貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
我無整係因為其實好多罐都可以揀
原因係差嘅罐都好過靚乾糧
所以唔好在意一定要揀完美罐頭,你肯比濕食已經好好
揀罐3大原則:低碳,無卡拉膠,無k3
如果隻貓腸胃差就揀無膠(即係我常推薦嗰啲)

最大問題係你隻貓肯食邊啲,買多5-6款牌子口味,不停轉唔好比佢食厭
唔該絲打先
隻貓無啦啦唔肯食凍乾,汪喵同VE一啖都唔肯食,但AATU濕糧就清晒,點解會咁既,明明一向都食凍乾架喎,點算好?繼續照餵凍乾,唔食就收,餓吓佢?
我隻布偶女8個半月大,一定食野同便便方面都冇咩問題,
早晚食thrive罐(一直都係食雞肝味),一放出黎都即刻食晒,大概9點返工前會放D乾生肉糧比佢之後就出門口,好快都會食晒,便便都一日有一次。

直到上星期左右,比野食佢,佢開始唔係好食,要放一段時間先食,之後愈食愈小,便便就開始變到兩日一次,但佢又跑得走得好精靈,冇唔精神,除左食同便便其他都冇咩問題
想請教下各位
接左隻貓貓返屋企差唔多三個星期
仲有軟便
前主人喂開生肉糧加長糧
依家喂緊2餐乾糧wellness core+K9
1餐thrive+K9罐
有冇咩方法可以改善唔再痾軟便
之前有試過益生菌
但好似唔多work
利申:幼貓
餵緊凍乾點解會有主食罐嘅
本身無主食罐凍乾都係好易食厭,何況你有比罐咁香
絕育未?發情會無乜胃口
另外糧有無換過口味?
有無驗過大便?唔係食左杜蟲藥就得,幼貓好易患原生寄生蟲,普通杜蟲藥無效,轉換環境抵抗力差就會發出嚟

另外除左益生菌,有無試埋消化酵素?
未絕育,如果係發情無乜胃口會持續幾耐
糧而家轉左雞胸味都無咩改善
感謝肥美絲覆
冇同佢驗過大便
本身頭一個星期以為係環境轉所以先咁嘅情況
點知之後都係痾軟便咁
冇試過用消化酵素
有冇咩好介紹?
見到佢咁都好心痛
求救🆘
隻貓依家半個月大 我一直都喂開奶俾佢飲
但係有好多時間都要返工 所以會放低啲奶俾佢
已經叫咗老母幫我換奶 不過佢唔會 嫌麻煩

但係佢太愛錫隻貓 係咁俾啲人食嘅嘢佢 去飲茶會幫佢買外賣 牛肉飯燒肉飯任君選擇 仲有唔知咩魚魚肉
而且佢琴日自己屙屎屙左啲屎黃色嘅屎有水 懷疑喺肚屙

所以我極力反對我老母為呢啲野比佢食 始終佢仲細
但係我老母唔聽我講 仲話貓同男人一樣

究竟邊個先啱
唔可以餵人食嘅嘢
同埋你餵貓奶定牛奶
貓都係唔可以餵牛奶
半個月大總要餵人食既野,你想殺左佢渣ma
之前post過出嚟
貓糧資料庫(5)
https://lih.kg/hdLqHcX
#421 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
你呢款係puppy milk嚟㗎喎。。。
貓同狗嘅營養需要唔同,如果可以嘅話都係俾返kitten milk好啲

同埋貓無論如何都唔可以食人食嘅嘢,仲要係飯呢啲咁高碳水化合物嘅食物,同埋又鹽又味精,個胃幾銅牆鐵壁都搞唔掂啦,何況得半個月大嘅貓b

所以你要同你阿媽講清楚,要停止餵人嘅食物,唔係只會愛佢變成害佢
仲有最後一批罐,食埋就轉全凍乾架啦
點可以知佢係食厭咗?
就咁乾爭爭一粒佢又食架喎,好奇怪
我隻貓又係咁樣,全凍乾,兩個牌子唔同味輪住食,最近食慾大減,又係唔加水先肯食。
今朝試咗唔加水,又真係食返喎
想問下各位巴絲如果ot晏咗返屋企咁係咪會遲啲餵?
驚晏咗餵 第二朝又要好早食(因為我要岀門)佢會食唔落

而家夜晚嗰餐9點幾餵
遲啲份工有時可能9-10點先走到
如果自己住冇屋企人幫手餵咁點?
你隻貓幾大?

我會夜晚12點餵我個兩隻食多餐,唔係佢哋凌晨5 6點就會踩醒我,要我餵
就算我夜晚餵完佢哋第二朝都好好胃口
佢哋依家7個月大,都幾食得
8個月大,絕咗育
而家係早晚各一餐,朝早7點同夜晚9點幾

佢唔算好為食
驚如果太晚餵完第二朝會唔食
之後成個日頭太長時間又驚佢餓
8個月咁快食兩餐咁少?

我果隻又係八個月
半夜12點餵完 4點幾已經拍我要再餵
8點幾又拍多次
一日食好q多餐
不過每次都係1.3oz左右
絕育未?
我之前問肥美絲
佢話絕育後就可以轉2餐
我嗰啲5-6個月已食緊2餐一餐食一細罐頭咁上下嘅分量,慢慢重到4.幾kg就停

幾時餵無定,我翻到屋企就比,夜晚8-11點都有
朝早1-5固定8點,放假就8-11咁不定
佢哋習慣左我餵食時間,見到我醒左同放工就有得食

我只係聽過有啲貓太耐無食會嘔,呢個因貓而議,我3隻都唔會,你自己試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞