貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
餵生食有咩地方要注意?
冰鮮肉可唔可唔煮就比佢食?驚唔驚貓生寄生蟲的呢?
想問下如果2個月既貓有冇邊隻中等價位罐頭同貓糧推介
第一次養貓 爬左文都唔明
Thanks!!
肥美絲 請問下有無方法可以改善隻貓食罐頭嘅時候
會伸手去抓碟入面食物嘅習慣

肥美絲 想問下汪喵出左隻幼母貓罐 想問下如果2個月貓貓應該食幼母貓罐定正常貓罐好呢?
幾時先為止係老貓?老咗照食wellness core 好唔好?
肥美絲你好
我6月會有兩隻3個月大嘅英短小bb
貓奴新手 稍微追咗下post

https://www.pethaven.com.hk/index.php?route=product/product&product_id=878

見上面有介紹wellness core幼貓糧
想confirm係咪上面條link嘅

https://www.hapet.com.tw/im/21399/wellness-ss-can

另外,第2條link係有關於wellness signature 貓罐頭嘅
見到肥美絲你話唔好俾咁多吞拿魚貓貓食
想問下邊幾種口味會較好?
想幫隻貓增肥有咩辦法 佢瘦到個肚粒哂
明明每日食緊兩個罐,我想問如果每日兩個副食罐係咪對貓好唔健康?
最好同肉鋪直接訂急凍,起市都有急凍買,但你唔知會唔會有人拎完又唔要周圍擺,轉頭職員放翻原位
急凍係防止細菌快速繁殖同殺蟲,冰鮮唔知解凍左幾耐可能會好多菌同蟲,安全計唔好比冰鮮,或煮熟先食
即係咩range一個月會有幾個錢買糧?
呢咖睇左汪喵既幼貓罐罐同wellness core幼貓糧
想問下有無差唔多價位成份又好d既還是咁樣都唔錯呢?
唔該曬你
唔好意思
請問可否解答下#656
睇過成分同98%條line差不多,主要係質地再滑啲幼貓易食啲,同加左少少話對身體好嘅成分,但睇過資料話實際又唔係好有效,如果唔係貴好多可以買嚟食
新手留名
起碼到12~3歲以上先叫老,貓照顧得好到呢個年紀都可以好活躍

老中青嘅貓喺食嘢方面無大改變,都係食肉,主要係老左消化能力弱,食量會減少,更加要食易消化同吸收嘅嘢(即係無加工食物,如鮮肉,優質動物性蛋白)
另外食乾糧少不免會因為身體脫水腎受損,要多食濕食會比較好

我嘅睇法係老貓要多啲留意腎臟變化,盡可能唔再食乾糧,多補水,可以揀低磷罐,蛋白質要來自肉類,愈少植物蛋白對腎臟負荷愈少
副食罐營養唔均衡,長期營養不良梗係唔好
要食主食罐,可以揀脂肪高嘅肉醬類好好啲
Core幼貓糧係呀
基本上除左魚同海鮮,我咩肉都會比貓食
你唔好買死一隻味就得,怕隻貓剩係食1-2種肉唔夠多元化
thx,想再問多少少

幼貓糧大概食幾耐就轉成貓糧?

一直食wellness core嘅幼貓&成貓糧可以嗎?

主食罐大概隔幾耐就轉個口味俾貓食?
係HKTV買左thrive吞拿魚...
但屋企隻貓唔鍾意食...平少少賣...有冇巴打有興趣?
另外仲有一pack Canagan chicken ham...佢都唔鍾意...
tg傾 @robin813
咁嘅配搭可以呀
汪喵喺台官網直接訂?香港買好貴
官網買細罐個價大概$12-3,可以買多幾多牌子,instinct大罐 ,thrive成箱買,koha,k9大罐
次選holistic select 大罐裝,country natural, fussie cat 金罐, animonda 絕育貓或carny

乾糧3個月轉下牌子,不過同佢差不多嘅都偏貴
我係台灣訂過黎訂左一覺
好驚佢唔食
但其實2個月係咪一定要食幼貓罐??
唔該曬肥美絲 咁我2樣都買d
自膠 麻煩曬肥美絲
https://www.facebook.com/frankie.liu.1989/posts/2295912183788882
Nature’s variety 有蟲,餵開呢隻糧既小心啦
仆街餵緊同一款味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞