新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
t2t3貴好多 新手諗住拎部機用下ja
最主要都係諗係咪應該單買機 再出去配鏡
一支鏡都好貴 諗緊1024定1855好
影景應該1024最好 但怕萬一要影人就歪晒
唔買咁多鏡啦應該 變焦好似就手啲
35mm見啲人影到好睇 又有景深
但定焦就要自己move 好難用 唔鍾意
btw 唔知有無理解錯
wide 鏡就算買二手都唔可能呢個價錢包埋機 前者本身好貴

就算你唔買原廠加個adopter都唔會特別平

我建議拎枝18 55黎影景都夠用

其實影出黎靚唔靚好大部份都係鏡頭既功勞

相機本身只係負責運水 d 水清唔清靚靚係睇鏡頭

所以18 55 >>>>>>> 16 50
xt2二手5k唔駛
但唔係好想買二手 想知xt2同20有咩唔同
20仲新啲啊 其實我鍾意20個快門聲
4. X-T2 vs X-T20

X-T2:weather resistant (WR),設有battery grip(可 boost performance), made in Japan (mij),有獨立ISO同metering 轉盤,有dual UHS-II sd card slot,有三向反mon,evf大d 同 refresh rate 快d (in boost mode),有 custom Auto-focus setting,有F-log 錄影, 有AF point joystick(波棍)

X-T20:有touch mon,只有一個UHS-I sd card slot,輕d,平d
Thanks 但我應該都prefer xt20
Xt30有kit鏡18-55 九千幾蚊 百老匯
我諗住新手唔追求新 一部舊機加靚鏡出trip就得
但如果鍾意wide啲 係咪無另外選擇 18最少都等於27mm
1024,同埋你咁鐘意20就買啦
買鏡一問
筆直幾多: 6-8k
相機鏡頭:X-T3,一支18-55
影咩題材:去歐洲旅行用,影景(60%)影人(40%)

想請教一下 街拍同影人用18-55 影景加支10-24係咪一個好配搭?

另外,長插10-24影埋人建唔建議咁做?

定有更好選擇⋯
筆直幾多:15000-20000
想要單反/無反/細機/其他:想要單反多啲,無反都可以考慮
鍾意咩牌子:Canon, Pentax
唔鍾意咩牌子: No
影咩題材:風景,人像
拍唔拍片:用gopro拍戶外活動為主,覺得已經夠
身邊朋友多用咩牌子:Canon Sony
接唔接受二手:接受
其他要求:心目中係5D4 vs Pentax K1
唔知巴打點睇/有冇其他建議
1024啦,最多加多支50230 有米就55200/50140
Pentax其實都ok,但副廠支援少,會唔會諗下eosr
5d4啦
pentax少副廠十扑呀
canon大路d
多謝巴打意見,但如果真係轉無反,a7iii好似好過eosr
多謝巴打意見
係呀巴打,主要考慮就係鏡群
如果唔係k1好啱我
機能係,價錢差唔多
筆直幾多:5000內
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:無
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行相 風景相
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:canon
接唔接受二手:
其他要求:考慮緊m50/xt100
但m50我完全唔拍片驚哂左
A6400 kit
上網睇7000幾 over budget
咁a6000吧
算啦諗諗下 xt2/xe3 好似真係好過xt20
有無人可以比較下xt同xe 除咗輕身啲之外
咁應該跟kit定淨買body再去配鏡
其實leica好正 但好貴 新手啱啱啱用
會唔會有平啲既無反機 定fuji都已經夠晒
btw想買下呢度有無人會影菲林機
啲人推leica菲林好靚
Leica M6囉 但全手動同鏡呢? 新手用住XE3先好啲,配枝35/2
XE3同XT2 兩個都係波棍?但我新手唔想用定焦 出trip都係諗住1024 OR 1855.. 其實我想問定焦係Prefer景深同影人像係咪 係咪指要自己郁距離
用緊d5500想買支廣角影景影星 Tokina AT-X 116 PRO DX II AF 11-16mm f/2.8 定Tokina AT-X 11-20mm F2.8 PRO DX好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞