貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
有穀物又有粟米,蛋白質同脂肪都好低,重未計當中有大量植物蛋白質,唔多得
咬指甲我嗰隻貓都會,佢清潔其中一part係指甲其他貓唔會

你多啲同佢眼神接觸,對望再慢慢眨眼,咁係同貓講我愛你如果佢同翻你眨眼即係信任你,陪養好感情先
晏就睇完 做左個放尿手術仔 留院3日 驗緊尿睇下咩情況
今日餵佢食Mon petit嘅湯汁零食嘅時候 想試下摸佢 俾佢超大力一野打落黎 勁痛
飲唔夠水有尿結石
唔想複發長遠請轉濕糧
食乾糧永遠唔會夠水,呢d錢唔慳得

我隻仔試過係砂盤五分鐘都屙唔出,然後好似崩潰左咁訓左係貓砂度
我個人認為乾糧係慢性毒藥黎
你地買凍乾有無試過淘寶買,我見好似平d
佢平時朝早食乾糧 夜晚食罐頭加水
係早2星期去左旅行 可能係壓力問題
如果係驗到有尿石都係轉全濕啦
我之前都係一餐乾一餐濕加水,好番後一兩個月又番發,轉左全濕後乜事都無
濕糧有七八成係水,基本上全濕唔會吸唔夠水
最慘而家獸醫話可能要轉食尿道糧
希望唔使轉
之後就俾佢2餐食濕/一係就直接轉生肉
之前醫生開果隻係hills s/d,用黎溶左d尿石
溶左之後我就轉全濕,而家食緊生肉
轉糧路程好慢長,加油
我果隻而家有結晶,我諗都應該要食一陣尿道糧
唯有之後慢慢再轉返濕
岩岩一歲就要做手術
Btw 唔該巴打
平放KMR 2nd step 奶粉
開左但係主人唔飲
平放animonda Carny kitten罐 黃x2 綠 x3
主人又唔食

t.me/sunairzoie
食嗰啲都係香港買啦
肥美絲:我貓依家8個月大,之前一直食開

呢隻,跟住發現呢度個LiSt後大驚,即刻轉左wellness core隻幼貓糧,但佢即刻唔係好食,可能朝早到夜晚前都係食得10粒8粒,仲要無屎柯左一日,應唔應該繼續由佢餓下餓到食?仲要我隻仔平時飲好少水,夜晚食家都轉左濕糧比佢食,都係無屎柯。佢平時d屎都係一粒粒,有一兩粒仲好啞色(灰灰地),請問會唔會好大問題?謝謝
想請教下邊個網或者邊間實體店訂貓罐會比較平

有食就唔驚啦,你唔餓佢就唯有慢慢轉,唔知轉到幾時
灰色便似腸胃菌叢唔平衡導致消化有問題,你要比益生菌

大便次數方面,對貓嚟講食得多穀物纖維就會屙得多,相反食得肉多會屙得少
樓主,我隻貓今年4歲,哩兩年唔知點解瘦左個肚凹左好多,但佢每日早晚都食一個罐仲一直有擺長糧係到,依家乾糧食緊Fromm,想幫佢轉,有無介紹?
想隻貓肥返d乾糧應該Dr. Elsey’s / orijen好?
一直餵開個隻fromm原來幾高碳

濕糧哩排餵開canagan, 佢好鐘意食魚味,雞味唔食 但發現原來唔係好高脂

有無邊隻高脂低碳罐頭介紹?
請教一下 我屋企兩隻4.5個月大貓b 依家食緊rc隻kitten
睇完個表同埋發覺rc太油 想換過第二隻
咁細個既貓b轉邊隻會比較好 thanks
長肌肉要蛋白質高先得,脂肪都唔可以太低
Dr elsey ‘s 雞味,orijen 太多魚肉,會有重金屬問題

大部分肉醬罐都低碳高脂,如little big paw, k9, aatu 等,ziwipeak 例外比較高碳
消瘦怕係有慢性病令營養吸收唔到,而且到4-5歲都應該驗下全血了解身體狀況,建議睇下醫生做個身體檢查驗下血

罐食緊咩?夠卡路里又係主食罐基本上唔使再食乾糧(放長糧重有衛生問題)唔會點瘦,通常都係keep住體重

Formm大部分口味蛋白質唔多難build up 肌肉,你喺grade A嘅糧揀會容易啲

另外亦有機會身體分泌唔夠酵素,食物唔能夠正確消化,去到小腸就難吸收營養,咁慢慢都會瘦左,咁可以考慮食消化酵素
我會建議無穀低碳先,你可以喺比較個表睇左有興趣嘅糧,包括價錢同易唔易買,揀唔掂先再比意見,而家啲糧太多

另外除左乾糧最好比多啲主食罐頭補充水分
雞胸肉/牛肉加少少豬肝加蛋殼粉加olive oil

可唔可以代替主食罐

我平時唔比罐頭佢,就咁樣比佢食

另外日日都有維他命同牛磺酸補充劑比佢食的
比肉/罐頭比佢食果陣,同時加水落碗度,係唔係令佢飲多d水既好方法?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞