貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
唔好意思
想問下肥美絲打
主人食左兩至三次 (舊糧 Wellness core) 加 (新糧Wildcat Etosha) 之後
我竟然見到佢自己去飲水
但係之前只食Wellness core既時候 係無試過咁
想問下 佢自己去飲水既原因會唔會係因為Wildcat Etosha多味精/太鹹?
試左一粒
咬開 食到鹹味 再望下 係鹽黎
鹹香鹹香 味道係唔錯
唔怪之得我買返黎一開 佢大大啖咁食 平時食開舊糧反而唔會
想問下有無巴絲主人都食緊Wildcat?
貓貓 年紀輕輕 兩歲 心臟有事
唔可以運動太激烈 而加過肥
平時烚雞肉 同 比wellness core室內糧
醫生話要食 低卡貓糧 有無推介
定係wellness core室內糧都ok?
搵咗Thrive好耐!原來呢道有,仲要好似幾平
https://www.hktvmall.com/p/H6855001_S_THD002
hktvmall啲thrive罐轉咗賣家 貴咗好多
有冇巴絲試過毛肉毛求嘅鮮肉包?
我食過thrive呢類肉量高嘅乾糧都係有鹹香味
因為肉本身有鈉,愈濃縮就愈勁
你睇下個表鈉含量就會清楚,穀物豆薯鈉好低
試食貓糧
醫生講嘅低卡糧太籠統,點為知低卡?低脂即係低卡?貓減肥唔係靠低卡,係要減少碳水化合物吸收同時要餵飽器官,尤其你貓有病

所以要健康減肥無可能再食乾糧,點都減唔到
1-心臟病或食緊嘅藥會影響食欲,繼而流失肌肉,濕糧肉含量豐富又有大量優質蛋白質build up 肌肉,加上有適量脂肪,提高適口性

2-乾糧,尤其係所謂indoor 或減肥糧,除左低脂,重有大量碳水化合物,碳水化合物對貓健康有幾差有追開post應該知,又會影響蛋白質吸收,而且多餘嘅碳水化合物係會儲存成脂肪,相信係你隻貓肥嘅主因。本身高温加工食物嘅脂肪酸活性已經低,容易酸敗,再低脂會更加唔夠,會減低脂溶性維他命營養吸收,影響抵抗力同抗炎能力

3-優質蛋白質,蛋白質構成肌肉,心臟係肌肉器官,肌肉流失會降低佢泵血能力,所以養到隻貓得個肥字無乜肌肉係好危險,加上貓係肉食動物,對蛋白質需求比人高好多

高同優質蛋白,中等脂肪,少碳水化合物永遠都係貓減肥標準,方便就主食罐,任何牌子都好過indoor 乾糧,生肉/鮮食都可以,重健康啲

另外除左減肥都要食啲supplements 幫助下,魚油/磷蝦油,co q10同肉鹼等等
Dr. Becker 有飲食同supplements 建議
https://www.google.com.hk/amp/s/healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2019/01/08/amp/heart-disease-in-cats.aspx

Dr Ken Tudor 都有supplements 上建議可睇睇
https://m.petmd.com/blogs/thedailyvet/ktudor/2012/oct/feline_heart_disease_and_nutrition_part_2-28870
絲打,我隻貓依家CANAGAN罐都好似麻麻咁,由奇有雞既味道直頭食都唔食,睇到好似話Thrive唔錯,仲有無d高脂低碳既濕糧同埋乾糧推薦?佢偏瘦。
我隻貓一樣係麻麻地罐頭
勉強肯食k9 natural同thrive
不過近排轉咗ziwi風乾糧同脫水生肉糧primal / stella chewys
唔駛三邀四請先食
想請教肥美絲
貓每日幾多球同幾大球尿先理想?

我隻貓女食全凍乾 3kg
之前我一直係加180ml左右水俾佢(每餐90ml)
其實碗嘢係會多水到水浸咁
佢嗰陣尿量係每日3-4球
Size由拳頭到網球到乒乓波都有

呢排佢好似加得太多水唔肯食
同埋都見你話太多水可能影響消化
所以就減到100ml左右(每餐50ml)
尿量變到每日3球乒乓波
想知咁會唔會唔夠水
自從全濕糧後冇見過佢自己飲水
貓貓腸胃唔好應該食邊隻牌子乾糧好
上次睇獸醫話腸比軟硬,毛唔夠滑
想問下
我自己烚雞肉再溝罐頭WellnessCORE厚切雞肉火雞

溝多溝少 有無影響
長期餐餐都係咁餵 ok?
想問下
我隻貓1歲,如果budget只有$200-$300買邊隻乾糧好?
Thank
Thrives
我隻貓唔食ziwi風乾牛肉糧,擺左係到無郁過 ,訂左thrive隻吞拿魚罐希望佢食,另外今日買左幾罐daily delight,我想問係主食罐定副食,睇樓主d資料話佢係副食

我隻貓食開哩隻,愈大愈瘦,睇完哩個post 先發現唔係幾好 ,依家訂左dr.elseys隻雞肉乾糧比佢,請問係咪應該食返d高脂既?
其實唔洗聽sales講 用常識諗下都知 貓會唔會食生果 想佢肥翻食高蛋白少少
唔好意思
想係度問下你地用邊個網訂罐頭?
定係鋪頭買會抵啲?
屋企隻貓換牙仔
有冇啲幼貓罐係岩佢食
同埋想問隻貓屎忽好大陣屎味 係咪啲糧唔岩佢食
佢成日都飲水
兩年前開始追post 多謝巴絲打既分享,而家養到主人肥肥白白,d毛又滑又閃令令 次次睇獸醫都讚佢靚仔
係咪去獸醫做身體檢查
唔好意恩 阻住大家討論 想搭單問下有冇人知我隻貓貓下巴發生咩事?

開頭係細細達 宜家愈黎愈大達黑色野
應該係貓粉刺黎
要點先清到嫁?我巳經係咁用 貓用濕紙巾都抹唔走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞