oven baked比佢試
點知佢揀番哂d新糧出嚟唔食 仲要fing落地...
有無咩方法tum佢食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞