新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
A6400 vs xt30
主要影景
諗住買xt30 body 收個二手1855
不如 A6400同xt2間揀
唔拍片,入門機
M50 定M6 好?
筆直幾多:7~8K
想要單反/無反/細機/其他:無反(想輕便但唔想細機)
鍾意咩牌子:其實冇特別
唔鍾意咩牌子:same
影咩題材:旅行影下景 or 影下自己啲玩具(高達個啲)
拍唔拍片:唔常用
身邊朋友多用咩牌子:無朋友
接唔接受二手:最好唔好 唔識check
其他要求:新手咩機都未買過

睇岩左下面兩部
Fujifilm X-T20
Olympus OM-D E-M10 Mark III

本身睇中左X-T20
網上D評論都唔錯
但睇睇下 EM10 III平啲 部機又有防手震
我隻手有少少傷搞到唔係好定到
其實防震重唔重要?
而且我睇EM10 係PRICE.COM個2鏡SET好似好抵屌禁
定係買部X-T20本身KIT鏡都夠做?

如果要要夜景KIT鏡係未唔夠做要再買
再買又買咩鏡好
鏡可以遲啲再買所以唔計入筆直
巴打有推介我BOOKMARK低先

依家想買左一套基本去旅行先
唔該哂巴打們

個2鏡SET LINK
https://www.price.com.hk/product.php?p=311541
fuji迷表示xt20
二手XT2 / XE3 better
點解咁多人話xe3 better than xt20
另外跟果支23f2 好唔好用
近攝唔得,35.4/23.4好啲
有$一定上1.4
XT2 better for sure
但xe3就唔太知
筆直幾多:20k內
想要單反/無反/細機/其他:單反
鍾意咩牌子:以前用開Canon/ Nikon多
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:人/景
拍唔拍片:拍,都多機會
身邊朋友多用咩牌子:Canon
接唔接受二手:不了
其他要求:雖然話係影過,但數碼單反都係借人多,新手總覺得自己仲有好多不足計劃認真咁重新學過,唔知咁耐再用好唔好一買就咁貴定用部平啲先?但預左呢部一定會用得耐
無反啦仲單反,Eos R/ Z6 / A7III揀部
筆直幾多:10k內
想要單反/無反/細機/其他:細機
鍾意咩牌子:以前用olympus
唔鍾意咩牌子:冇
影咩題材:景
拍唔拍片:少拍
身邊朋友多用咩牌子:冇
接唔接受二手:不了
其他要求:想買一部細機去旅行用,鐘意影風景,暫時睇中SONY RX100 VI同Panasonic Lumix DC-LX100M2
筆直幾多:6-8k
想要單反/無反/細機/其他:單反/無反
鍾意咩牌子:canon/fujiflim
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:多數影風景,鍾意周圍,日常生活都會影,同埋會同屋企人影下相咁

拍唔拍片:少,拍片通常用電話
身邊朋友多用咩牌子:canon/fujifilm/Nikon
接唔接受二手:可以

其他要求:心水其實有fujifilm X-T20同canon 77D
主要考慮係覺得X-t20支kit鏡唔錯,同埋方便,但要配支長焦距去旅行。同有考慮第日想買鏡選擇比較少(好似)
而77D 我用落都唔錯,佢跟支kit鏡18-135mm好方便,之後我就會考慮買支定焦大光圈去影人像,同第日想配鏡選擇好似多好多,但去旅行同平日就無咁方便。
色水方面我2個牌子都覺得幾好,所以唔知點揀好
xt30啦 買機有鏡優惠
輕便高質素就一定 RX100
XE3 kit set
XE3 + 1024
筆直幾多:below4k
想要單反/無反/細機/其他:一吋sensor可換鏡頭
鍾意咩牌子:冇所謂
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:人像景像
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:
接唔接受二手:最好2手
其他要求:輕,細
筆直幾多:不出30k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:sony(機)sigma tamron Sony Zeiss(鏡)
唔鍾意咩牌子:canon Nikon
影咩題材:街拍 日出日落
拍唔拍片:no
身邊朋友多用咩牌子:Nikon sony
接唔接受二手:no
其他要求:
Plan 1
睇中咗A7 III
之後要tamron 28-75 (A036)
再要Sony FE 70200 F4
Plan 2
Sony A7 III
ZEISS BATIS 2/4
SONY FE 70200 F4

請問ching有咩意見
RX100 mk.3
入左A73+ 2875 之後有需要再補鏡
可換鏡頭?
1寸sensor有出可換鏡咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞