貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike
快D check下,好似話成批貨都出事
我唔喺香港
不過NV咁差架咩
請問大家食開邊隻益生菌?有無推介?寵物用果d益生菌價錢都好貴下
肚痾真係可以有千萬個理由,唯有續個可能性排除
如果唔係一日幾次,同埋其他方面正常,通常我會叫人試左益生菌一個星期先,唔得再加消化酵素,因為小腸菌叢好易受外來因素影響,病過身體虛弱令壞菌易繁殖太多影響消化就好易痾

生蟲(通常會有少許血)
食物不耐受(消化系統問題,唔適應某種食物,如果係食品牌肉,有時可能係對添加嘅某種植物不耐受,建議自制每次比品一種肉來源測試)
食物敏感(免疫系統問題,通常皮膚會有過敏反應)
壓力(貓好敏感,一受壓會直接由身體反映,有啲貓無啦啦尿道炎都係壓力引發,好多病都會因為壓力令抵抗力變差發出嚟)

細菌cancer 發炎呢啲都有可能,但如果剩係痾軟精神好又肥咁機會都細啲
只要係主食罐營養就足夠,尤其肉醬類
通常係質地分別,佢識食就得,唔一定要買幼貓
人食都得嘅,主要係留意菌量,人食菌量會多好多,而且每個牌子又唔同,菌嘅種類都唔同
因為我用開dr mercola所以無再研究人食牌子
你可以用佢嚟做指標,佢大概有35億個菌
California gold nutrition 喺iHerb 都幾受歡迎人食益菌,佢最低劑量係50億,你咪可以比一半咁
多謝肥美絲請問幾耐要食一次?
呢排貓貓轉糧 請問Rawz 雞肉糧成份有無地方要注意?

上官網睇個成份又好似唔錯

但Moisture可唔可以理解成水份?

http://rawznaturalpetfood.com/cat/rendered-free-cat-food/chicken-cat-food/#guaranteed-analysis

謝謝
推一下, 同問

屋企2隻都係咁, 而家一肥一瘦...

另外想問下唔同口味/牌子既罐糧, 係咪唔好混住食?即係day 1 食a 牌a 味, day 2 a 牌b 味, day3 b 牌a 味 咁食? 主要係怕佢地食厭
無定㗎,日日食又得,隔幾日一次又得
通常係跟包裝指示,如果只係保健用可以唔使食咁密
呢隻糧肥美絲講這話唔好
成分係幾好,但脂肪太低,變左碳水化合物個比例好高
Moisture 即含水量,通常預10%(最多),實際6-7%左右
混食都可以呀,最緊要隻貓肯食
早晚唔同又得,罐頭成分無乾糧咁雜,只要無對某啲食材不耐受就可以
不過如果得一隻貓,2罐撈埋變左有剩有啲貓唔鐘意雪過嘅肉
碳水超過30%,可能植物成分好多,同驚長期咁食易有糖尿病
謝肥美絲

二個主子(都係1歲囡, 已絕育), 其中一隻乜都食, 另一隻最近開始揀飲擇食(唔知同天氣/發情有無關痛癢?), 而家搞到一肥一瘦, 打交(玩) 起上黎好似有d懸殊

點算好, 有無巴絲試過
屋企大貓男性布偶七歲 5kg 細貓女兩歲 唐貓 5kg
上個月有一日去左幾次廁所冇痾尿,即刻睇左醫生
原來膀胱有一粒好細好細既石
醫生話唔建議開刀做手術因為肝酵素過高傷口有機會埋唔到
醫生開左隻處方乾糧比佢,但佢唔鐘意食
擺低一個鐘都唔食一粒
因為佢依家狀態唔好,我唔敢餓佢
有另一隻處方濕糧(醫生話食乾糧先)佢都係一日食10-20g 超少

但我發現如果自己煮雞胸,再將雞胸同煮雞胸既水溝罐頭,佢就會肯食好多
一餐可以食到40-50g , 一日兩餐
但醫生話食得處方糧就唔好食其他野
我同醫生反映左個情況,佢話有另一隻處方乾糧同開胃藥可以試
但我依家為左比佢飲多啲水,都係雞胸溝雞水再溝處方濕糧

兩個月後覆診照多次x光睇下粒石化左未

如果好返我就唔再喂乾糧,依家喂緊wellness 最基礎果隻

到時候就買幾隻主食罐輪流喂,如果唔多食既話溝啲雞胸同煮雞水得唔得??

如果喂鮮食,雞胸加鈣粉,牛礦酸,b群,魚油,少少南瓜咁樣夠唔夠營養素?

因為我本身都會煮超大量水煮雞胸比自己食,而咁岩屋企兩隻貓都鐘意食雞胸

主食罐揀natures menu , little big paw , koha , k9, koha 係咪都唔錯?? 只要避開魚味?

以前試過ziwipeak 但兩隻都唔多食,一黎就撥佢。
有無人試過隻貓無啦啦唔肯食嘢肯玩肯跑又唔似有咩事,試過放啲糧喺度耐啲佢會自己走去食但食唔多,係咪食厭咗隻糧定有咩事
最好係先解決左體內粒石先
有鹼性石嘅食處方濕糧就得,無可能話一定要食乾,因為乾糧係導至結石主因

處方溝其他糧係會影響酸性劑發揮效力,不過如果隻貓唔食乜都假,最多都係溶解時間耐少少,盡量唔多溝太多,最好保留到2/3係處方罐
同要停曬乾糧飲多啲水令粒石無機會發大

鮮食方面,要加內臟,否則就要自己再加維他命A,D,同鈣之外嘅礦物質,你買本(貓貓這樣吃最健康)有教點整鮮食

罐頭嗰幾個牌子都可以呀,ziwipeak 罐貴同碳水高,唔啱你隻貓而家食
醫生冇話係酸定鹼性石
但係講過處方濕罐係對付肝酵素,處方乾糧就對付尿石
所以食兩個月乾糧先

我今日去睇多次醫生詳細問下佢先多謝巴打本書我再搵下邊度有賣
可以係發情 天氣熱 口腔病 身體病 悶 或者食厭咗
新手貓奴 接收咗隻而家6個星期大嘅bb貓女
之前睇醫生介紹咗隻 royal canin weanling bb貓糧畀我
但睇返好似好高碳水比例 就快食晒
想問下有冇咩貓糧比較好? 睇資料庫都唔識點揀
真心求指教
老貓14歲確診糖尿病,醫生開左vetlife 處方乾糧。上網睇濕糧好啲,但係以前俾濕糧佢,主子都係唔食兒家努力希望佢肯定時食飯先。

1)vetlife 糖尿病處方糧好唔好?
2)想轉ziwipeak 罐頭,有無邊隻配方推介?
3)仲有無好既低碳糧推介呀

唔該哂先

以前唔識,放乾長糧,兒家好後悔
糖尿病飲食好簡單,10%以下低碳水,好快可以停針
絕大部分主食罐都低碳嘅,買多幾款唔同牌子口味比貓試
反而ziwipeak 罐頭麻麻哋,佢係少數高碳罐頭個表有寫到罐頭碳水含量㗎,你揀下先
唔好信處方糧,因為成分差,而且乾糧點有穀物豆薯,碳水一定高,你呢隻碳水都超過20%,有排都斷唔到針,目的都係keep住睇醫生
我隻貓2歲
一向朝早擺乾糧
放工返去餵罐
但呢排唔食乾糧
反而罐就一日一罐再加水
食開oven baked雞味
新買個包有一粒粒白色既野
唔係蟲 唔知咩黎 隻貓唔肯食
開左包同牌子魚味佢即刻食(平時新野佢要聞好耐)
食得玩得
到底係個糧問題定係隻貓有問題

另外 如果想轉糧
canagan呢個牌子既乾糧好冇?
因為佢本身罐都食緊呢個牌子,
又或者有冇其他牌子推薦?
醫生介紹係嗰2款牌子嘅糧㗎嘞佢哋唔care營養,最緊要賣到糧比你

你每個月用喺糧嘅budget 有幾多,睇下可唔可以乾濕都餵,或者全濕?因為剩係食乾糧等如慳錢比獸醫賺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞