貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike

附上白貓on9圖

食緊依隻糧
想轉半濕半乾
依幾日見佢食野漏口 買左幾罐forest既罐頭比佢食住先
肥美絲點睇prime 100? 好似好少骨咁?
想揾d差唔多level既作後備選擇

呢隻糧好唔好
我餵開acana, 罐罐就係超級市場買,不過要留意返成份會唔會太多脂肪。
打齊針啦,防疫針就過期果陣獸醫會主動sens email 提我地帶主子打針,每次都會去。
杜蟲藥有餵,貓草時不時都會餵,呢排開始比新鮮貓草佢食。零食就差不多日日都有

利申:佢而家8.4kg 醫生話品種問題,係真肌肉唔係肥
會唔會係水同糧放太近?

我隻貓唔肯用噴泉果種水機(放係糧兜隔離),仲要成日將部機解體,最後我剩係留返個殻黎裝水放係沖涼房比佢飲,自從佢就成日去果到飲水,放棄左糧兜隔離碗水
魚味既糧有邊隻推介?
Orijen/thrive??
Applaws 乾糧,558$有 7.5kg,33$1lb,比起靚糧6-70$平好多,成分係差少少,不過呢個價係正常可接受,一日食60g計可以食到4個月,都唔使150$
你重有百幾蚊買罐,但一隻糧唔可以長食,食完大包applaws 差唔多可以轉牌子,貴少少嘅wellness core 41$/lb

罐頭可以買animonda 絕育貓,carny (Hktv 有),fussie cat 金罐,都係10$上下,instinct,holistic select 呢啲大罐裝除開2餐都係11-2$,都可以做到2日一個罐,當然一日一罐重好啦

平時剩係比乾糧日子用針筒餵下水,擺多幾個碗水喺唔同地方吸引佢飲,只要你每日keep到佢水量,都可以養到好健康
肥美絲, 我睇EXCEL fussie cat 金罐個碳水有成20%, 咁其實係咪都唔可以成日食..?
以家買thrive邊度最平
其實同一隻味可以食幾耐?
我而家餵緊同一牌子
但佢得4隻唔係魚既味 (睇落實際係得兩款咁)
牛加雞

火雞
火雞加鴨

淪住食依4隻夠唔夠 定一定要轉第二隻牌子
隻衰貓好煩唔會食第二隻
天貓唔見有applaws,如果買7.5k. g邊個網站會平啲?
wellness我之前試過買紫色包裝幼貓糧,貓貓唔係點食,邊隻會好啲,thank
有無多啲貓貓資料?
佢都肯飲既
不過腸胃好差
有時食罐罐轉過頭就嘔出黎
之前餵開雞柳+乾糧 間唔中先比罐
近排唔肯食乾糧 想試下轉罐+雞柳/濕糧
有無咩健康又無咁貴既罐/濕糧推介?
Thanks
一個月全罐$800 900
呢度推介開嘅thrive k9 canagan都係1x一罐
因隻貓唔啱食,自己又衰on9,一買就買勁多
放罐頭,全大罐,160g左右
買咗一個月左右

汪喵
山野鵪鶉 x6 26蚊罐
雞肉鰹魚蝦仁 x7 25蚊罐
紐西蘭放牧鹿 x7 26蚊罐

F9
雞肉 x9
23蚊罐
大圍交收
Off topic一問
想養貓 去寵物店買定係領養好
出太子睇每間都數量同種都好少 同埋聽人講唔好係鋪買
好多黑店 又對啲貓差
領養網得1,2個 啲人態度又差
上個ngo嘅又少
[member]https://t.me/jwlwlll[/member]
我自己隻貓就係愛協領養,但上兩個星期陪個frd 去另一個機構領養日,果度仲易過愛協,唔洗家訪,淨係要俾窗網相同地址證明,即日就可以帶貓走

佢地個個星期日都有領養日
有興趣可以睇睇
https://www.facebook.com/pawsunitedhk
一個月全凍乾都唔洗800
要咩資料?
幾大?幾重 咩品種之類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞