貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
呢款都係晌馬莎見到,成份得唔得呢?咁岩見佢做緊特價,$11一罐,買四送一

[img]https://na.cx/i/qVAxvFx.png[/img]

呢個係羊味
我見11蚊嗰隻嘅成份有少少唔同,有落sugar syrup,我唔肯定對貓好唔好。。。
所以我買咗15蚊嗰款,主子都幾鍾意食
我兩種都有買
兩種都幾鍾意食
多左15 g 都會清碟
sugar syrup 係咪都係唔好
係咪買返15 蚊嗰隻穩陣d
唔該晒你呀肥美絲
耳仔入面可以照用以上野抺?
我跟你之前教個方法餓佢一餐隔左一晚就轉生肉
佢啲屎係比食罐罐時實淨啲,但會舊舊唔係一條條
同埋佢啲屎帶少少血
咁係咪腸胃敏感?照每日比益生菌觀察住先?
同埋魚油應該幾多日一粒咁?有冇邊隻介紹?

麻煩晒你第一次接觸生肉糧乜春都唔識
我都唔肯定貓食唔食得sugar syrup
我google就見外國有啲網就話糖對貓唔太好
穩陣起見我都係買咗15蚊個款
不過15蚊得兩隻味揀,冇11蚊個款咁多選擇
但11蚊包裝嗰兩隻味我隻死嘢都一開就清碟
反而15蚊雞味無食得咁快
絲打請問貓貓依家啱啱好6個月
4餐入面3餐 orjien 紅肉乾糧 8點鐘一餐兩條雞胸肉or 雞蛋 請問夠唔夠營養 因為之前喂wellness core kitten 罐 屙到仆街成條尾都係屎 唔敢再喂罐頭
呎隻我見佢有加到糖漿,應該唔需要加的
你間中比算了
如果唔想貓食糧 我應該點煮野俾佢食
耳仔可以呀

生肉少纖維,一舊舊好正常啊,屙唔慣會屙損patpat ,可以睇定啲
間中可以比洋車前子粉補充纖維,屎會長修型,無咁易便秘,重可以排毛,但記得水要比足(如加排毛粉喺生肉時加多少少水)

魚油方面如果係腎貓或有病時通常一日一粒,保健就好自由,幾多日一粒都無所謂睇需要,我通常一星期2粒左右
留個名
肉醬罐多脂肪食唔慣都正常,可以加消化酵素輔助
不過wellness 好多條line都有加卡拉膠,對腸胃唔好,可以揀無膠質嘅罐
蒸雞或剩蛋無加營養粉只當副食,如果唔多全日食量20%都可以,所以當絕育後轉2餐就唔可以長期其中一餐剩食雞
簡單就餵生肉,肌肉80%,內臟10%,骨10%
跟比例準備就得

麻煩少少煮鮮食可以睇蘇菁菁本「貓咪這樣吃最健康」,好啱新手睇
但係剩食罐頭同乾糧唔係冇咁健康咩?
肥美絲 我真係餓左佢兩日 但佢今日食左兩啖又放棄
我聽日其實係咪要餵返佢食開既野 例如乾糧
咁睇嚟都係買返15 蚊嗰隻
難得搵多一隻牌子隻衰野肯食
佢肯食已經有成效,好過真係一啖都唔食嗰啲
照樣每餐都餵,比佢知得呢種可以食
你而家比翻乾糧,佢會認為忍下餓就有得揀食翻鍾意嘅嘢,下次先再轉會更加難挑食就係咁嚟,佢主導左你餵咪比佢
謝謝肥美絲
我發現我餵生肉後佢啲屎真係無咁臭但個口好臭,
以前食罐, 脫水生肉, 風乾個口都冇臭, 大家有冇呢個問題咖
係既多謝肥美絲
我成日都唔識買邊啲係主食罐罐,邊啲係副食
有啲人就話副食罐罐就濃味啲但唔夠營養
咁我買kakato 啦成份好簡單,但又見人話貓要吸收牛璜酸先夠營養

唔識買

睇完貓餅個list先發現之前獸醫開畀隻貓食嘅豆味d/d糧係唔建議買 我對貓們唔住呀
好在有你個list!!!
想問隻貓依家就9個月大,係咪一歲左右開始轉成貓乾糧?
同埋想問巴打們你地一般乾糧同罐頭比例係點 幾多餐乾糧先會食一次罐頭? 養貓新手勿屌
為返10蚊唔洗有100g
罐黎講都平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞