貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
罐頭細罐裝要食曬先夠一餐
食得到就比佢食
食唔曬揾個膠盒裝起佢,唔好連罐雪,最好下一餐食埋唔好留太耐
罐頭用真空處理防腐,一旦接觸到空氣唔放得耐
梨型蟲係食水污染,唔關生肉事,好多無食過生肉嘅貓都中過招,通常幼貓抵抗力差易中,反而係食生肉醫好生蟲導致屙軟便問題

而家食腸胃糧只係一時㩒住,無醫好過腸胃,當唔食呢類高碳高纖腸胃糧令大便成型又好易會屙過,睇你想隻貓腸胃好翻但要預佢屙一排慢慢調理,定唔想煩繼續食腸胃糧當無事

Core性價比幾好,係orijen 唔掋買
見到吞拿魚可以唔使買
唔好比隻貓食上癮
你三隻食量口味都唔同好難搞喎
如果一日餵到2餐你無必要留多一餐,留的話隻肥嘅唔會減到肥
3隻都做全血檢查先睇下腎功能點樣,剩係食魚驚個腎有事,因為重金屬對腎唔好,肥嗰個食翻主食罐同定時定量自然會減到,呢個問題不大
水溶性纖維係會黏㗎,你唔想改就keep住食啦
但唔好諗食纖維糧,成分差好遠,無必要因爲怕麻煩要隻貓食差嘢
轉碟食,減少食物接觸下巴機會
想問下各位前輩
屋企隻貓一直食開乾糧,而家差唔多1歲所以諗住開始俾罐佢食。
查過資料啲人都係推薦NV、canagan同ziwipeak,有冇話邊種罐比較好?
P.S.個人唔太鍾意肉醬罐
Natures menu, canagan, aatu, little big paws, k9?
Online shop 有無得買
本身係咩結石?食處方濕糧係有效同快啲處理鹼性結石,覆診check 完無石就轉全濕食,keep住水分足尿量多就唔會咁易翻發

酸性石就要做手術,往後照顧要留意唔可以食太高鈣食物,但要足夠磷,鎂(既標榜低磷低鎂嘅唔啱食)

正常大部分主食罐頭都可以,因為無一隻完美嘅罐唯有常常轉口味牌子分散風險
有無驗過全血?如果腎功能正常咁咩都啱食,注意唔好食高碳水食物就得
如果腎轉差要揀低磷罐頭,濕食補水對腎好重要,而且肉類蛋白質係優質蛋白質對腎負擔少啲
斷奶已可以轉,k9全貓糧嚟
即係**
RC咁香口唔肯食新嘢好正常
你夠唔夠狠心餓佢先通常餓佢幾餐等佢知道得呢樣可以食佢就會食
唔捨得只有用時間令佢慢慢接受,不過唔會知幾時轉到
肉絲好嘅牌子無乜幾個,能thrive/canagan為主,最大問題係肉源太單一,得雞同火雞,好少有其他肉(魚唔計),肉醬無論肉源定脂肪含量都比肉絲罐好,又用動物性油脂,所以如非貓貓自己唔鐘意食肉醬唔好限制佢選擇
你可以照跟幼貓個factor計,如果肥得太快就要留意
(不過最後都要睇隻貓食到幾多算式都係參考用)
佢絕育之後好食得,甚至比未絕育個時仲好胃口
佢本身偏瘦(去打針個時醫生話要增增磅),但絕咗育之後明顯漲咗好多同重咗好多,連條腰都冇埋,仲多咗個肚腩
我驚佢食得太多,再落去會痴肥
如果唔洗特別減食咁唯有同佢做多啲運動
腎貓如果食fussie cat 罐會唔會冇咁好,
見佢磷質都比較低
我隻貓試過兩次 因為咁樣做過兩次手術 佢啲石搞到屙唔到尿 你要留意下你啲貓貓有冇正常去廁所 我做完手術醫生建議我食處方糧 咁我就一直食 依幾年都冇轉過糧 醫生話我食嗰個處方糧 可以減少啲石
有驗過正常 好為食 一食飯嗰時會想我哋比野佢食 比咩佢都食 點知邊啲冇咁高碳水食物 就咁睇佢嗰啲營養標籤就得? ?
最近罐轉左食汪喵之後d 屎正常好多 冇咁多軟爛
本身thrive 雞乾+thrive 雞罐就明明跟份量都軟
http://catfooddb.com/

一隻都搵唔到

我想去鋪頭買一兩罐先 online一野就24罐 唔肯食好攞命
巴絲們有冇魚油介紹
我之前買過Nature’s Logic,一大支400幾ml,但兩個主子唔鍾意,一落糧就成碟唔食(成3舊水㗎衰嘢

之後試Nordic Naturals,佢有細支裝,兩個主子唔抗拒,諗住繼續食呢隻
一次落幾多左右嫁?溝落d濕糧度?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞