貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
無完美嘅罐嘅,而且都要睇隻貓食唔食
基本上低碳無卡拉膠無k3已可以揀
另要常常轉下口味
除左k3 唔好簡 仲有無咩要注意
好似得k3 一定係有害?
好詳細唔該晒你先 同埋仲想問下餵生肉係咪就要固定每三個月體內除蟲? 4度格係可以存放24小時? thanks
呢排轉左wellness core幼貓糧
但呢2日發現包糧有蟲 米白色好細條
有冇人試過買wc有蟲
你係邊間買架我聽過幾個人係同一間網店買wc都話有蟲
唔知你係咪同一間
係太子meow meow買
搵左幾間都冇先係嗰度買
仲要餵左個幾禮拜先發現
主人唔鐘意食肉醬罐,k9 汪貓買左都唔食,只鐘意食thrive
我睇完都呆咗,唔明點解可以講得出咁嘅說話,真係事不關己,己不勞心。
請問兩個月大貓仔可以食罐頭未?
thank you so much for this post!
屋企有兩隻貓,11個月仔同6個月女,貓女1個月就接佢返屋企養,本身個主人餵Royal Canin 粉紅色嘅幼貓糧,我驚佢唔舒服就無轉糧。屋企本身隻貓聞到咁香又食埋一份,唔肯食本身嘅糧。
後尾見細貓大咗,上網check完話ovenbaked唔錯,就轉Oven-baked嘅雞魚配方幼貓糧俾佢地食,再每日開ziwipeak唔同味嘅罐頭加水俾佢地食。佢地好鍾意ziwipeak罐,ovenbaked糧就完全唔肯食,所以轉咗Orijen 無穀物雞肉貓糧俾佢地食,同埋繼續俾佢地食ziwipeak罐。
轉咗orijen之後糧就食得好多,但兩隻嘢瘋狂屙爛屎,一開始係軟便,後尾直情屙液體嘅屎,不過全部顏色正常。

想請教樓主有咩建議,唔係好識揀糧,好擔心兩隻貓
我試過罐罐,兩隻貓會清碟但個樣唔多鐘意
最好比罐頭時都比貓奶佢飲
絕育後同佢轉咗做2餐
屋企人成日驚佢唔夠食咁

喵喵叫 因為肚餓
周圍咬嘢 因為肚餓
成日瞓 因為肚餓

好似啲老母覺得乜病都係因為夜瞓咁

不過都想問點知佢係咪肚餓/夠飽未
因為佢都唔係餐餐清到碟
但佢又好瘦
啲人又話絕育後會為食會漲嘅
唔該咁食完罐頭洗唔洗隔一陣先比奶佢飲?定係食完罐即刻比都得?
有大約10罐k9 同汪貓罐,主人食厭左,有冇人要平小小賣,或可換thrive
汪貓罐幾錢?有啲興趣
要反屋企睇 大約6罐
好,睇下用咩方式交收
唔分開wo 同埋k9一齊賣
ohhhh, 主子淨係食開汪貓罐
而家幾重先?通常指絕育後肥係食乾糧放題多,正常食量下唔會變到好肥,癡肥對身體唔好呀,標準身型先good
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞