貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
最好定時餵食啊,無辦法之下長放凍乾都可以,因為無水分可以擺耐啲
通常都係入屋沖下,之後唔使再沖涼
我所知嘅係打針前後唔沖得,驚會病(打針係將病毒打入身體去製造抗體,身體會弱啲,沖涼好易冷親,抵抗力下降就好易病)
唔該哂肥美絲
乾糧要落肚後慢慢發大先會飽肚,好易食多左都未識飽,所以你一次過比曬會易食濟,亦都加重消化系統負荷
咩年紀嘅貓最好都定時餵食,等個胃有休息時間

我啲貓2-3個月入屋係3餐一日(屋企有人餵中午)
以你情況可以試左每餐食15-20g,每日3-4餐
多過建議分量都可以,因幼貓發育中
最主要睇貓食唔食到同消化點樣
唔該晒肥美絲
兩個鐘前接左隻貓B返屋企
食左少少罐頭,我同佢玩
唔知點解佢會伸脷出黎喘氣
之後佢趴左係度,冇再伸脷,但個肚係咁郁下郁下咁
姐係咩意思
之後我餵左條CIAO佢先食,過左陣痾軟便,
又未到爛,但都幾濕潤下,不過都成形既
玩得太勁回唔切氣
我隻貓玩得太顛都會
貓係爆發力強但持久性麻麻地既獵人
咁就好我都即刻停左冇玩
想夾見佢官網而家有得買
想問下,星期六晚接左貓仔返黎
佢當晚痾左軟便,唔係爛屎
同埋一次小便

星期日我開始打開籠比佢周圍行,不過佢都好似好驚青,走左入梳化底
但撩佢玩佢又會出黎玩,跟住都肯比我抱,感覺開始熟識環境

但個問題係,星期日有睇住佢食野,我仲有比少少罐頭佢食
佢有小便,都幾大篤,但冇大便好驚佢係咪腸胃有咩事

我睇過梳化底都見唔到有便便岩岩撈下個盤又冇野,尿都冇
3-4日無屎你先再擔心有尿就得
最近隻貓唔知咩事
食開既罐頭好似食厭左咁
連平時好中意個d都食得好少
但係同佢試新罐佢隻隻都唔so
肉絲肉醬都試過。。。。
有冇人隻貓試過咁
我真係好想捉住佢問佢究竟想食咩
唔該晒,我仲以為食過野就每日都會有
岩岩佢痾左兩條靚便
絲打平時有無得閒自己煮番1-2餐比貓食,如果有可唔可以share下,等我得閒都整番餐比隻衰野
想請問各位知唔知道邊度有wildfield雞鴨味貓糧賣?買開嗰間鋪頭無貨,唔該大家

依家試緊呢隻糧 上網睇又無乜人講 無評價

但我d貓都肯食 有一隻直頭搶住食 屎深色左小小

軟硬正常 我都想試埋 oven baked

oven baked係咪無試用裝
我個兩隻都係
以前明明好鍾意食NVI,依家食兩啖就走

我有諗過關唔關天氣熱事
熱得滯冇胃口
如果係簡單副食可以Follow台灣好味小姐個page
呢隻成分唔好,有其他牌子就快啲轉
罐頭要多幾個牌子同口味輪流食㗎
長期食一種會食厭,你只會愈嚟愈少選擇
有跟佢整過 少少牛油前雞肉同蝦肉,之後放落滾水再加隻生蛋就變左濃湯 不過我無佢個d鮮食調味粉,唔知營養會唔會差d, 同埋上網見人講貓唔食得蝦,但佢又教煮假
佢啲調味料係吞拿魚,唔加好過加
海鮮一嚟唔係貓主食,二嚟易受重金屬污染食得多對腎唔好,三嚟有鹹鮮味,易上癮,如果唔係成日食其實無乜大問題嘅

如果要營養均衡鮮食買蘇菁菁出嗰本『貓咪這樣吃最健康』會好啲
我而家主要係三四隻牌子口味輪住食
我都有同佢試新罐,想搵隻佢岩食既keep住買
最衰試親新野佢都唔中意我都冇晒佢乎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞