新手買機買鏡發問區(6)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
唔同kit鏡
筆直幾多:5嘅上下
想要單反/無反/細機/其他:無所謂 新手上路
鍾意咩牌子:信得過就ok
唔鍾意咩牌子:nikon
影咩題材:人 食物 少風景
拍唔拍片:唔拍
身邊朋友多用咩牌子:canon 單反
接唔接受二手:接受但唔識check同揀
其他要求:追咗幾日po 諗咗m50同xt20但唔知點決定
XE3 kit set
會唔會xt20 kit set 好啲
本身有xt20連兩支鏡,但有時候真係唔想帶出去。諗緊Fujifilm X100F定Ricoh GR3
啲人話買新好過買舊,有無巴打用緊GR3,可以分享下。
貴啲喎
差少少都ok嘅
二手xt2
要睇下點解唔想拎出街
有時候放學同放工,見到啲好正嘅野,好想捕捉個moment,但用手機影完全無feel,返學帶住幾支鏡都OK,但返工唔會孭住個背囊帶住啲鏡去
咁樣gr3/rx+100 會好d

x+100f 細極都唔會放衫袋
Thanks巴打咁我再睇下GR3先
筆直幾多:7000樓下
想要單反/無反/細機/其他:想幫d5500買支旅行用嘅標準變焦鏡頭 唔洗影太遠嘅野 80mm樓下就得
鍾意咩牌子:nikon
影咩題材:旅行人像/風景
接唔接受二手:接受
其他要求:
想要盡量輕啲嘅 副廠都得
暫時睇中sigma 17-50 2.8同sigma 17-70 2.8-4 呢兩支 唔知巴打有無其他好推薦

麻煩各位
筆直幾多:10000
想要單反/無反/細機/其他:X-T2 加 1024/1855
鍾意咩牌子:Fuji
唔鍾意咩牌子:/
影咩題材:旅行大景+人
拍唔拍片:少
身邊朋友多用咩牌子:Fuji
接唔接受二手:接受
其他要求:
本身有Sony a6500+18105+30.4同16.4,但旅行想一鏡到位
買左18105返黎覺得唔夠wide,但sony既1018評價差
同埋落showroom睇過XT2加1024呢個組合都唔算重
但咁樣轉會好似唔係太MAKE SENSE,大家有咩意見
16-80
nikon f/ 2.8-4E
或者 1755 2.8 但1755就有d舊 (design for CCD) 同重
謝謝 我再睇睇先 16-80好似真係唔錯
筆直幾多:5500
想要單反/無反/細機/其他: 無反/單反都得
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:遠景 夜景 貓 車
身邊朋友多用咩牌子:唔識人玩相機
接唔接受二手:no
其他要求:防手震
筆直幾多:7000
想要單反/無反/細機/其他: 無反/單反都得
鍾意咩牌子:canon
唔鍾意咩牌子:
影咩題材:遠景 少夜景 貓 車
身邊朋友多用咩牌子:唔識人玩相機
接唔接受二手:no
其他要求:防手震
rx100 V a 光圈f1.8打救手震撚
筆直幾多:5000上下
想要單反/無反/細機/其他:想買35mm鏡頭
影咩題材:旅行(人/景)
接唔接受二手:接受到
其他要求:有幾個選擇
sigma 35 f1.4 art
samyang 35 f1.4 af
Tamron SP 35mm f1.8

利申: 用緊A7R2
我覺得SAMYANG唔夠SIGMA 果支利
唔知睇得啱唔啱
新手上路,請大家比比意見
Budget: ~20k
想要單反/無反/細機/其他:無反
鍾意咩牌子:Sony A73
影咩題材:去旅行影景,影建築,影人
拍唔拍片:唔太會
接唔接受二手:body 最好一手
其他要求:睇左想買A7III,諗住去旅行影景,影建築,影人;唔想買kit鏡,想問下SEL16-35Z 好定係Tamron 2875 f2.8,唔該晒
筆直幾多:around 7000
想要單反/無反/細機/其他:細機
鍾意咩牌子:無咩特別
唔鍾意咩牌子:無
影咩題材:旅行影下人/景
身邊朋友多用咩牌子:無
接唔接受二手:唔識check機 不了
其他要求:最好唔使點執相都唔會太差,同埋方便旅行 例如唔使瘋狂換電咁
Sigma 17-50 f2.8唔錯
二手1500內有交易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞