貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
隻貓好鍾意咬到D糧碎哂之後唔食
可以點算
佢唔識食無計
正常貓唔係點食到乾糧,多數原粒吞
有啲貓叻少少識得奶埋啲碎
如果食緊大粒糧轉細粒?或者相反
同埋係咩用緊碗?有無試過用碟?
老貓嘔未必關糧事,尤期你係食開
不過長期食乾糧你預會多病痛(老左消化能力弱左,尤其要消化大量澱粉對身體負荷好大)
可以嘅話做下全血檢查排除左係咪身體有事先
放長糧問題碳水同蛋白質卡路里一樣,但貓會優先利用蛋白質同脂肪製造能量,碳水化合物會轉化做脂肪做儲備,所以食乾糧啲貓係好易肥

5.7要控制了,可以定時餵罐頭同佢減肥
食肉絲罐無肉醬咁高脂肪,效果會再好啲
Original 嗰隻就可以了
火雞味碳水會再高啲,但都係可接受範圍
用360度刷毛加椰子油
是旦伸入口點都刷到啲,慢慢習慣
椰子油有消炎作用,都去到口臭
但如果係牙石問題就要洗牙一了百了
新手一問 左邊呢種係凍乾?⼁[i時mg]https://na.cx/i/5kaBgB6.png[/img]
佢長期食濕
我都有驚佢係咪病, 但換另一款味佢就即刻食
食instinct 同新糧係同一口味?
如果超過5歲最好每2年驗下身過10歲如果指數重靚仔就隔年,變差就年年check住
Thrive有罐頭,乾糧,凍乾生肉小食
無凍乾生肉糧
新接隻貓個幾月 8個月大
佢以家食Country Natural嘅雞肉味乾糧同Monpetit嘅罐頭
一餐乾一餐濕
睇左個exel先發現原來佢地都係唔太健康嘅糧
請問各位巴打應該換咩糧好?Thrive?
定係直接食全濕糧?
我屋企主子好為食
Monpetit7款金裝罐加左好多水佢都食到舔舔脷我諗佢都唔係好嘴刁個種貓
d貓開始有牙石問題,先兩歲小朋友ja!
但就未牙肉發炎,有冇d咩野食可以比佢地咬,或者清牙石架
Monpetit 好重吞拿魚,食到上癮唔奇
你小量買幾個牌子主食罐比佢試下先,咪揀魚味
驚上左癮唔係吞拿魚唔食
有牙石最好睇醫生洗牙
之後要刷牙或咬生骨嚟預防,唔使年年去麻醉洗牙
有兩包全新未開嘅thrive乾糧 1.5kg 一包火雞,一包雞
早一星期買
隻貓食慣舊糧,唔肯食
有冇巴絲啱,平少少收咗佢
巴打大約會賣幾錢呢?
最近打算轉糧, 呢隻好似好靚, 不過查過都唔平
Tg傾?
@vanchun
生骨係咪都係凍肉鋪買?大概幾大舊?
佢地牙都唔比掂,幫佢地檢查已經打晒架咁

btw, 我想知普遍貓係咪都麻麻地dr. B? 買左返黎餵日日求佢地都唔肯食
我果2隻乜都食 Dr B食得好快
有人話唔肯食生肉既話可以餓佢半日-1日先餵
可以食雞頸,尖或翼
凍肉鋪有曬呀,雞翼易買到自食又得可以試左先
剪成半翼肉包骨比佢,全程睇住佢食就安全,或者手揸住比佢咬

最好買無激素
樓主想請教 呢排貓貓朝早食完早餐都嘔
以前早餐係乾糧 Wellness core 溝 Thrive
晚餐係汪喵脫水生肉 一直都無事
但之後 Wellness 缺貨 依家早餐淨食 Thrive就開始每朝嘔
但佢無抗拒食野 依然玩得食得
啲嘔吐物係啡色無毛
已經 book 左星期六睇醫生
啡色液體可能有啲嘢塞住腸胃阻止消化食物,或者膽汁(都係同消化有關)
早餐轉脫水會唔會都嘔先?如果無就好大機會貓貓受唔到太多thrive(因為你話溝糧又無問題) ,咁你一係揾多隻糧溝,一係停左佢

貓嘔嘅原因太多,尤其你隻貓除左嘔無其他問題,多數同糧有關。你唔收窄範圍醫生都係比胃藥/止嘔,見無事就算
肥美絲你個database好有用,多謝曬
另外有嘢想請教你
我隻貓貓入咗屋四個月,腸胃方面一向唔錯
不過近呢一個月嘔過三次毛,想幫佢改善呢個情況
想請問洋車前子粉,汪喵排毛粉,鮮貓草,乾貓草碎,南瓜茸邊樣會幫到手?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞