貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
岩岩肯食左十幾粒
衰貓肯投寒啦咩
佢係偏瘦果種呀

呢隻糧之前已經食過都幾鍾意,後來換左隻佢更鍾意既,但佢食到肚屙,所以比返呢隻
而家只可以繼續食呢隻

如果佢食果餐比多d有冇得諗
夜晚唔食,餓完,日頭比多d咁樣

唔該哂肥美絲
之前訂左啲weruva罐屋企主子完全唔食
有火雞同雞肝味 平放有無巴絲接收留tg
Tg wakaka213
第一次養貓,岩岩接左貓仔番唔太食野
貓仔2個月大,之前食開hills 幼貓糧擺長糧同烚雞柳。
睇左個excel見到hills 唔好,幫佢轉做wellness core 幼貓糧同濕糧
第一日晚比左 半canagan罐再加少少烚雞柳絲佢食,都食左一大半仲飲水。

淨低個半罐我放左入玻璃盒第二日早上拎番比佢食
解凍後加左少少暖水同少烚雞柳絲佢食左一兩啖就走左
見到佢有埋野食動作
到中午都冇掂過,最後烚左半條雞柳比佢先肯食野。
下就比wellness core 幼貓糧食左幾粒就走左

然後個乾糧擺到第三日晚都未食完,全日走左去食兩次都係食幾粒就走左

初頭以為佢唔適應新環境,但佢第二日已經自己肯走出籠
又玩又跳好活潑,又會痴埋黎,依家仲會自己爬上黎訓大脾
覺得佢都好似幾適應新環境
就係食太少,驚佢唔夠營養
本身都唔諗住放長糧,但見佢食咁少驚佢想食冇得食就一直擺左係到
有咩方法可以令主子食野
兩隻貓貓八個月大 兩隻都三公斤左右 呢排轉咗餵濕糧 但係連80g糧一人一半都食唔哂 乾糧又唔點食 好驚佢地唔夠飽
我隻貓好硬頸,之前喂開royal canin,諗住換啲好嘢俾佢,試過俾thrive同naturea佢食,點知佢唔肯食 每次都凈係食幾啖,可以點樣令佢食其他糧
之前食咩糧?轉糧痾係正常㗎,所以先需要益生菌幫助,而且唔會有『只可以食呢隻糧』
食物要多元化腸胃先會健康
佢鍾意食濕糧就比多啲佢食,而且佢都唔鍾意食雪過嘅肉停雞柳比曬成罐主食罐啦,佢需要好多營養尤其鈣質發育,得雞柳又無加營養粉唔可以長期當主食

另外除左肉絲罐,比多啲肉醬罐,脂肪多啲對佢發育會更加好,平常可以另外比下魚油

只要係主食罐就夠營養
絕育未?
你餵食方法係點樣?濕糧食緊邊隻?有無轉下其他口味?
轉糧不外乎餓佢(快見效但要夠狠心)同慢慢轉(浪費糧又要多啲時間),我上幾個post有講

睇你自己想點轉
早兩日岩岩絕完育 但情況都差唔多
買過兩隻日本糧 akika同aixia 一開分兩份擺係度 佢地就會食 有一隻食到2/3就會走 另一隻大食啲嘅就會食哂自己個啲再食少少隔離碗個啲 但通常都有淨
而家都係每日喂160g濕糧(兩隻) 再長放少少乾糧 驚佢地唔飽
岩岩閹完比人抖下啦 一開始係食少d
我估佢應該係對雞肉敏感呀

之前食清蒸雞肉都有屙,雞味既乾糧同罐都屙,益生菌一直有keep住比,一食k9牛就冇事,所以估應該係唔食得雞

而家食k9牛肉味呀,之前都食左包,之後轉左k9雞味比佢(好鍾意)但就一日屙幾次
(k9三文魚都唔鍾意)

牛味明明之前一直都有加水,但就唔食,呢幾日比乾k9牛佢又食,但咁搞法佢就飲少好多水

絲打Sorry呀覆左好長,但咁樣我應該點做

水量問題的話,如果一餐轉比鮮食得唔得,但k9係生肉,鮮食係熟肉,係咪唔好咁做好d
日本糧咪制呀好重吞拿魚,好彩你啲貓唔多鐘意,換過啲好嘅主食罐,換到啱口味應該會食多啲

如果係最近絕育又轉食中,胃口未必會好好,觀察下先
K9罐可以夾鮮食,凍乾就爭啲,始終當佢生肉計
但你鮮食跟咩食譜?純肉唔可以當主食呀
自己煮真係會健康啲,可以睇下「貓咪這樣吃最健康」呢本書,新手入門啱用

除左牛有無試下鹿兔羊呢啲?
我主人仲食左一段時間汪貓D罐添
佢係凍乾果隻呀

如果係咁應該keep住比凍乾定係轉鮮食好
因為生肉係真係一食便便就即刻好
但唔夠水又係另一個問題

之前都有睇過鮮食要配牛磺酸同鈣粉、魚油等等先夠營養

試過primal 兔肉,佢都肯食,但食得少少又唔食 而家都唔係好敢再買其他新野比佢食,佢一唔食就成包擺係度
呢個牌子愈來愈無信用,我只俾佢嘅益生菌我主子食,但都要考慮要唔要轉了
https://www.facebook.com/dogcatstar/photos/a.836411033087559/2258705390858109/?type=3&theater
出左聲明
我懷疑係另外一個叫「超越汪喵」既牌子搞事
佢包裝抄,成分幾乎一樣,最大分別係冇落海藻
所以一路都特登擺化驗報告0%卡拉膠,有冇咁啱呀
死啦仲有幾十罐未食 有無邊隻實惠少少嘅濕糧推介
我都覺,個名使唔使咁針對

雖然我隻貓都唔食汪喵罐,凍乾又食厭咗
但佢勁愛d小零咀,同有食排毛粉益生菌同魚油
呢單野真係好鬼
之前超越汪喵已經成日post份化驗報告出黎強調自己真係冇膠
間化驗公司同今次單野係同一間
仲有今次個主人話隻狗食左3個月,無精神、反應慢
講真大把貓狗都長期食寫明有膠既罐頭啦,會唔會咁呀
佢根本唔係應該驗罐頭先,係要驗隻狗先
單價細罐頭接受到幾錢一罐?
Thrive以主食罐嚟講都好平啊,成日有特價
平價之選animonda 絕育貓系列同carny
Fussie cat 金罐都可以,不過始終高碳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞