貓糧資料庫(5)

1001 回覆
38 Like 4 Dislike

想請問各位 RAWZ 脫水雞肉、三文魚及白肉魚配方全貓糧呢款好唔好?
就黎會養英短,大約2個月大左右
係excel 表 暫時睇到ANNAMAET 無穀物乾糧成份幾好
想問下$200/4磅 可以食到幾耐
我打算朝早餵乾糧,夜晚餵罐罐
幼貓會唔會話食兩餐唔夠好似bb仔咁一日少食多餐?
唔該晒
BB要任食放題
唔該晒
想問埋ANNAMAET好d定OVEN-BAKED好d
上網睇唔見ANNAMAET有分幼貓/ 成貓糧
你揀佢原因係?
佢係脂肪好低令碳水化合物相對高嘅糧,魚成分都唔係咁好,重金屬問題,低脂會令皮膚毛髮變差,更甚會降低抵抗力,你要勤啲比魚油佢食
肥美絲你好呀
之前有問過你野咖 但我隻喵食完汪喵罐同wellness core幼貓糧有出現軟便既情況
同埋有日見到咁樣既血絲⋯ 但只係見過一次 可以點解決
唔該你啊
原來oven-baked超晒碳水
sorry, 提外話
有冇巴絲知道香港邊度有得買呢種貓抓柱

係獸醫同樓主既資料之間掙扎左一排
都係信左樓主,冇比處方乾糧比隻有尿石既大貓(7歲男)食
只係食處方濕罐食左兩星期,食哂都冇再買
依家兩隻貓轉哂全濕食,一日有六、七舊尿
相信尿石應該化左 / 縮細左
黎緊七月底再睇多次醫生覆診
幾百蚊買左兩包處方乾糧食左1/20都冇
不過貓貓健康最緊要
希望覆診時靚靚仔仔
淘寶
我都見到

但想睇下香港有冇
我記得之前係three little meow見過呀
多謝巴打,揾下先
大腸腸壁或肛門有嘢刺激到損左或者有蟲會大便帶血,轉食都有呢個情況,持續性就要睇醫生,只係一次就觀察下先
佢有隻無穀雞味都可以嘅,唔算太高
唔該絲打
唔該你呀
處方尿石糧雖然成分差,但因為加左酸化劑,對溶解鹼性結石效果幾好,不過罐好過乾,食左2個星期應該見效

keep住濕食肉成分高,貓尿會回復正常6-6.5pH值(可以買啲試紙定期check下貓尿) 如果尿石唔係好大粒,會慢慢溶解到屙翻出嚟

有咁多尿屙係好事,起碼知道而家尿石無影響到膀胱同尿道
絲打 想問下幼貓(約3個月大)食ANNAMAET無穀雞肉/魚肉全貓糧會唔會有問題
邊隻蛋殼粉好?
依家隻貓食雞肉,牛肉,豬肝,維他命補充劑,牛磺酸補充劑,雞蛋,橄欖油,每日都係呢d配搭

另外乾貓糧廿四小時擺係度

呢度有巴絲話要比海藻粉貓食,我都會考慮

請教下佢有咩貓必要既營養遺漏?
隻貓七個月大
漏左講重有蛋殼粉補充鈣質
貓女大左想轉糧
Wellness core kitten
轉邊隻好啲
Thrive
Orijen fit&trim
定其他?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞