貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
15蚊樓下比較好 我再睇睇多啲資料 唔該哂
如果每日雞肉南瓜(有少量飯撈雞汁)健唔健康
一星期一日食罐頭
唔好俾飯呀碳水化合物少得就少
南瓜都仲勉強可以當幫助化毛,但都係食好少好少就好
同埋淨係雞肉係唔得,少左好多必要既營養,會營養不良
如果堅持自己備糧食唔食乾糧
請問可以食咩
食左汪喵都一個月 罐同凍乾都食得好開心 仲好肯飲水 不過d 罐我見都有dd 肉絲係到唔係全肉醬
方便咪買罐頭或其他生肉糧牌子
有時間就自己煮鮮食,點加營養可以睇「貓咪這樣吃最健康」,無加內臟或任何營養粉嘅鮮食只可當點心間中食下

無飯家庭最啱自製生肉糧,有興趣要自己search資料清楚明白先好開始
呢邊有冇人餵生肉?
生肉糧邊款好
我唔敢自製生肉畀佢食
ME
平放一包全新未開MR RAW生肉 兔配方, 兩位主子唔食
https://t.me/sunairzoie
唔想掉左佢咁晒
轉左生肉貓貓d屎即刻靚左好多同埋冇味 真係好神奇 以前係臭到訓緊教都被佢臭醒
依家食緊dr b 但我養兩隻貓清得好快 同埋有d貴
想問下自製生肉既巴絲會係邊度買+有冇簡單入門食譜分享 我見貓谷d人會加d liver呀心呀生骨頭,呢d都係凍肉鋪有得買?

利申 無飯家庭 街市都未去過sorry for無知
想問下有無人會幫主子洗耳,驚見佢耳仔好污濁, 買左支洗耳液但唔識點洗? 唔該大家
自製生肉呢個要召喚肥美絲
我餵big dog, 都唔太貴既一隻貓一日一舊半左右
同埋自製要加Supplement同控製骨既份量
我數學唔合格都係買品牌算
@樓主
一隻貓唔貴既 兩隻真係有d貴 我只afford到一日兩包,一人一包,好驚餓親佢地
自製應該平d
試過兩餐生肉中間比少少乾糧佢地,d屎即刻又大又臭返 係大家都讚既orijin同wellness core,所以基本唔會再考慮乾糧

係呀 睇過好似要80%肉10%骨10%內藏
係點計直接同凍肉鋪講再叫佢切碎埋得唔得架
我都唔識
我都係兩隻呀 一隻自己6mo一隻幫ngo foster 1yo
但食完生肉啲毛真係好滑
佢地食既野都一樣 每人每日一舊半
Dr b無痾粒粒屎呀?據聞多骨
我冇比乾糧因為消化唔一樣 ,我少食多餐 一日餵4餐
食生肉真係有睇得見既改變 一開始我都淆淆地 依家返唔到轉頭
唔怕呀,係健康既屎,比乾糧痾既屎乾少少,d尿好大督
但未有改善口臭既問題 下次試下big dog先
我之前餵過 乾乾, 罐, 脫水, 凍乾
我發現食生肉個口係臭啲既.............
唔明點解啲人話會口臭有改善, 反而食罐罐凍乾個口冇味
我隻野食罐頭口好鬼臭
佢已經每餐食完都會飲水
我餵咩糧佢地都口臭 臭雞蛋味
應該關刷牙事
我未同過佢地刷牙
咁我幫佢地勤啲刷牙先
咁我都冇幫佢刷

不可能的任務
其實有冇人知到底食濕糧易肥定乾糧易肥?
我放長糧, 平均2日餵一次罐, 2隻主人1歲左右, 一隻4.5kg, 一隻5.7kg. 我驚5.7kg果隻再肥落去會唔健康
有冇巴打有idea點控制佢地飲食會好D
Core邊隻最好 如果雞味🐱🙏🏻
肯定係乾糧易肥
我隻肥貓轉全濕糧後,日日任得佢食到夠行開先收碟
完全冇節食,幾個月後都係firm左好多
屋企老貓本身食開nature's variety, 近排唔鐘意食仲嘔, 轉緊另一款畀佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞