貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
佢個包裝有講㗎,主要係睇你隻貓幾重
Nordic naturals個隻有連埋支dropper,方便你計分量

我自己餵開濕糧,直接溝罐
請問有冇比較平嘅成貓乾糧?
近排屋企人換咗新乾糧 但啲貓貓唔多鐘意食
求推薦
多謝你,食左之後主人有冇咩改變呀
貓女 背部(後腳對上)右邊位置 模佢時發現有舊嘢突出黎 另一邊(左邊)就正常 會唔會係腫瘤?

舊嘢模落軟軟地可以移動到 而模時貓貓好似冇覺得痛
會係三星期前打完防疫針既副作用嗎
用陶瓷碗裝得嗎
今日試左餓佢10個鐘
個衰仔都係唔肯食
試埋撈少少零食落去 佢都揀番哂d新糧出嚟唔食
主人軟便之後個屁屁痴住左d屎,用濕水紙巾都搞唔掂,大家平時會用咩方法幫佢地抹嫁?

因為主人好少主動舔個屁屁。
想問下呢排隻貓成日叫,但又唔太食野,零食都會照食,但正餐就lam幾下就算,佢係冇胃口,唔舒服,定純粹揀飲擇食
個表有一頁講胰臟炎點照顧
睇左等自己有大概諗法先
10個鐘濕濕碎喎
餵一日2餐嘅都隔12個鐘先食一餐
起碼都要一日先有啲效果,硬頸嘅可以2-3日唔食
到時就睇你耐性都定力夠唔夠
有無多啲資料?
未絕育發情?唔食乾糧定濕糧?
啲牙肉有無紅腫?
絕左育喇,係乾同濕都麻麻地
見佢牙肉有d牙石但就冇紅,唔似發緊炎

日日狂叫咁 ... 絕左育都會咁!?
3個月大個隻貓仔好似唔知飽咁
食完一餐冇耐 一兩個鐘又會走嚟喵你想食野
應該照比野佢食定係要定時定候咁餵食?
3個月可以盡餵吧
可唔可以分享多少少
通常可以餓佢幾耐架?
因為又有d人話唔可以餓過3日 會肝有問題,搞到我都唔知點好

貓仔而家食一餐唔食一餐,持續左2日,夜晚唔食餓完,日頭果餐就食,唔知抗戰到幾時好
你隻貓幾大?
八個月呀
隻貓食緊THRIVE罐罐 多數雞同吞拿魚 見佢呢排好似無咁鍾意食

有冇其他牌子推介下?
其實餵罐頭要幾耐轉一次味 點樣轉?
成日食厭 唔食已經唔多選擇
之前我同一牌子日日唔同味買多幾隻味
而家餵生肉, 我都買左3隻味每日唔同咁
放題, 個時好似每3小時一餐
餓左隻衰貓24個鐘都唔肯食隻新糧
我有隻日半到2日,另一隻好硬頸就5日左右,中間都食過1-2啖吊命feel

通常3-7日唔食嘢,大部分病例都係肥胖或其他病喺無得食情況下引發,所以肥貓唔餓得(肥真係好易多病痛,小心唔好養肥)

8個月身體健康嘅話就襟餓啲,你應該快投降過佢
唔得都唔好勉強自己,慢慢轉都係一個方法:用碟餵,每餐都放少少喺舊糧隔離,唔好撈埋,當你發現有日佢肯食少少先慢慢加多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞