貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
香口嘛
但凍乾唔加水好扯走身體水分,一係你針筒餵翻多啲水比佢,一係唔好縱容佢,愈來愈挑食
我個兩隻都係咁,每餐食唔多(40g左右),但就餵得多
我試過俾多少少佢哋,佢哋都係食40g就收工
Wellness CORE 無穀物魚肉拼雞肉好唔好?本身食左多年royal canin依家睇完個post先知原來咁垃圾
閹左喇

隻野每餐唔肯食多
救命呀 成日都抓尻我唔俾我瞓 又唔知佢想點
已經好赲好赲 成身俾佢抓損曬 又唔肯瞓
我一瞓就抓尻我 撲去我塊面 想睇PTU都俾佢係咁撳停
我已經唔瞓就曬你 點解都可以仲咁任性
究竟你想點 我好赲好辛苦 成張床都係尿啦
絕育未
平時有冇同佢玩
屋企有冇貓傢俬
仔定女
有冇因為咁睇過獸醫
我隻貓唔係好食罐罐 , 剩係飲d 水
點搞好
試下淨肉醬果種
天下貓岩岩出左隻 Stella & Chewy's Marvelous Morsels 啖啖濃湯肉粒系列 係熟肉, 求update資料🙏🏻
想問肥絲我依家基乎日日都有罐比隻貓食,對佢牙齒負擔會唔會增大? 有無咩方法保養下佢d牙
問依支除臭(貓尿)掂唔掂
刷牙
其實就算食乾糧一樣會令牙差,因為碳水化合物係促進牙菌斑滋生
買個360刷毛牙刷加少少椰子油,初初試唔好捉住佢刷,會好抗拒,就咁擺入口比佢自己咬下,自己又轉下個刷,習慣左就可以刷耐啲,椰油有消炎殺菌作用牙齦無咁易紅腫出血

另外就係咬生骨,我本身係餵生肉糧有比貓咬開雞骨,鍾意食骨嗰2隻啲牙就算無刷都keep住好白
無乜咬嘅就定期刷,2日唔刷啲牙已有黃斑
360牙刷係咪普通寵物店都有得買架?
想問下到底要餵幾多同埋駛唔駛每日餵?我目的唔係吐毛係排便順暢啲
我之前隻貓又係係咁屙軟便 食咗益生菌會好返小小但係一停又變返軟便 我隻貓仲要係長毛貓抹pat pat抹到傻 但係一轉生肉即刻變返正常屎 益生菌都唔使俾 神奇係屎一啲都唔臭 你隻貓都可以試下轉生肉睇下腸胃會唔會好啲
我情況都係咁,一唔食益生菌就痾軟,巴打餵緊邊隻生肉糧,我都想試
請問貓女自從貓爸離開後,就成日舐肚腩毛,舐到無曬,好似抑鬱咁,有無咩糧幫到佢
係貓店,買過維他命俾貓女,但佢唔食
益生菌要長期食定點?

依排佢好似少少痾成日痴住蘿友周圍走

如果可以唔想換糧 好難得先肯食隻好少少既
求救 之前提過老母俾啲人食嘅嘢隻貓
我覺得隻貓鐘意食佢啲嘢多過飲奶
其實係咪可以試吓俾貓糧佢食?
有冇推介 老母好似話佢係4月中至尾左右出世

但係上網睇同佢嘅行為習性一啲都唔似係一隻一個月大嘅貓 而且一星期前發現佢識自己屙尿之後就冇再幫佢掃尿 依家屙屎屙尿乜都識 可能係我判斷錯 真心想知佢幾大 有咩資料我都可以提供 希望有人幫到佢幫到我

養佢真係好無助 真係十萬個為甚麼
帶佢睇一次獸醫就咩都解答晒啦 少少錢都慳 圖又無張
我依家俾緊big dog同dr. B輪住餵(分散風險 驚一個牌子爆出有問題)有食火雞同袋鼠味(食多啲唔同種類嘅肉 貓冇咁易厭)我隻貓超鐘意袋鼠 2分鐘清晒 其實真係平過食罐 貓又結實咗屎又唔臭
唔該絲打 溝返糧真係無嘔了
另外想請教下貓既行為
屋企有2隻貓 其中1隻成日喺地下屙屎
但尿就會喺返砂盆屙
屋企已經有3個砂盆 1星期洗1次 佢都係咁
同埋佢肯定係知道自己屙出面係唔啱
但罵完/哄完佢 佢都係咁
到底係咩原因佢要係出面屙 可以點解決?
有冇心水?邊間好
其實你幾歲.. 我之前開個個post問邊間獸醫診所好,你可以參考下
新手養貓 — 求推薦好嘅獸醫診所/醫院
https://lih.kg/1091444
唔知你邊區,如果近紅碪個面就推薦睇寵心,我係睇呢間既,醫生同姑娘都好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞